Οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο αεροσκάφος

Οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο αεροσκάφος

Το Ισλαμικό Κράτος «φύτεψε» βόμβα στο ρωσικό Airbus λένε οι Αμερικανοί

Οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο αεροσκάφος
Μετά τους Αμερικανούς και οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες «βλέπουν» την έκρηξη βόμβας στο Airbus Α321 της Metrojet ως την πλέον πιθανή αιτία συντριβής του αεροσκάφους, η οποία οδήγησε στον θάνατο 224 ανθρώπους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμον, υποστήριξε πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα μία οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από τη «βομβιστική επίθεση» κατά του ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά.

Κλείσιμο
Όταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πίσω από την αεροπορική καταστροφή, ο Χάμοντ είπε χαρακτηριστικά πως το Ισλαμικό Κράτος-Σινά ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

«Το έκανε αμέσως μετά τη συντριβή», υπογράμμισε.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξήγησε ότι εξετάστηκε το σύνολο των πληροφοριών για το Airbus, περιλαμβανομένης αυτής της ανάληψης ευθύνης, σημειώνοντας πως όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση βόμβας αποτελεί σημαντική πιθανότητα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε πως η συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε βόμβα που είχαν τοποθετήσει μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης ή κάποιου παρακλαδιού της.

Σύμφωνα με το CNN, ο αξιωματούχος αυτός, που έχει ενημερωθεί για την καταστροφή, επικαλέστηκε εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα επισήμως για τα αίτια της συντριβής του Airbus, που παρέσυρε στον θάνατο και τους 224 επιβαίνοντες σε αυτό.

«Υπάρχει ασφαλώς μια αίσθηση ότι η αιτία της συντριβής ήταν ένας εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο χώρο αποσκευών ή κάπου αλλού μέσα στο αεροπλάνο», είπε ο μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN. Σε περίπτωση που το σενάριο αποδειχθεί αληθινό τότε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, τη βόμβα τοποθέτησε είτε κάποιος από το πλήρωμα εδάφους, είτε κάποιος από όσους χειρίζονται τις αποσκευές είτε κάποιο άλλο πρόσωπο στο αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ.

Πάντως, ο Χάμοντ ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές αρχές συνεργάζονται με τις αιγυπτιακές για τη λήψη έκτακτων μέτρων με στόχο τον επαναπατρισμό των χιλιάδων βρετανών τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει σήμερα νέας έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης μετά την χθεσινή απόφαση του Λονδίνου να διακόψει τις πτήσεις ανάμεσα στο Σαρμ Ελ -Σέιχ και τη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι διαθέτει "νέες πληροφορίες" που υποστηρίζουν την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης.

Στο Δουβλίνο, η ιρλανδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η οποία συμμετέχει στις επίσημες έρευνες για την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, απαγόρευσε τις πτήσεις των ιρλανδικών αεροσκαφών προς και από τη χερσόνησο του Σινά, καθώς και τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου επάνω από τη χερσόνησο.

Ωστόσο, στη Μόσχα, μέλος της ρωσικής Ανω Βουλής, ο Κονσταντίν Κοζατσόφ, επέκρινε τη βρετανική απόφαση λέγοντας ότι αντανακλά την αντίθεση του Λονδίνου στις ρωσικές ενέργειες στη Συρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης