Για τρομοκρατία μιλά η τουρκική κυβέρνηση - Κράτος «μαφία» καταγγέλλουν οι Κούρδοι

Για τρομοκρατία μιλά η τουρκική κυβέρνηση - Κράτος «μαφία» καταγγέλλουν οι Κούρδοι

Στους 86 οι νεκροί, 186 οι τραυματίες - «Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;» αναρωτήθηκε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος

Για τρομοκρατία μιλά η τουρκική κυβέρνηση - Κράτος «μαφία» καταγγέλλουν οι Κούρδοι
Λίγες ώρες μετά την εκατόμβη νεκρών και τραυματιών στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης Κούρδων στην τουρκική πρωτεύουσα έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της υπηρεσιακής κυβέρνησης Νταβούτογλου και του φιλοκουρδικού κόμματος.



Κλείσιμο
Το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε πως η πολύνεκρη επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό διαπράχθηκε κατά πάσα πιθανότητα από δύο βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος κήρυξε την χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος, είπε πως οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο την ενότητα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι διέπραξαν την επίθεση.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης έλεγαν ότι η ισχυρή έκρηξη ήταν «τρομοκρατική επίθεση», σημειώνοντας πως εξέταζαν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται γι' αυτήν.



Πριν από τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.



Για «επίθεση μίσους» κάνει λόγο ο Ερντογάν 

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδίκασε την «επίθεση μίσους» όπως τη χαρακτήρισε τη διπλή έκρηξη στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

«Στοχεύει την ειρήνη του έθνους» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε έκκληση για «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία.



«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.



Φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαώνουρ: «Είμαστε αντιμέτωποι με κράτος μαφία»

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην 'Αγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.



«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Δείτε το video που διέρρευσε στο διαδίκτυο:



Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα». 



«Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».

Το PKK διέταξε τα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία

Λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή,  οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή "δίκαιων εκλογών" στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης