Τουρκία: Νέα καταδίκη δημοσιογράφου για «προσβολή» του Ερντογάν

Σε 11 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο δημοσιογράφος Νεκάτι Ντογρού μετά από δίκη-παρωδία και κατηγορίες ότι πρόσβαλε σε κείμενό του τον Ερντογάν 

Η κατάσταση για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία διολισθαίνει όλο και πιο συχνά σε καταστάσεις απολυταρχικών καθεστώτων, μιας και οποιαδήποτε αναφορά στον Ερντογάν κινδυνεύει να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε διώξεις ακόμα και σε φυλάκιση.

Στα πολλά περιστατικά που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, προστέθηκε ακόμα ένα. Του δημοσιογράφου της εφημερίδας Sozcu Νεκάτι Ντογρού ο οποίος καταδικάστηκε σε 11 μήνες και 20 ημέρες φυλάκισης για «προσβολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν». 

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην ποινή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, σε κείμενο με τίτλο «Καταδικάστηκα σε 11 μήνες φυλακή» γράφοντας «Δεν έχω τίποτα να πω. Ότι και να γράψεις είναι "προσβολή". Μόνο τα ψεύτικα κομπλιμέντα είναι αυτά που περνάνε, αλλά εγώ δεν είμαι τέτοιος τύπος». Και λίγο πιο κάτω προσθέτει ότι: «Στο κείμενό μου δεν υπήρχε τίποτα προσβλητικό. Ήταν κριτικό και ήθελε να κάνει τους αναγνώστες να σκεφθούν»

Ο δημοσιογράφος οδηγήθηκε σε δίκη και σ' αυτήν την εξωφρενική ποινή, γιατί όπως ο ίδιος υποστηρίζει, το δικαστήριο απλά ξεχώρισε ορισμένες λέξεις από το κείμενό του, τις οποίες ανακύρηξε ως «προσβλητικές» και με βάση αυτό τον καταδίκασε.

Το νέο επεισόδιο φιμώματος της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία (ότι από αυτήν έχει απομείνει...) έρχεται να προστεθεί σε μια εν εξελίξει δραστηριότητα του καθεστώτος Ερντογάν εναντίον των δημοσιογράφων. Οι περισσότεροι από αυτούς κατηγορούνται ότι «δυσφημούν τον Τούρκο πρόεδρο» με αρκετούς δημοσιογράφους και Μέσα να απειλούνται από πολιτικούς με φυσική βία, με λεκτικές επιθέσεις ακόμα και bullying στην κοινή γνώμη.

Ένας ακόμα δημοσιογράφος, ο Mπουλέντ Κενές αφέθηκε υπό όρους στις 8 Οκτωβρίου, αφού είχε περάσει από δίκη με το αίτημα της σύλληψης για δήθεν προσβολή του Ερντογάν. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία μέχρι την τελευταία στιγμή, και κανείς δεν μπορεί να τον φιμώσει, ακόμα και αν τον βάλει στην φυλακή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr