Πλούτωνας: Τοπία που μοιάζουν με δέρμα φιδιού κατέγραψε το New Horizons

Πλούτωνας: Τοπία που μοιάζουν με δέρμα φιδιού κατέγραψε το New Horizons

Δείτε το νέο υλικό που κατέγραψε το μη επανδρωμένο αμερικανικό διαστημόπλοιο New Horizons από τον πλανήτη νάνο

Πλούτωνας: Τοπία που μοιάζουν με δέρμα φιδιού κατέγραψε το New Horizons
Το νέο υλικό που κατέγραψε το μη επανδρωμένο αμερικανικό διαστημόπλοιο New Horizons από τον Πλούτωνα είναι πραγματικά εκπληκτικό, αφού αποκαλύπτει εντυπωσιακά τοπία που μοιάζουν με δέρμα φιδιού αλλά και άλλους παράξενους γεωλογικούς σχηματισμούς του πλανήτη νάνου.

Το διαστημόπλοιο της NASA, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2006 για να μελετήσει τον Πλούτωνα και τους δορυφόρους του στο πλαίσιο του προγράμματος New Frontiers (Νέα Σύνορα), έφτασε στον πλανήτη νάνο τον περασμένο Ιούλιο. Οι φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας που αποστέλλονται στη Γη αποτελούν το πιο ολοκληρωμένο υλικό που είχε ποτέ η επιστημονική κοινότητα στη διάθεσή της από τον Πλούτωνα και έχουν ενθουσιάσει τους ερευνητές.

Κλείσιμο
Στην τελευταία «παρτίδα» εικόνων διακρίνονται ξεκάθαρα γεωλογικές λεπτομέρειες του πλανήτη που παρέμεναν ως τώρα άγνωστες. Η παρακάτω εικόνα - από μία περιοχή κοντά στο «όριο» που χωρίζει μέρα και νύχτα - καταγράφει ένα πελώριο κυματιστό τοπίο με ευθυγραμμισμένες ραβδώσεις που έχει αφήσει άφωνη την ομάδα του New Horizons.



«Είναι ένα μοναδικό και μυστηριώδες τοπίο που εκτείνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα. Μοιάζει περισσότερο με φλοιό δέντρου ή με φολίδες δράκου παρά με γεωλογικό σχηματισμό. Θα μας πάρει πολύ καιρό να κατανοήσουμε πώς δημιουργήθηκε. Ίσως έχει κάποια σχέση με τις τεκτονικές δυνάμεις και την εξάχνωση του πάγου που προκαλείται από το αδύναμο ηλιακό φως στον Πλούτωνα», αναφέρει ο Γουίλιαμ ΜακΚίνον, επικεφαλής της ομάδας Γεωλογίας, Γεωφυσικής και Απεικόνισης του New Horizons.

Δείτε παρακάτω ορισμένες από τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες που έστειλε το αμερικανικό διαστημόπλοιο στη Γη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης