Αποκαλύψεις-σοκ από τους «αποστάτες» του Ισλαμικού Κράτους

Τουλάχιστον 58 είναι όσοι εγκατέλειψαν την τρομοκρατική οργάνωση - Τι αποκαλύπτουν για τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης - Αντί να προστατεύουν τους Μουσουλμάνους τους σκοτώνουν

Μπορεί δεκάδες να είναι οι Δυτικοί που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να μεταβούν στη Συρία και να γίνουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δηλώνοντας πίστη στην ιδεολογία της τρομοκρατικής οργάνωσης, όμως, σύμφωνα με έρευνα πολλοί είναι οι «αποστάτες» που αφήνουν πίσω τους τα ειδεχθή εγκλήματα δηλώνοντας απογοητευμένοι από το ΙΚ.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για την Ριζοσπαστικοποίηση και την Πολιτική Βία (ICSR) του King's College στο Λονδίνο, επικαλείται δηλώσεις ανθρώπων που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την οργάνωση με στόχο την επιστροφή στην ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους μελετητές οι «αποστάτες» υπολογίζονται στους 58, αλλά επισημαίνουν πως «πρόκειται μόνο για ένα μικρό τμήμα» ενός συνολικού αριθμού που είναι μεγαλύτερος, καθώς είναι πολλοί όσοι δεν τολμούν να μιλήσουν επειδή φοβούνται.

«Η φωνή των αποστατών είναι ισχυρή και ξεκάθαρη: Το Ισλαμικό Κράτος δεν προστατεύει τους μουσουλμάνους. Τους σκοτώνει», αναφέρει η έκθεση που επικαλείται δηλώσεις εκείνων που ξέφυγαν από τα δίχτυα των τρομοκρατών.

Ένας από αυτούς, είναι ο Γερμανός Ιμπραήμ Μπ. ο οποίος δηλώνει πως οι μουσουλμάνοι πολεμούν μουσουλμάνους, «τους οποίους έχει ξεχάσει ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ».
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς του βρετανικού Κολλεγίου, οι δυτικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να προστατεύουν όσους εγκαταλείπουν την οργάνωση ώστε να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για το ΙΚ, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν  ότι η αποκάλυψη των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης θα απωθήσει όσους σκέφτονται να γίνουν μέλη του ΙΚ.

«Οι ιστορίες τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ισχυρό εργαλείο στον αγώνα κατά του ΙΚ. Και μόνο η ύπαρξη των αποστατών διαλύει την εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας που το ΙΚ θέλει να παρουσιάσει», εξηγούν οι ειδικοί.

Όπως τονίζει το Newsweek, ο Πίτερ Ρ. Νιούμαν που βρίσκεται πίσω από την έκθεση και διδάσκει Σπουδές Εθνικής Ασφαλείας στο King's College, η απόφαση να εγκαταλείψουν την οργάνωση δε μετατρέπει αυτομάτως τους αποστάτες σε φιλοδυτικούς.

«Οι εμπειρίες των αποστατών είναι ποικίλες. Δεν έχουν γίνει όλοι θερμοί υποστηρικτές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Κάποιοι έχουν διαπράξει εγκλήματα. Ήταν κάποτε όλοι ενθουσιώδεις υποστηρικτές της πιο βίαιης και σκληρά ολοκληρωτικής οργάνωσης της εποχής μας. Παρ’όλα αυτά, τώρα είναι οι χειρότεροι εχθροί του ΙΚ», δηλώνει ο καθηγητής.

Από την άλλη, το CNN που δημοσιεύει μέρος της έκθεσης, μεταφέρει δηλώσεις ενός Ινδού που έφυγε από τη Συρία, ο οποίος καταγγέλλει ότι «αυτός δεν είναι ιερός πόλεμος». Μάλιστα, εξηγεί ότι λόγω του χρώματος του δέρματός του, οι επικεφαλής της οργάνωσης τον είχαν υποχρεώσει να καθαρίζει τουαλέτες.

Το αμερικανικό δίκτυο, προσθέτει πως όσοι απαρνήθηκαν το ΙΚ είναι εκείνοι που απογοητεύτηκαν, καθώς γρήγορα διαπίστωσαν ότι όσα τους υποσχέθηκαν, ανάμεσα σε αυτά πολυτελής ζωή, ακριβά αυτοκίνητα, δεν ισχύουν.

Άλλοι, ένιωσαν πως δεν δικαιώθηκε ο σκοπός τους, καθώς δεν έγιναν ήρωες ή δεν έζησαν τη δράση που προσδοκούσαν. Μάλιστα, ένας από αυτούς χαρακτήρισε «βαρετές» τις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με την έκθεση ανάμεσα σε αυτούς που είπαν «όχι» στην οργάνωση είναι 21 Σύροι, 9 Σαουδάραβες, 4 Τούρκοι και Τυνήσιοι, ενώ έχουν καταγραφεί και δύο Βρετανοί, καθώς και εννέα από τη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία.

Χαρακτηριστικό της διάσπασης που παρατηρείται στην οργάνωση είναι ότι οι παραπάνω εγκατέλειψαν τη Συρία αφήνοντας πίσω τους τις βαρβαρότητες του ΙΚ μέσα στο 2015, ενώ πολλοί από αυτούς έφυγαν από τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr