«Γερμανία, Γερμανία»: Χάος στη Βουδαπέστη με μετανάστες που θέλουν να πάνε Βερολίνο

«Γερμανία, Γερμανία»: Χάος στη Βουδαπέστη με μετανάστες που θέλουν να πάνε Βερολίνο

Οργισμένοι διαδηλώνουν έξω από τον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης ζητώντας να ανοίξει τις πύλες του και να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία

«Γερμανία, Γερμανία»: Χάος στη Βουδαπέστη με μετανάστες που θέλουν να πάνε Βερολίνο
Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης όπου έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλοί μετανάστες, ύστερα από την αιφνίδια απόφαση των ουγγρικών αρχών να “παγώσουν” οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις τρένων. Μετά από διακοπή μιας ώρας, ο σταθμός ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του, όμως πλέον, δεν επιτρέπεται η είσοδος και πρόσφυγες και μετανάστες, όπως μεταδίδει το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεω " ΜΤΙ" (Δείτε πιο κάτω live εικόνα).



Κλείσιμο


Τις τελευταίες ώρες, εκατοντάδες οργισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες διαδηλώνουν έξω από τον ανατολικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βουδαπέστης ζητώντας να ανοίξει τις πύλες του και να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Κουνώντας τα εισιτήριά τους, γιουχάροντας, σφυρίζοντας και φωνάζοντας "Γερμανία, Γερμανία" και "Μέρκελ, θέλουμε να φύγουμε",  οι πρόσφυγες εκφράζουν την οργή τους με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν σχηματίσει κλοιό μπροστά από την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού.



Τα πνεύματα οξύνθηκαν στη Βουδαπέστη καθώς, ένα 24ωρο νωρίτερα, οι αρχές της Ουγγαρίας επέτρεψαν την αναχώρηση προσφύγων χωρίς ελέγχους με προορισμό την Αυστρία και την Γερμανία.  Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης , Ζόλταν Κόβατς, όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο έκλεισε ο σταθμός της Βουδαπέστης, απάντησε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ουγγρικές αρχές προσπαθούν να εφαρμόσουν την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε θέλει να μετακινηθεί εντός της Ευρώπης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με διαβατήριο που βρίσκεται σε ισχύ και να διαθέτει βίζα. Οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν χτες την αναχώρηση προσφύγων με τρένο παρά το γεγονός ότι πολλοί απ' αυτούς δεν είχαν βίζα. "Τώρα επαληθεύουμε πόσοι απ' αυτούς ζητούν άσυλο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Πάτρικ Μάιερχοφερ. 



Σήμερα το πρωί, εκπρόσωπος της ουγγρικής εταιρείας σιδηροδρόμων "MAV"  ανέφερε,  όπως μεταδίδει το Reuters,  πως δεν θα αναχωρήσουν ούτε θα φθάσουν τρένα από και προς το Κελέτι, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Bουδαπέστης. 



Στο μεταξύ, εκατοντάδες πρόσφυγες είχαν ήδη φθάσει τις προηγούμενες ώρες στο Μόναχο μέσω Βιέννης με την Αυστρία να ζητά διευκρινήσεις από την Γερμανία για το άσυλο. Περίπου 3.650 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν αναχωρήσει με τρένο από την Βουδαπέστη έφτασαν χτες στην αυστριακή πρωτεύουσα , ανακοίνωσε η αυστριακή αστυνομία σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν αριθμό ρεκόρ σε μία μόνο μέρα. Την ίδια ώρα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε το Βερολίνο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις για την στάση του Βερολίνου απέναντι στην τήρηση των κανονισμών για το άσυλο. Αξιωματούχοι από την Αυστρία και την Ουγγαρία είχαν διαμαρτυρηθεί πως οι αναφορές από τη Γερμανία είχαν προκαλέσει σύγχυση και παρεξηγήσεις μεταξύ των μεταναστών που περίμεναν στη Βουδαπέστη καλλιεργώντας την προσδοκία εισόδου χωρίς ελέγχους."Υπήρξαν μέχρι και φήμες που διαδίδονταν μεταξύ των προσφύγων πως η Γερμανία θα στείλει ειδικά τρένα στη Βουδαπέστη για να πάρει τους πρόσφυγες", ανέφερε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα μικλ- Λάιτνερ. “Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να ενημερώσει η Γερμανία τους πρόσφυγες στην Ουγγαρία πως η συνθήκη του  "Δουβλίνου" δεν έχει ανασταλεί”, τόνισε .



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης