Μαυροβούνιο: Συνελήφθη στρατηγός της πρώην Γιουγκοσλαβίας για εγκλήματα πολέμου

Μαυροβούνιο: Συνελήφθη στρατηγός της πρώην Γιουγκοσλαβίας για εγκλήματα πολέμου

Ο Μπόρισλαβ Τζούκιτς, 66 ετών θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο διάστημα μεταξύ του 1991 και του 1993 στην Κροατία

Μαυροβούνιο: Συνελήφθη στρατηγός της πρώην Γιουγκοσλαβίας για εγκλήματα πολέμου
Ένας στρατηγός του στρατού της πρώην Γιουγκοσλαβίας συνελήφθη την Κυριακή στο Μαυροβούνιο βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από την Κροατία, η οποία τον θεωρεί ύποπτο για εγκλήματα πολέμου.

Ο Μπόρισλαβ Τζούκιτς, 66 ετών, πολίτης της Σερβίας, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τιβάτ, όπου περίμενε για να επιβιβασθεί σε αεροπλάνο με προορισμό το Βελιγράδι.

Οι κροατικές αρχές θεωρούν τον στρατηγό Τζούκιτς ύποπτο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο διάστημα μεταξύ του 1991 και του 1993 στην Κροατία, στη διάρκεια του πολέμου (1991-95) σ' αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Ο Μπόρισλαβ Τζούκιτς εμφανίσθηκε ενώπιον δικαστηρίου στην Ποντγκόριτσα, το οποίο αποφάσισε να τον θέσει υπό κράτηση ενόψει της έκδοσής του στην Κροατία.

Ο στρατηγός Τζούκιτς ήταν στη διάρκεια της σύγκρουσης ο υπαρχηγός του επιτελείου του στρατού των σέρβων αυτονομιστών της Κροατίας.
Κλείσιμο

Ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στις δίκες που διεξήχθησαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε βάρος του εκλιπόντος προέδρου της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μάρτιτς.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεβίωσε το 2006 στη Χάγη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη του, ενώ ο Μίλαν Μάρτιτς, ο οποίος κρίθηκε το 2007 ένοχος για εγκλήματα πολέμου, εκτίει ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Την ανακήρυξη, το 1991, της ανεξαρτησίας της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία ακολούθησε ένας πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις του Ζάγκρεμπ και τους Σέρβους αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από το Βελιγράδι. Η σύγκρουση αυτή, η οποία τελείωσε το 1995, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 20.000 ανθρώπους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης