Η αδερφή του Κάστρο συνεργάτης της CIA

Η αδερφή του Κάστρο συνεργάτης της CIA

Συνεργάτης της CIA στην προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Κάστρο στην Κούβα ήταν μέχρι την εξορία της στο Μαϊάμι το 1964 η νεότερη αδελφή του Φιντέλ και του Ραούλ Κάστρο, Χουανίτα, όπως παραδέχθηκε η ίδια.

Η 76χρονη σήμερα Χουανίτα, η οποία δεν έχει μιλήσει σε κανέναν από τους δύο αδελφούς της για περισσότερο από 40 χρόνια, έκανε την αποκάλυψη μιλώντας στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό Univision-Noticias 23, εν όψει της σημερινής κυκλοφορίας των απομνημονευμάτων της σχετικά με το Φιδέλ

Η αδερφή του Κάστρο συνεργάτης της CIA

Συνεργάτης της CIA στην προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Κάστρο στην Κούβα ήταν μέχρι την εξορία της στο Μαϊάμι το 1964 η νεότερη αδελφή του Φιντέλ και του Ραούλ Κάστρο, Χουανίτα, όπως παραδέχθηκε η ίδια.

Η 76χρονη σήμερα Χουανίτα, η οποία δεν έχει μιλήσει σε κανέναν από τους δύο αδελφούς της για περισσότερο από 40 χρόνια, έκανε την αποκάλυψη μιλώντας στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό Univision-Noticias 23, εν όψει της σημερινής κυκλοφορίας των απομνημονευμάτων της σχετικά με το Φιδέλ και τον Ραούλ. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ισπανικά με τίτλο «Φιντέλ και Ραουλ, οι αδελφοί μου, η μυστική ιστορία» και έχει γραφεί από την ίδια και την μεξικανή δημοσιογράφο Μαρία Αντονιέτα Κόλινς.

Η αδελφή των δύο ηγετών της κουβανικής επανάστασης είπε ότι υποστήριξε αρχικά την ανατροπή του δικτάτορα Φουλχένιο Μπατίστα, αλλά στην συνέχεια βγήκε από την πλάνη εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ο μεγαλύτερος αδελφός της εκτελούσε τους αντιπάλους του και οδηγούσε το νησί προς τον κομμουνισμό.

«Άρχισα να χάνω τη μαγεία της επανάστασης, όταν είδα τόση πολλή αδικία», είπε στη συνέντευξη που της πήρε η Κόλινς για το Univision-Noticias 23. Η Χουανίτα είπε ότι από το σπίτι της στην Αβάνα, είχε εργαστεί για να προσφέρει καταφύγιο και να βοηθήσει όσους διώκονταν από την κυβέρνηση του Κάστρο.

«Η κατάσταση μου στην Κούβα έγινε ιδιαίτερα λεπτή εξαιτίας της δραστηριότητας μου εναντίον του καθεστώτος», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι μία μέρα, κάποιος πολύ κοντινός στην ίδια και τον Φιντέλ της έφερε μία πρόταση από τη CIA, ζητώντας να συνεργαστεί με την αμερικανική μυστική υπηρεσία.

«Ήθελαν να μου μιλήσουν επειδή είχαν ενδιαφέροντα πράγματα να μου πουν και ενδιαφέροντα πράγματα να με ρωτήσουν, όπως εάν ήμουν πρόθυμη να πάρω το ρίσκο, εάν ήμουν έτοιμη να τους ακούσω, μάλλον σοκαρίστηκα αλλά πάντως είπα το ναι», είπε η Κάστρο στην Κόλινς, η οποία σχολίασε ότι «με αυτόν τον τρόπο άρχισε μία μακρά σχέση με τον κύριο εχθρό του Φιντέλ, την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών».

«Από το 1961 έως το 1964, ρισκάροντας την ίδια της τη ζωή, η δουλειά της ήταν να σώζει τις ζωές των συμπατριωτών της, πριν εξοριστεί στο Μαϊάμι», προσέθεσε η Κόλινς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο 83χρονος σήμερα Φιντέλ εγκαθίδρυσε μονοκομματικό κομμουνιστικό σύστημα στην Κούβα μετά την επανάσταση του 1959 και κυβέρνησε την χώρα για σχεδόν μισό αιώνα πριν παραδώσει την εξουσία στον 78χρονο σήμερα Ραούλ.

Η Χουανίτα ήταν ανάμεσα στους πιο σκληρούς επικριτές του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κούβα, λέγοντας ότι ο αδελφός της πρόδωσε τις δημοκρατικές αρχές που αρχικά είχε ισχυριστεί ότι είχε για να στραφεί στο μαρξισμό και να ευθυγραμμιστεί με την Σοβιετική Ένωση.

Κλείσιμο

Η Χουανίτα, το 5ο από τα 7 παιδιά της οικογένειας του Άνχελ Κάστρο και της Λίνα Ρουθ Γκονζάλες, συμμετείχε στο αντάρτικο συλλέγοντας δωρεές και μετά την επικράτηση της επανάστασης ανέλαβε για ένα χρόνο καθήκοντα διευθύντριας σε νοσοκομείο.

Η ίδια λέει ότι η διαφωνία της με τις κατευθύνσεις της επανάστασης προκάλεσε οικογενειακό ρήγμα. Το 1964 εγκατέλειψε την Κούβα και πήγε στο Μεξικό πριν καταλήξει στο κέντρο της εξόριστης κουβανικής κοινότητας στο Μαϊάμι. Το 1965 κατέθεσε στην επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου για τις αντιαμερικανικές δραστηριότητες, όπου κατηγόρησε τον Φιδέλ ότι πρόδωσε και εξαπάτησε τον κουβανικό λαό, ενστερνιζόμενος τον κομμουνισμό. Είπε ότι ο αδελφός της μισεί τις ΗΠΑ με εμπάθεια και έχει μεταμορφώσει την Κούβα σε αποικία του κομμουνιστικού ιμπεριαλισμού.

Το 1992 από τη Μαδρίτη έστειλε επιστολή στον Φιντέλ, καλώντας τον να παρατήσει το καθεστώς του και να ακούσει τη λογική. Όταν έγινε γνωστό ότι εκείνος αρρώστησε σοβαρά το 2006, επέκρινε την κοινότητα των εξόριστων που πανηγύρισε στους δρόμους του Μαϊάμι. «Είναι ο αδελφός μου, αυτό είναι όλο», είχε δηλώσει τότε.

Το 1998 κέρδισε σε ισπανικό δικαστήριο την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της μη αναγνωρισμένης εξόριστης κόρης του Φιντέλ Κάστρο, Αλίνα Φερνάντες, για την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Αλίνα: οι αναμνήσεις της επαναστάτριας κόρης του Φιντέλ Κάστρο», υποστηρίζοντας ότι το βιβλίο αποτελούσε λίβελο εναντίον της και εναντίον των γονέων του Φιντέλ.

«Η ζωή μου δεν είναι εξαιρετική, είναι αλήθεια ότι είμαι η αδελφή του δικτάτορα αλλά πολλές άλλες οικογένειες έχουν επίσης χωριστεί σε υποστηρικτές και αντιπάλους του καθεστώτος» είχε δηλώσει το 2006.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης