Τουρκία: Χωρίς πολιτικά κίνητρα η ανάληψη του ελέγχου της Bank Asya

Τουρκία: Χωρίς πολιτικά κίνητρα η ανάληψη του ελέγχου της Bank Asya

Η Bank Asya συμπαρασύρθηκε στη σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τον τουρκικό φορέα ρύθμισης και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος 

Τουρκία: Χωρίς πολιτικά κίνητρα η ανάληψη του ελέγχου της Bank Asya
Η απόφαση να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου η Bank Asya δεν ήταν πολιτική, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ενώ επισήμανε ότι το ισλαμικό πιστωτικό ίδρυμα θα συνεχίσει να λειτουργεί όσο εξετάζονται τα σενάρια της πώλησης ή της συγχώνευσής του με κάποια άλλη τράπεζα.

Την Παρασκευή ο τουρκικός φορέας ρύθμισης και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος (BDDK) ανακοίνωσε ότι η Bank Asya, η οποία συμπαρασύρθηκε στη σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αποτελούσε πηγή κινδύνων για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τουρκίας και ανέθεσε τη διεύθυνσή της στο Ταμείο Ασφάλισης και Εγγύησης των Καταθέσεων (TMSF), το δημόσιο οργανισμό που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών.

«Η τράπεζα συνεχίζει να λειτουργεί, δεν έχει κλείσει. Απλώς το TMSF στο εξής απέκτησε και ασκεί δικαιώματα μετόχου και ιδιοκτήτη», είπε ο Μπαμπατζάν σε μια συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7. «Και το κάνει αυτό ενόψει της εν μέρει ή πλήρους παραχώρησής της, της πώλησης ή της συγχώνευσής της», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο BDDK είχε πάρει τον διοικητικό έλεγχο της Bank Asya, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις διατάξεις της νομοθεσίας. Η απόφαση εκείνη είχε προκαλέσει καταγγελίες περί πολιτικής ανάμιξης στη λειτουργία της τράπεζας, που θα μπορούσε να πλήξει τη φήμη της χώρας μεταξύ των διεθνών επενδυτών.

Η κίνηση ακολούθησε τη μαζική ανάληψη των καταθέσεων από την τράπεζα στα τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν η Bank Asya ενεπλάκη στη σύγκρουση του Ερντογάν και του Γκιουλέν -το πιστωτικό ίδρυμα αυτό έχει δημιουργηθεί από υποστηρικτές του τάγματος του ιμάμη. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει, κάτι που διαψεύδει ο ιμάμης, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, από όπου διευθύνει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Η προχθεσινή εξέλιξη σημειώθηκε μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και σε μια συγκυρία κατά την οποία εντείνεται η εκστρατεία πάταξης των οπαδών του Γκιουλέν στα μέσα ενημέρωσης, στις τάξεις της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Ο Ερντογάν αναφέρεται στους υποστηρικτές του Γκιουλέν χρησιμοποιώντας τον όρο «παράλληλο κράτος».

Ο Μπαμπατζάν διέψευσε ότι τα ελατήρια της κίνησης ήταν πολιτικά, ενώ επισήμανε πως η μάχη εναντίον του «παράλληλου κράτους» διαρκεί πάνω από έναν χρόνο. Ο ίδιος δήλωσε: «Εάν επρόκειτο για πολιτική απόφαση, οι κινήσεις αυτές θα είχαν γίνει πριν από πάρα πολύ καιρό. Η κίνηση ασφαλώς έπρεπε να συμμορφώνεται προς τον νόμο και με τους κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Τόσο ο BDDK όσο και το TMSF είναι θεσμοί που τους τηρούν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης