«Βέρα στο δεξί» βάζει σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

«Βέρα στο δεξί» βάζει σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

«Eχω μόνο μια ζωή και δεν θέλω να την κρύψω», λέει ο  Σαβιέ Μπετέλ που παντρεύεται τον εκλεκτό της καρδιάς του

«Βέρα στο δεξί» βάζει σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου
«Eχω μόνο μια ζωή και δεν θέλω να την κρύψω». Με τα λόγια αυτά, ο ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, ανακοίνωσε στους συμπολίτες του ότι θα νυμφευτεί τον αγαπημένο του σε μία σεμνή τελετή. Ο «γκέι γάμος της χρονιάς» θα γίνει σήμερα και θα είναι πολιτικός. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα διεθνή ΜΜΕ, δεν πρόκειται να υπάρξει μήνας του μέλιτος για τους νεόνυμφους αφού ο Μπετέλ, μετά τη γαμήλια τελετή, θα αναχωρήσει για το Καζακστάν για να συμμετάσχει σε οικονομικό φόρουμ. 

Το κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου έγινε πέρυσι το ένατο νομοθετικό σώμα της Ε.Ε που άνοιγε τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. Λίγα 24ωρα αργότερα, ο Μπετέλ αποκάλυπτε στην αμερικανική εφημερίδα «Los Angeles Times» ότι ο σύντροφός του, ένας Βέλγος αρχιτέκτονας με τον οποίο είχε συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, του έκανε πρόταση γάμου κι εκείνος είπε το «ναι». 

Κλείσιμο
Βάζοντας βέρα στο «δεξί», ο Μπετέλ κατακτά τον τίτλο του πρώτου εν ενεργεία αρχηγού κράτους της Ε.Ε που θα παντρευτεί ένα άτομο του ιδίου φύλου. Ο Μπέτελ και ο σύντροφός τους είναι οι πρώτοι ομόφυλοι άνδρες που θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να παντρευτούν από τον Ιανουάριο όταν το Μεγάλο Δουκάτο έγινε το τελευταίο στη σειρά κράτος μέλος της Ε.Ε στο οποίο παραχωρήθηκαν πλήρη δικαιώματα στα πρόσωπα του ιδίου φύλου που παντρεύονται. Ο γάμος του ζευγαριού πραγματοποιείται σε μία καθολική κυρίως χώρα που συχνά θεωρείται συντηρητική. 

Ο σύντροφος του ομοφυλόφιλου πρωθυπουργού της Λουξεμβούργου είναι ο Γκοτιέ Ντεστενέ. O παλιός φίλος του ζευγαριού και παρουσιαστής, Στεφάν Μπερν, θα είναι παρών στη σημερινή τελετή: «Δεν θα είναι μια φανταχτερή τελετή, αλλά ο συμβολισμός της είναι μεγάλος», δήλωσε. 

Ο Μπετέλ έγινε δήμαρχος του Λουξεμβούργου σε ηλικία 38 ετών και από το 2010 μίλησε ανοιχτά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Το ίδιο έτος, η τότε πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, έγινε η πρώτη εν ενεργεία αρχηγός κράτους παγκοσμίως που παντρευόταν ένα πρόσωπο του ιδίου φύλου.

Ο Μπέτελ ανέλαβε την εξουσία στο Λουξεμβούργο πριν από 18 μήνες όταν το κόμμα του, αυτό της Κεντροδεξιάς, κατήγαγε σημαντική νίκη στις εκλογές τερματίζοντας την παραμονή επί 19 χρόνια στην πρωθυπουργία Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαικής Επιτροπής. Σπούδασε Νομική και πολιτικές επιστήμες - μάλιστα ένας μέρος των σπουδών του το έκανε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης - και, από το 2011, ήταν δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου. 

Ο Μπετέλ προσχώρησε στο Κόμμα των Φιλελεύθερων το 1988 και μέσα σε τρία χρόνια, ανέλαβε την αντιπροεδρία του κόμματος. Τον Φεβρουάριο του 2012 ανέλαβε τα ηνία του κόμματος των Φιλελεύθερων με το απίστευτο υψηλό ποσοστό 96,5%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης