Πάνω από 220.000 μετανάστες μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014

Πάνω από 220.000 μετανάστες μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014

Τριπλάσιος ο αριθμός μέσα σε ένα χρόνο - Τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι διασώθηκαν στα νερά της Μεσογείου από τις αρχές του Απριλίου, σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων

Πάνω από 220.000 μετανάστες μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014
Μετά την τελευταία τραγωδία που σημειώθηκε στη Μεσόγειο με τουλάχιστον 400 μετανάστες να έχουν χάσει τη ζωή τους τη στιγμή που επιχειρούσαν δια θαλάσσης να μεταβούν από τη Λιβύη σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, νέα συγκλονιστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις αγωνιώδεις προσπάθειες των προσφύγων για ένα καλύτερο αύριο.

Όπως αναφέρει το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) πάνω από 221.000 άνθρωποι έχουν εισαχθεί παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 δια θαλάσσης, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του 2013.

«Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Χρειάζεται να σχηματίσουν μία πραγματική επιχείρηση διάσωσης άμεσα», τονίζει ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, Γιαν Έγκελαντ, ο οποίος διευκρινίζει ότι το κύμα μετανάστευσης έχει αυξηθεί εξαιτίας του πολυετούς εμφυλίου στη Συρία.

Κλείσιμο
Μάλιστα, όπως εξήγησε ο Έγκελαντ από τις αρχές του Απριλίου πάνω από 8.000 μετανάστες έχουν διασωθεί ενώ περνούσαν με πλοιάρια τη Μεσόγειο.

«Η Μεσόγειος αποτελεί σήμερα το πιο επικίνδυνο σύνορο ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται εν ειρήνη. Τα ευρωπαϊκά έθνη δεν έχουν καμία δικαιολογία. Πρέπει να δράσουν τώρα ώστε να αποτραπούν ακόμα μεγαλύτερες τραγωδίες από όσες έχουμε γίνει μάρτυρες μέχρι τώρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του NRC.

Την ίδια ώρα, το συμβούλιο επισημαίνει πως πρέπει να επανέλθει το πρόγραμμα Mare Nostrum, μέσω του οποίου διασώθηκαν 150.000 μετανάστες από βέβαιο πνιγμό.

«Ενθαρρύνουμε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα μοιάζει ότι έχει απογυμνωθεί από όλες τις αξίες αν δεν ληφθούν κοινές αποφάσεις για την ανθρώπινη προστασία κατά τη μεγαλύτερη κρίση στην Ήπειρό μας από τους Βαλκανικούς πολέμους», επισημαίνει ο Έγκελαντ.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa περίπου 10.000 μετανάστες επιχείρησαν τις τελευταίες έξι ημέρες να περάσουν τα ιταλικά σύνορα δια θαλάσσης και μόνο σε μία ημέρα η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 1.511 ανθρώπους σε δώδεκα διαφορετικές επιχειρήσεις.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης