«Περιμένοντας στην ουρά», το νέο επάγγελμα που κάνει θραύση στη Βενεζουέλα

«Περιμένοντας στην ουρά», το νέο επάγγελμα που κάνει θραύση στη Βενεζουέλα

Η 22χρονη Κρισμπέλ Βιγιαροέλ μπορεί σε ένα μήνα να βγάλει περισσότερα χρήματα από ό,τι ενας καθηγητής πανεπιστημίου

«Περιμένοντας στην ουρά», το νέο επάγγελμα που κάνει θραύση στη Βενεζουέλα
Ένα νέο επάγγελμα έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα στη Βενεζουέλα που μαστίζεται από την έλλειψη βασικών αγαθών: Η αναμονή στην ουρά!

Η 22χρονη μητέρα δύο μικρών κοριτσιών Κρισμπέλ Βιγιαροέλ στέκεται με τις ώρες στην ουρά για να αγοράσει προϊόντα για άλλους, οι οποίοι με τη σειρά της την ανταμοίβουν για την ώρα που πέρασε όρθια.

Κλείσιμο
«Κάθε μέρα πρέπει να ξυπνήσω στις 2 τα ξημερώματα και να μάθω από φίλους που πωλούνται πράγματα ή τι πράγματα πωλούνται» περιγράφει τη νέα της καθημερινότητα στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Έτσι περνάω τη μέρα μου. Από την πρώτη ουρά συνήθως ξεμπλέκω κατά τις 10 το πρωί και στη συνέχεια μπορεί να πάω και σε μια δεύτερη για να δω τι πουλάνε. Στο ένα μαγαζί μπορεί να αγοράσω γάλα, ζάχαρη ή καφέ και σε ένα άλλο αλεύρι, ρύζι, πάνες ή σαμπουάν» συνεχίζει.

Επειδή ωστόσο έχει τα δύο παιδιά, για τα οποία κανείς δεν τις χαρίζει τη σειρά του όταν τα παίρνει μαζί της, πολλές φορές και η ίδια πληρώνει άλλους \για να την αντικαταστήσουν με αντάλλαγμα μερίδιο της αμοιβής της.

Πελάτες της Κρισμπέλ είναι οικογένειες που είτε δεν έχουν τον χρόνο είτε δεν έχουν ανάγκη να σταθούν στην ουρά αφού ακόμα διαθέτουν χρήματα για να πληρώσουν άλλους να κάνουν γι' αυτούς τη δουλειά.

Η Βιγιαροέλ κερδίζει από 3,6 έως 7,1 δολάρια για κάθε αποστολή γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα μπορεί και να εισπράξει έως και 80 δολάρια, χρήματα περισσότερα και από το μισθό ενός καθηγητή πανεπιστημίου.

Και η 22χρονη δεν είναι το μοναδικό τέτοιο παράδειγμά καθώς αρκετοί εστιάτορες είπαν στο δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ότι έχουν υπαλλήλους μόνο γι' αυτό, να σταθούν στην ουρά και να αγοράσουν τα απαραίτητα για το μενού.

Στη Βενεζουέλα υπάρχει έλλειψη του ενός τρίτου όλων των βασικών αγαθών με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα επίπεδα του 64% και την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να υποστηρίζει ότι η χώρα δέχεται «οικονομικό πόλεμο» από την αντιπολίτευση και ολιγάρχες που θέλουν να τον αποσταθεροποιήσουν.

Πολλοί οικονομολόγοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι το μοντέλο του ελέγχου του νομίσματος και των τιμών που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Ούγκο Τσάβες έχει αποτύχει καθώς έχει υποχρεώσει τη χώρα να έχει ως μοναδικό έσοδο την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης