Τρόμος στη «Charlie Hebdo»: Οι τρεις μέρες που άλλαξαν το Παρίσι

Τρόμος στη «Charlie Hebdo»: Οι τρεις μέρες που άλλαξαν το Παρίσι

Οι 72 ώρες που συγκλόνισαν τη γαλλική πρωτεύουσα: 17 αθώοι δολοφονήθηκαν, δύο καταστάσεις πολιορκίας «πνίγηκαν» στο αίμα, όμως πουθενά στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται προοπτική εκτόνωσης της έντασης - Μήνυμα ενότητας η μεγάλη πορεία για τη Δημοκρατία, σήμερα στο Παρίσι, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων ηγετών

Τρόμος στη «Charlie Hebdo»: Οι τρεις μέρες που άλλαξαν το Παρίσι
Τις 72 εφιαλτικές ώρες που έζησε το Παρίσι από τις συνεχείς επιθέσεις τρομοκρατών περιγράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «The Independent», επιχειρώντας έναν απολογισμό, όχι μόνο των θυμάτων, αλλά και του ψυχολογικού κόστους που είχαν για τη γαλλική πρωτεύουσα οι πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις.

17 αθώοι νεκροί, δύο καταστάσεις πολιορκίας που έληξαν με βίαιο τρόπο και ο φόβος ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή, είναι το αίσθημα που μένει στους ανθρώπους μιας πόλης, η οποία μετρά τις πληγές της.

Κλείσιμο
Η επίθεση στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo», που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων -σκιτσογράφων, στην πλειοψηφία τους- ήταν η απαρχή ενός εφιαλτικού τριημέρου για τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας, που έζησαν τον απόλυτο τρόμο.



Η βρετανική εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά ότι οι αδερφοί Κουασί, που σκόρπισαν τον τρόμο στο Παρίσι, ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγαν νεκροί -προτού να συμβεί αυτό, ωστόσο, είχαν πετύχει το σκοπό τους, που δεν ήταν άλλος από το να «απλώσουν» το φόβο του Ισλάμ πάνω από την Ευρώπη.

Παράλληλα, περιγράφει «καρέ-καρέ» την επίθεση στα γραφεία της «Charlie Hebdo», δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι ο πρώτος και κύριος στόχος ήταν ο διεθυντής σύνταξης, Στεφάν Σαρμπονιέ.



Από κει και πέρα, το ρεπορτάζ επιχερεί μια αναδρομή στις σκηνές χάους που ακολούθησαν, με περισσότερους από 80.000 αστυνομικούς να «πλημμυρίζουν» τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, σε ένα αγωνιώδες κυνηγητό με τους δράστες και το χρόνο.

Η αιματηρή κατάληξη της ομηρίας στο τυπογραφείο στα περίχωρα του Παρισιού, καθώς και στο εβραϊκό παντοπωλείο, με τρεις εκ των τεσσάρων δραστών να πέφτουν νεκροί, ήταν η «κορυφή του παγόβουνου» σε μια εκστρατεία τρόμου πάνω από την Ευρώπη, που είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε πολλές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου.



Από την άλλη, η βρετανική εφημερίδα στέκεται και στις αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου, που καταδίκασε -σχεδόν συλλήβδην- τις επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών, σχολιάζοντας ότι η δράση τους δεν έχει καμία σχέση με όσα πραγματικά πρεσβεύει το Ισλάμ.



Πάνω απ' όλα, όμως, αυτό που επισημαίνεται στο βρετανικό δημοσίευμα, είναι ο νέος κίνδυνος που προβάλλει για την Ευρώπη: μικρές, οργανωμένες ένοπλες ομάδες, αποτελούμενες από άνδρες με στρατιωτική εκπαίδευση, που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, διεξάγουν και φέρουν εις πέρας προσεκτικά σχεδιασμένες, αιματηρές επιθέσεις, σκορπίζοντας τον τρόμο στους δρόμους.



Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι η σημερινή πορεία ενότητας για τη Δημοκρατία στο Παρίσι, στην οποία θα συμμετάσχουν χιλιάδες πολίτες και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτή ακριβώς η ενότητα είναι ένα πρώτο μήνυμα ότι ο τρόμος του Ισλάμ, ο τρόμος που θέλησαν να επιβάλουν οι αδερφοί Κουασί, δεν θα επικρατήσει. Η Γαλλία, ωστόσο, θα κάνει πολύ χρόνο, για να επουλώσει τις πληγές της και μπορεί να μην αναρρώσει πλήρως ποτέ...
































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης