Νέα σελίδα στην ιστορία: ΗΠΑ - Κούβα αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις

Νέα σελίδα στην ιστορία: ΗΠΑ - Κούβα αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις

Οι ΗΠΑ τείνουν χείρα φιλίας στο λαό της Κούβας, δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα - Χαιρετίζει τις προσπάθειες ομολοποίησης ο Κάστρο, παρότι επισήμανε πως υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες

Νέα σελίδα στην ιστορία: ΗΠΑ - Κούβα αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις
Ιστορική αλλαγή πολιτικής ανάμεσα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας σημειώθηκε έπειτα από την διπλή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και του Κουβανού ομολόγου του, Ραούλ Κάστρο.
Η ιστορική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών επετεύχθη έπειτα από τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, που ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας των δύο πλευρών στον Καναδά.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει πρεσβεία στην Αβάνα τους ερχόμενους μήνες, ενώ πρόκειται να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις και θα διευκολύνονται τα ταξίδια προς την Κούβα.

Κλείσιμο


Την ίδια ώρα, πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι Κουβανοί κρατούμενοι, ενώ θα εκδοθούν άδειες με τις οποίες θα επιτρέπεται η πρόσβαση την Κούβα για οικογενειακές επισκέψεις, για δημοσιογραφικές αποστολές, έρευνα και εκπαιδευτικούς λόγους. Παράλληλα, οι αμερικανικές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα επιτρέπεται να χρησιμοιούνται από τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Κούβα, ενώ οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών θα έχουν τη δυνατότητα «να δημιουργήσουν αναγκαίους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών».Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες θα μπορούν να μεταφέρουν αγαθά αξίας 400 δολαρίων από την Κούβα στις ΗΠΑ και προϊόντα καπνού και αλκοολούχα ποτά αξίας 100 δολαρίων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο δήλωσε πως σήμερα ξεκινά η διαδικασία για την ομαλοποίηση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα.

Όπως είπε «θα δώσουμε ένα τέλος σε μία παρωχημένη προσέγγιση που διήρκησε δεκαετίες και απέτυχε να προωθήσει τα συμφέροντά μας. Σήμερα, οι ΗΠΑ αλλάζουν τις σχέσεις τους με τους πολίτες της Κούβας».



Όπως επισήμανε, μάλιστα, σήμερα «έχουμε αυτό που πάντα ζητούσαμε, μία πραγματική συνεργασία με την κυβέρνηση».

Εξήγησε δε, ότι μόλις ανέλαβε εξουσία, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει την πολιτική σχετικά με την Κούβα και πρόσθεσε πως θα αρθούν οι περιορισμοί για τους Κουβανούς αμερικανικής καταγωγής να ταξιδέψουν και να στείλουν εμβάσματα στις οικογένειές τους στην Κούβα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση του Αλαν Γκρος, λέγοντας πως επιτέλους επέστρεψε στην οικογένειά του.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να ξεκινήσει άμεσα τις συνομιλίες με την Κούβα για την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Τόνισε δε, πως πολυετής απομόνωση δεν λειτουργεί κι ήρθε η ώρα για μία νέα προσέγγιση.
Δήλωσε, μάλιστα, πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, λέγοντας του ότι επιθυμεί την απελευθέρωση και άλλων κρατουμένων, ενώ πρόσθεσε πως έδωσε την άδεια για τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα.

«Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικής ούτε του λαού της Κούβας να προσπαθήσουμε να πιέσουμε την Κούβα προς την κατάρρευση», δήλωσε ο Ομπάμα και είπε πως τείνει χείρα φιλίας στον λαό της Κούβας.

Παράλληλα, δήλωσε πως έφτασε η ώρα να κοπούν τα χαλαρά δεσμά του παρελθόντος ώστε να ανοίξει ένα παράθυρο στο μέλλον, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να κάνουν όσα έκαναν επί 50 χρόνια περιμένοντας πως ο τρόπος αυτός θα έχει αποτέλεσμα.
Βέβαια, συμπλήρωσε πως η αλλαγή είναι δύσκολη για όλους, λέγοντας στα ισπανικά «No es facil» («Δεν είναι εύκολο»), αλλά εξήγησε ότι σήμερα γίνονται αλλαγές γιατί «είναι αυτό που πρέπει να γίνει» και πρόσθεσε πάλι στα ισπανικά «todos somos Americanos» («Είμαστε όλοι Αμερικανοί»).



Προς το τέλος της εξαγγελίας του, ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Καναδά που φιλοξένησε τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έδωσε συγχαρητήρια στην αμερικανική και κουβανική κυβέρνηση για την «ιστορική απόφαση» ομαλοποίησης των σχέσεών τους. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δήλωσε πως χαιρετίζει την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ.
Στην ομιλία του παρ΄όλα αυτά δήλωσε πως οι βαθιές διαφορές παραμένουν ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εξωτερική πολιτική και τα ζητήματα κυριαρχίας.
Ωστόσο, εξήγησε πως οι χώρες πρέπει να μάθουν να ζουν με τις διαφορές τους με πολιτισμένο τρόπο.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κούβα θα αποφυλακίσει και θα στείλει στις ΗΠΑ άνδρα κουβανικής καταγωγής ο οποίος διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κούβας ανακοίνωσε πως σήμερα επέστρεψαν στη χώρα τρεις Κουβανοί κρατούμενοι στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων. Οι Χεράρντο Χερνάντεζ, ο Ραμόν Λαμπανίνο και ο Αντόνιο Γκερέρο, που καταδικάστηκαν το 2001 για υπόθεση κατασκοπίας έφτασαν στην Κούβα όπου τους επιφύλαξαν υποδοχή ήρωα.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών, σχετικά με τη διαδικασία ομαλοποίησης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος η τηλεφωνική επικοινωνία πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ουσιώδη επικοινωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα από το 1961.

Όλα αυτά, ενώ νωρίτερα αφέθηκε ελεύθερος ο Αμερικανός Άλαν Γκρος από τις κουβανικές αρχές, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Μάλιστα, ο 65χρονος Γκρος επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ η αποφυλάκισή του εντάσσεται στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης