Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον δικό της διαστημικό σταθμό

Ο Πούτιν θέλει να τονώσει το ηθικό των συμπολιτών του, επαναφέροντας το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα στις παλιές, ένδοξες εποχές του

Τον δικό της διαστημικό σταθμό εξετάζει να κατασκευάσει η Ρωσία, σε μία περίοδο ψυχροπολεμικής έντασης στις σχέσεις της με την Δύση.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιθυμεί να τονώσει το ηθικό των συμπολιτών του, λίγο πριν η ύφεση πλήξει τη χώρα του, επαναφέροντας το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα στις παλιές, ένδοξες εποχές του.  

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η ρωσική διαστημική υπηρεσία «Roscosmos» επιβεβαίωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής εθνικού διαστημικού σταθμού, λίγες ώρες μετά την δήλωση Ρώσου αξιωματούχου ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εξετάζουμε αυτή τη δυνατότητα», είπε ο επικεφαλής της «Roscosmos» στο ρωσικό πρακτορείο «Novosti», αναφερόμενος στο σχέδιο για έναν ρωσικό διαστημικό σταθμό.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο διαστημικός αυτός  σταθμός θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Τα φιλόδοξα διαστημικά σχέδια της Ρωσίας ανακοινώνονται την ώρα που η πατρίδα του Πούτιν αναμένεται περάσει σε ύφεση το 2015 καθώς η οικονομική της κατάσταση επηρεάζεται σημαντικά από τις κυρώσεις των χωρών της Δύσης για την ανάμειξη της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παραταθεί έως το 2014 η λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το κόστος του οποίου ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Κυβερνητικός αξιωματούχος στη Ρωσία είχε δηλώσει πριν από τέσσερις μήνες ότι η Μόσχα θα απορρίψει το αμερικανικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαστημικός σταθμός «MIR», που εκτόξευσε η Σοβιετική Ένωση το 1986, ήταν το πρώτο μόνιμο εργαστήριο σε τροχιά και καταστράφηκε με την είσοδό του στην ατμόσφαιρα το 2001, όταν βρισκόταν σε κακή κατάσταση και η Ρωσία δεν μπορούσε να αντέξει το κόστος λειτουργίας του. 

Εκτός από τη Ρωσία, η χώρα που σχεδιάζει να κατασκευάσει δικό της διαστημικό σταθμό είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η Κίνα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr