Απειλές βιασμών, εικονικοί πνιγμοί, ηλεκτρικά τρυπάνια: Έτσι έκανε ανακρίσεις η CIA

Απειλές βιασμών, εικονικοί πνιγμοί, ηλεκτρικά τρυπάνια: Έτσι έκανε ανακρίσεις η CIA

Μεθόδους που παραπέμπουν στο Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες - Διαβάστε την έκθεση της ντροπής που έχει σοκάρει τον πολιτισμένο κόσμο - Συνολικά σε 54 χώρες δρούσαν οι υπερπράκτορες

Απειλές βιασμών, εικονικοί πνιγμοί, ηλεκτρικά τρυπάνια: Έτσι έκανε ανακρίσεις η CIA
Εικονικοί πνιγμοί, απειλές βιασμών, ηλεκτρικά τρυπάνια, στέρηση ύπνου, ήταν μόνο μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της CIA κατά τη διάρκεια ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατία στην περίοδο 2001- 2009, σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη έκθεση που αποκάλυψε η αμερικανική Γερουσία.

Η ειδική επιτροπή με επικεφαλής την Δημοκρατικό Γερουσιαστή της Καλιφόρνια, Νταιάν Φάινσταιν, συνέταξε την 6.000 σελίδων έκθεση για τα βασανιστήρια που υπέβαλαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ώστε να αναγκάσουν τους κρατούμενους για να αποκαλύψουν στοιχεία για τη δράση τους, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους.

Ήδη από τις πρώτες σελίδες της αποκαλύπτεται πως οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες για τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» ήταν «αναποτελεσματικές», ενώ όπως επισημαίνεται από τη Γερουσία «οι μυστικές υπηρεσίες παραπλάνησαν το κοινό και το Κογκρέσο για τις τεχνικές ανάκρισης».

Κλείσιμο
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως οι βασανισμοί υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα «είναι αντίθετοι στις αξίες μας».
Συμπλήρωσε, μάλιστα: «Για αυτό το λόγο απαγόρευσα κατηγορηματικά τους βασανισμούς όταν ανέλαβα. Γιατί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη διατήρηση της ασφάλειας των Αμερικανών είναι το να παραμείνουμε ειλικρινείς απέναντι στα ιδανικά μας».

Όπως αναφέρει η έκθεση, η τεχνική του εικονικού πνιγμού προκαλούσε προβλήματα σε τέτοιο βαθμό που οδηγούσε σε σπασμούς και εμετό. Ένας από τους κρατούμενους, ο Αμπού Ζουμπαιντάχ, για παράδειγμα, έφτασε σε ένα σημείο που δεν ανταποκρινόταν, έβγαζε φούσκες από το στόμα του. Τα στοιχεία της CIA περιγράφουν τον εικονικό πνιγμό του Χαλίντ Σαίχ Μοχάμεντ ως μια σειρά ενεργειών που πλησίαζαν στον πραγματικό πνιγμό του.

Την ίδια ώρα, η έλλειψη ύπνου μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τις 180 ώρες, ενώ οι ύποπτοι ήταν υποχρεωμένοι να στέκονται όρθιοι με τα χέρια τους πολλές φορές, πάνω από το κεφάλι τους. Όπως επισημαίνεται, τουλάχιστον πέντε από αυτούς είχαν παραισθήσεις και παρ΄όλα αυτά, σε δύο περιπτώσεις οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών έδωσαν εντολή να συνεχιστεί η στέρηση ύπνου.

Τουλάχιστον πέντε από τους κρατούμενους υποβλήθηκαν σε αναγκαστική σίτιση, ενώ άλλοι αναγκάζονταν να υποστούν μπάνια με παγωμένο νερό.

Μάλιστα, οι πράκτορες φέρονται να τους είχαν ενημερώσει ότι δε θα απελευθερώνονταν ποτέ για να μην αποκαλύψουν τα βασανιστήρια στα οποία τους υπέβαλαν.

Τους τρομοκρατούσαν λέγοντας πως θα έβγαιναν από το κελί μόνο σε φέρετρο, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι πράκτορες απειλούσαν πως θα βίαζαν τη μητέρα ενός υπόπτου ή θα της έκοβαν το λαιμό.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αποκαλύψει πως η φύση των βασανιστηρίων ήταν εξαιρετικά σκληρή, χωρίς ωστόσο να έχει αποδώσει καρπούς.

Όλα αυτά, ενώ εκφράζονται φόβοι για πιθανές βίαιες αντιδράσεις με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός σε αμερικανικές πρεσβείες και στρατιωτικές βάσεις.

Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν σε μεγαλύτερη κλίμακα τον κόσμο, καθώς σύμφωνα με χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Independent τουλάχιστον 54 είναι οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της CIA, εκ των οποίων οι 25 βρίσκονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Open Society του Τζορτζ Σόρος, που δημοσιεύθηκε το 2013, στον παγκόσμιο χάρτη σημειώνονται οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «έκτακτης παράδοσης» που αφορούσε στην κράτηση και ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία.

Όπως αναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα της Washington Post το ζήτημα για τις μυστικές υπηρεσίες ήταν η ανάκριση των υπόπτων χωρίς αυτοί να μεταφερθούν στις ΗΠΑ. Στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος συνέβαλαν άλλες χώρες, όπου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν φυλακές από την Ταϊλάνδη, στην Ρουμανία, την Πολωνία και την Λιθουανία μέχρι και τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία για να πραγματοποιήσουν τις ανακρίσεις.

Ωστόσο, στη συνεργασία είπαν «ναι» και η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, που επέτρεπαν μυστικές πτήσεις με τους υπόπτους από τα αεροδρόμιά τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου του Σόρος, 54 κυβερνήσεις συμμετείχαν στις επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους, από την παραμονή των κρατούμενων της CIA στα εδάφη τους, μέχρι την κράτηση, την ανάκριση, τους βασανισμούς, την κακοποίηση, τη μεταφορά τους, τη χρήση αερολιμένων για μυστικές πτήσεις.

Ανάμεσα στις 54 χώρες συμπεριλαμβάνονται οι: Αφγανιστάν, Αλβανία, Αλγερία, Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Τζιμπουτί, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γκάμπια, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιορδανία, Κένυα, Λιβύη, Λιθουανία, Σκόπια, Μαλάουι, Μαλαισία, Μαυριτανία, Μαρόκο, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουηδία, Συρία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουζμπεκιστάν, Υεμένη, Ζιμπάμπουε.

Διαβάστε εδώ την έκθεση της CIA

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης