Κίνα: Κατασκευάζει τεχνητό νησί σε διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα

Κίνα: Κατασκευάζει τεχνητό νησί σε διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα

Στο αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλι, που αποτελούν αμφισβητούμενα ύδατα μεταξύ του Βιετνάμ, των Φιλιππίνων και της Μαλαισίας, το Πεκίνο αποφάσισε να κατασκευάσει ένα τεχνητό νησί με αεροδρόμιο και λιμάνι

Κίνα: Κατασκευάζει τεχνητό νησί σε διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα
Σε μια στρατηγική κίνηση αιφνιδιασμού των γειτόνων της προχωρά η Κίνα, με την απόφαση να κατασκευάσει ένα τεράστιο τεχνητό νησί σε αμφισβητούμενα ύδατα, στη θάλασσα της νότιας Κίνας, στο αρχιπέλαγος που περιλαμβάνει τα νησιά Σπράτλι.



Κλείσιμο
Τα νησιά αυτά τα διεκδικούν πολλές χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Ταϊβάν και η Μαλαισία, καθώς διαθέτουν μεγάλο ενεργειακό πλούτο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χωρίς οι διαμάχες και οι εδαφικές διεκδικήσεις γι' αυτά να έχουν μέχρι σήμερα επιλυθεί.



Όπως αποκαλύπτει το εβδομαδιαίο περιοδικό IHS Jane’s Defence Weekly, από τον περασμένο Αύγουστο είδαν το φως της δημοσιότητας εικόνες από δορυφόρους, που παρουσιάζουν την κινητικότητα των Κινέζων στο υπό διαμάχη αρχιπέλαγος.



Συγκεκριμένα, οι αρχές της χώρας έχουν αρχίσει την κατασκευή αεροδρομίου και λιμανιού στον ύφαλο Fiery Cross Reef με σκοπό να εξυπηρετούν τις στρατιωτικές ανάγκες τους στην περιοχή.

Το αεροδρόμιο θα είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί ένα αεροσκάφος να προσγειωθεί και να απογειωθεί, ενώ το λιμάνι θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί τάνκερ και πολεμικά πλοία.



O συνταγματάρχης Jeffrey Pool, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP): «Καλούμε την Κίνα να σταματήσει το πρόγραμμα αξιοποίησης των νησιών και να συμμετάσχουν σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να ενθαρρυνθούν όλες οι πλευρές να συγκρατήσουν τους εαυτούς τους από τέτοιες δραστηριότητες».



Τα επίμαχα νησιά ανακαλύφθηκαν το 1843 από τον Βρετανό ναύτη Richard Spratly, από τον οποίο πήραν και το όνομά τους.

Παρόλο που τα νησιά υπήρξαν για πολλές δεκαετίες αιτία για διαμάχες μεταξύ των αναφερόμενων χωρών, το περασμένο καλοκαίρι έγιναν αφορμή για μια ακόμα ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Βιετνάμ, όταν οι αρχές της Κίνας άρχισαν την εκμετάλλευση πετρελαιοπηγής που βρίσκεται στα διαφιλονικούμενα  ύδατα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης