Δραματική πτώση σημειώνει η παραγωγή ιταλικού ελαιόλαδου

Δραματική πτώση σημειώνει η παραγωγή ιταλικού ελαιόλαδου

Ακόμα και κατά 45% συγκριτικά με την παραγωγή του 2013 - Ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο;

Δραματική πτώση σημειώνει η παραγωγή ιταλικού ελαιόλαδου
Η σημαντική αλλαγή του κλίματος και η «μύγα-δολοφόνος» που μολύνει τις ελιές έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ελαιόλαδου στη γειτονική Ιταλία, με αποτέλεσμα οι τιμές να βρίσκονται στα ύψη και η χώρα να αντιμετωπίζει ίσως το σοβαρότερη κρίση σε αυτόν τον τομέα.

Όπως επισημαίνει έρευνα της Repubblica η παραγωγή έχει σημειώσει πτώση κατά 37% και σε ορισμένες περιοχές που θεωρούνται ότι διαθέτουν το καλύτερο ελαιόλαδο, όπως η Ούμπρια και η Τοσκάνα, η πτώση έχει φτάσει ακόμα και στο 45%.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί έχουν οδηγήσει στην αύξηση της τιμής, η οποία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το περασμένο έτος.

Κλείσιμο
Όλα αυτά, ενώ η ομοσπονδία αγροτών Coldiretti, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «εισβολή» ξένου ελαιόλαδου όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Αν η τάση παραμείνει, η άφιξη ξένου ελαιόλαδου θα φτάσει σε ιστορικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Με άλλα λόγια, δύο μπουκάλια στα τρία που έχουν συσκευαστεί στην Ιταλία θα περιέχουν λάδι από άλλες χώρες. Συμβουλεύω τους καταναλωτές να ελέγχουν την ετικέτα, κυρίως τα μικρά γράμματα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ρομπέρτο Μονκάλβο.

Την ίδια ώρα οι παραγωγοί της Τοσκάνης αντιμετωπίζουν την πιο σημαντική κρίση, καθώς η πτώση στην παραγωγή έχει αγγίζει ακόμα και το 90% σε ορισμένες περιοχές της πόλης. «Η σφοδρή χαλαζόπτωση μας γονάτισε», δήλωσε ο ελαιοπαραγωγός Τζανκάρλο Φαέντζι.

Από την άλλη, ήταν μία πολύ κακή χρονιά ακόμα και για την Λιγουρία και το διαμάντι της, την ποιότητα taggiasca.

«Η παραγωγή θα σημειώσει πτώση της τάξης του 50%. Μέχρι στιγμής έχουμε απόθεμα, αλλά όταν τελειώσει αυτό θα πρέπει να περιμένουμε το καλοκαίρι του 2016», δήλωσε ο Ρομπέρτο Ντε Αντρέις, πρόεδρος της κοινοπραξίας «Oliva taggiasca di Imperia».

Όπως εξηγεί ο παραγωγός, Αγοστίνο Σομαρίβα, θα αναγκαστεί να εισάγει λάδι από το εξωτερικό, επιλέγοντας ελαιώνες σε περιοχές που «βλέπουν» στη Μεσόγειο, ενώ στο μεταξύ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει μειώνει το προσωπικό του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης