Αποστολή Ροζέτα: Με μουσική Παπαθανασίου η προσγείωση στον κομήτη

Αποστολή Ροζέτα: Με μουσική Παπαθανασίου η προσγείωση στον κομήτη

Αμέσως μετά τους πανηγυρισμούς στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ακούστηκε μια τριλογία του Έλληνα συνθέτη

Αποστολή Ροζέτα: Με μουσική Παπαθανασίου η προσγείωση στον κομήτη
Υπό τους ήχους της μουσικής του διεθνούς φήμης Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου προσγειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae του διαστημικού σκάφους «Ροζέτα», στον κομήτη 67P.

Στην ιστορική αυτή για την Ευρώπη αλλά και την ανθρωπότητα στιγμή και αμέσως μετά τους πανηγυρισμούς στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ακούστηκε μια τριλογία συνθέσεων του Βαγγέλη Παπαθανασίου, γραμμένη ειδικά για τη διαστημική αποστολή «Ροζέτα»!

Σε δηλώσεις του στην ESA, o συνθέτης είπε ότι η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι αντικείμενα που τον συνέπαιρναν από τα πρώτα παιδικά του χρόνια και που, όπως τόνισε, ήταν συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με τη μουσική που γράφει.

Πάντως, στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2003 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε τιμηθεί με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA, καθώς είχε συνθέσει το άλμπουμ «Μυθωδία», το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής «Mars Odyssey» το 2001.

Κλείσιμο


Όσον αφορά στο μικρό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό ρομπότ Philae, αποστολή του είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.



Πάντως, στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας επικράτησε κλίμα ενθουσιασμού μετά την προσεφάφιση, με τους επιστήμονες να αγκαλιάζονται και να πανηγυρίζουν.

«Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη, είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ESA, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, Ζαν Ζακ Ντορνταίν, δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα μεγάλο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό».







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης