Ένα νέο «τείχος» μήκους 14,4 χιλιομέτρων αποτελούμενο από επιδαπέδιες λάμπες στήθηκε στο Βερολίνο με αφορμή την συμπλήρωση 25 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Ανήμερα μάλιστα της επετείου στον ουρανό της γερμανικής πόλης θα βρεθούν 8.000 φωτισμένα μπαλόνια που θα δεθούν πάνω στις λάμπες μεταφέροντας μηνύματα των κατοίκων από την περίοδο ύπαρξης του τείχους.
Κλείσιμο
Το Lichtgrenze, όπως είναι η ονομασία του πρότζεκτ, έχει σχεδιαστεί όσο το δυνατόν πιο πιστά προς την αρχική γραμμή χάραξης του τείχους καθώς από το 1989 έχουν χτιστεί αρκετά νέα κτήρια εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το τείχος που χώριζε την Ανατολική από τη Δυτική Γερμανία.
«Θέλουμε να δείξουμε ιδίως στου νέους σε ηλικία Βερολινέζους πού ήταν το τείχος» εξήγησε ο επικεφαλής του εγχειρήματος Μόριτς φαν Ντούλμεν.
Στις 9 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έπεσε το πρώτο κομμάτι του τείχους, στο Βερολίνο θα βρεθεί ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο οποιος μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ θα χαιρετίσουν τα πλήθη από το πρώην σημείο ελέγχου Τσάρλι, το σημείο, δηλαδή, από το οποίο ήταν δυνατή η διέλευση των κατοίκων των δύο χωρών.
Ένα παλιό αυτοκίνητο που δεν χρησιμοποιείται πλέον μπορεί να συνεχίσει να κοστίζει, ακόμη κι όταν παραμένει ακινητοποιημένο. Η απόσυρση αυτοκινήτου, όμως, μπορεί να είναι μια εξαιρετικά απλή, γρήγορη και οικονομικά αποδοτική διαδικασία.
Υπάρχουν ερωτήσεις που πολλοί γονείς κάνουν ψιθυριστά. Και άλλες που δεν κάνουν ποτέ. Όχι γιατί δεν τους απασχολούν. Αλλά γιατί φοβούνται ότι η απάντηση μπορεί να τους γεμίσει ενοχές.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο όραμα της LAMDA Development για ένα The Ellinikon ανοιχτό σε όλους, όπου η ισότιμη συμμετοχή και η προσβασιμότητα αποτελούν βασικά στοιχεία της καθημερινής εμπειρίας.