Nομπελίστες ζητούν από τον Ομπάμα όλη την αλήθεια για τα βασανιστήρια της CIA

Nομπελίστες ζητούν από τον Ομπάμα όλη την αλήθεια για τα βασανιστήρια της CIA

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Ντέσμοντ Τούτου και ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ

Nομπελίστες ζητούν από τον Ομπάμα όλη την αλήθεια για τα βασανιστήρια της CIA
Να αποκαλύψει το εύρος της χρήσης των βασανιστηρίων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ζητούν από τον Μπαράκ Ομπάμα δώδεκα Νομπελίστες Ειρήνης, ανάμεσα στους οποίου ο Ντέσμοντ Τούτου και ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Συγκεκριμένα οι νομπελίστες ζητούν τη δημοσιοποίηση μιας κοινοβουλευτικής έκθεσης που κατατέθηκε στη Γερουσία για τις τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιεί η CIA.

«Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα και τον κόσμο να δουν (…) σε ποιο βαθμό η αμερικανική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της έδωσαν την άδεια, διέταξαν και έκαναν χρήση βασανιστηρίων εναντίον ανθρώπων», επισημαίνεται στην επιστολή που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο TheCommunity.com.

Στις αρχές Αυγούστου, ο επίσης βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε με πολύ άμεσο τρόπο ότι οι ΗΠΑ έχουν διαπράξει βασανιστήρια. «Έχουμε βασανίσει ανθρώπους», είχε πει.

 Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γερουσίας για τις πρακτικές αυτές παραμένει απόρρητη, εξαιτίας των διαφωνιών της CIA, η οποία επιμένει στη διατήρηση του απορρήτου.
Κλείσιμο

«Η παραδοχή του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του έκανε χρήση βασανιστηρίων είναι το πρώτο βήμα, ώστε η χώρα να κλείσει ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της», αναφέρουν στην επιστολή αυτή οι βραβευθέντες με Νόμπελ.

Στην επιστολή τους οι βραβευθέντες με Νόμπελ υπογραμμίζουν ότι θα παρακολουθήσουν με προσοχή τη συνέχεια που θα δοθεί σε αυτή την έκθεση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης