Καναδάς: Μακελειό με δύο νεκρούς γύρω από το Κοινοβούλιο

Καναδάς: Μακελειό με δύο νεκρούς γύρω από το Κοινοβούλιο

Καναδός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ ο δράστης που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά - Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους «ανέβασαν» την φωτογραφία του στο Τwitter - Πέθανε και ο στρατιώτης που δέχθηκε τα πυρά ενόπλου σε μνημείο έξω από το κτήριο

Καναδάς: Μακελειό με δύο νεκρούς γύρω από το Κοινοβούλιο
Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της φονικής επίθεσης που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) μέσα αλλά και έξω από το κοινοβούλιο της Οτάβα, στον Καναδά.

Νεκρός είναι ένας 24χρονος Καναδός στρατιώτης, ο Τζέισον Κιρίλο, ο οποίος φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα, αλλά και ένας από τους δράστες της επίθεσης, ο Καναδός υπήκοος Μίκαελ Ζεχάφ Μπιμπό, 32 ετών.

Ο στρατιώτης που έχασε τη ζωή του

Κλείσιμο

Μετά την πρωτοφανή επίθεση η χώρα έχει τεθεί σε συναγερμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός ακόμη υπόπτου.

Πρόκειται «για μια δυναμική και εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε ο Ζιλ Μισό, υπαρχηγός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Πάντως, η καναδική αστυνομία ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει για το εάν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων ήταν ο ίδιος που επιτέθηκε στο κτήριο της Βουλής και έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών εντός του κεντρικού κτηρίου.

Επίσης, η αστυνομία της Οτάβας ανακοίνωσε ότι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε δύο μόνο περιοχές στην πόλη, στο Μνημείο των Πεσόντων και στο εσωτερικό και τα περίχωρα του κτηρίου του Κοινοβουλίου και όχι σε κοντινό εμπορικό κέντρο, όπως αρχικά μεταδόθηκε.

Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ο δράστης;

Και μπορεί ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος να δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η επίθεση συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο, λίγες ώρες μετά το φονικό, το Twitter πήρε «φωτιά» από τα «τιτιβίσματα» υποστηρικτών της οργάνωσης.

Σύμφωνα με λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter, ο δράστης της επίθεσης στο Μνημείο Πεσόντων ήταν μαχητής της οργάνωσης και απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Η καναδική αστυνομία ανακοίνωσε, πάντως, μόνο πως ο δράστης ήταν 32 ετών και ονομαζόταν Μικέλ Ζέα-Μπιμπού, ενώ δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενημερωθεί ότι ο δράστης ήταν ένας Καναδός πολίτης, από το Κεμπέκ και είχε ασπαστεί το Ισλάμ.



Το χρονικό της επίθεσης
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας) όταν τουλάχιστον ένας άνδρας, που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι, πυροβόλησε τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων.

Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί και στο κοινοβούλιο.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε γρήγορα, ενώ όπως έγινε γνωστό, εκείνη την ώρα μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, των Συντηρητικών. Σε «ασφαλή» σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων.

Έπειτα από τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Μάλιστα, στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.

Tο αιματηρό περιστατικό στην πρωτεύουσα του Καναδά ήρθε λίγες μόλις ώρες έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού στην χώρα, μετά την επίθεση  εναντίον δύο στρατιωτών στο Κεμπέκ, την περασμένη Δευτέρα.

Παραμένει ο αποκλεισμός στο κτίριο του κοινοβουλίου  

Πάντως, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) η αστυνομία στην Οτάβα ανακοίνωσε ότι έχει αρθεί ο αποκλεισμός ασφαλείας στον πυρήνα του κέντρου της καναδικής πρωτεύουσας, ωστόσο, η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται στο κτίριο του κοινοβουλίου, το οποίο συνεχίζει να είναι αποκλεισμένο.

«Δεν θα φοβηθούμε», λέει ο Καναδός πρωθυπουργός

«Ο Καναδάς δεν θα φοβηθεί», ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τους πολίτες της χώρας.

«Ας μην υπάρχει καμία παρανόηση. Εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε. Ο Καναδάς δεν θα πρέπει να φοβηθεί» είπε ο Χάρπερ και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα κάνουν ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις απειλές εναντίον της χώρας.

«Αυτό θα μας οδηγήσει να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας -και των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας μας- για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών και την αντιμετώπιση των απειλών ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό του Καναδά», σημειώσε.



Ομπάμα: Η επίθεση ενισχύει την ανάγκη για επαγρύπνηση

Δηλώσεις για το αιματηρό περιστατικό στον Καναδά έκανε όμως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση «τραγωδία» και επισήμανε ότι η επίθεση αυτή ενίσχυσε την ανάγκη για επαγρύπνηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ο Ομπάμα είπε ότι δεν έχει ακόμα πληροφορίες για τα κίνητρα του δράστη ούτε εάν αυτός είναι μέλος ενός ευρύτερου δικτύου. Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό για τον Καναδά και τις ΗΠΑ να συντονίζουν τις ενέργειές τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Οι πρώτες αντιδράσεις στα social media







Πάντως, ενδεικτική του πανικού που δημιουργήθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο είναι η εικόνα που κυκλοφόρησε μέσω Twitter και στην οποία εμφανίζει βουλευτές να έχουν αποκλείσει την είσοδο της αίθουσας στην οποία βρίσκονται με καθίσματα.



Τις σκηνές πανικού που εκτυλίχθησαν την ώρα των καταιγιστικών πυρών περιέγραψε στο CNN ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Κέβιν Λαμουρό.

«Άκουσα πολλαπλά πυρά, πολύ ισχυρά και υπολόγισα πως πρέπει να σημειώθηκαν τουλάχιστον 20 πυροβολισμοί μέσα σε 10 λεπτά», δήλωσε ο Λαμουρό, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου.



Όπως είπε ο Λαμουρό, τα μέλη του Κοινοβουλίου έπεσαν στο δάπεδο και λίγη ώρα αργότερα εγκατέλειψαν με ασφάλεια το κτίριο, ωστόσο επικράτησε πανικός μέχρι όλοι να φτάσουν σε ασφαλή τοποθεσία.

Έπειτα από το μακελειό, οι Καναδοί στρατιώτες έλαβαν την εντολή να μη φορούν τη στολή τους ενώ βρίσκονται σε δημόσιους χώρους έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.










Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του γραφείου Επικοινωνίας του καναδικού Κοινοβουλίου, Τζέισον ΜακΝτόναλντ, δήλωσε πως σημειώθηκε επίθεση στο Εθνικό Πολεμικό Μνημείο και στο Κοινοβούλιο.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας πάνε στις οικογένειες εκείνων που δέχθηκαν επίθεση. Ο πρωθυπουργός είναι ασφαλής και δε βρίσκεται στο Κοινοβούλιο, αλλά ενημερώνεται από τους αξιωματούχους ασφαλείας. Η αστυνομία συνεχίζει να εκτελεί το σημαντικό έργο της και ακόμα συγκεντρώνουμε στοιχεία. Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει δηλώσεις αργότερα», ανέφερε ο ΜακΝτόναλντ.
































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης