Νοσοκομεία μόνο για ασθενείς 'Εμπολα στήνουν οι Αμερικανοί

Νοσοκομεία μόνο για ασθενείς 'Εμπολα στήνουν οι Αμερικανοί

Παγκόσμιος πανικός για τον αιμορραγικό πυρετό - Μόνο 304 κρεβάτια για 1148 ασθενείς στη Σιέρα Λεόνε - Το πρώτο κρούσμα του ιού στη Βρετανία θα εμφανιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα, λέει το Λονδίνο

Νοσοκομεία μόνο για ασθενείς 'Εμπολα στήνουν οι Αμερικανοί
Με τον πανικό να εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τον Έμπολα και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ και τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν να ζητούν παγκόσμια κινητοποίηση για την αντιμετώπισή του ιού, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον σχεδιάζει να ορίσει σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες ένα νοσοκομείο μόνο για ασθενείς του Έμπολα

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, ακόμα και σταγονίδια σωματικών υγρών μπορεί να εμπεριέχουν τον ιό την ώρα που, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Daily Mail", οι Αμερικανοί γιατροί προσπαθούν να θεραπεύσουν τη νοσοκόμα από το Τέξας που προσβλήθηκε από τον ιό μετά από παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφάλειας κάνοντάς της μετάγγιση αίματος από τον Κεντ Μπράιντλι, τον Αμερικανό γιατρό που είχε προβληθεί από το ιό και ανάρρωσε μετά την μεταφορά του και τη θεραπεία που έλαβε το καλοκαίρι στις ΗΠΑ. Ο 33χρονος Κεντ Μπράντλι, ο οποίος εργάζονταν για τη φιλανθρωπική οργάνωση "Samaritan's Purse", εισήχθη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Έμορι, κοντά στην Ατλάντα. Αφού θεραπεύτηκε και βγήκε από το νοσοκομείο, ο διευθυντής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Έμορι, Δρ. Μπρους Ρίμπνερ, τόνισε ότι «δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
 
Σύμφωνα με την "Daily Mail", στην 26χρονη νοσοκόμα, Νίνα Παμ έγινε μετάγγιση αίματος καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς, τα αντισώματα στο αίμα του Μπράντλι μπορούν να βοηθήσουν την ασθενή να καταπολεμήσει τον ιό. Με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται εκτεθειμένες μετά την εμφάνιση του πρώτης μόλυνσης ασθενούς εντός του αμερικανικού εδάφους ,η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αναθεωρήσει την στρατηγική της σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του ιού. Η ανακοίνωση αυτή έγινε από τον επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Λοιμώξεων, η υπηρεσία του οποίου είναι αρμόδια για την δημόσια υγεία στις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος ενώ σήμερα στο αεροδρόμιο του Χίθροου ξεκινούν οι έλεγχοι των επιβατών με τους ανιχνευτές μέτρησης θερμοκρασίας του σώματος. Τα δραματικά κενά στη χρηματοδότηση υποδομών υγείας, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, έγιναν σαφή χθες με πολλούς τρόπους, σε αρκετές χώρες. Στη Σιέρα Λεόνε, όπου τα κρούσματα είναι τριπλάσια από τα νοσοκομειακά κρεβάτια (304 κλίνες, 1.148 ασθενείς), η κυβέρνηση παραδέχθηκε την αποτυχία της χορηγώντας γάντια σε όσους υποχρεώνονται να περιθάλπουν τους ασθενείς κατ’ οίκον. Στη Λιβερία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, οι υγειονομικοί υπάλληλοι προχώρησαν χθες σε απεργία, καθώς εργάζονται χωρίς να εισπράττουν όχι μόνο επίδομα επικίνδυνης εργασίας, αλλά συχνά ούτε καν μισθούς, τη στιγμή που δεκάδες συνάδελφοί τους έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), Φράνσις Κόλινς, δήλωσε ότι η ανυπαρξία εμβολίου για τον Εμπολα δεν οφείλεται σε ανυπέρβλητα επιστημονικά εμπόδια αλλά στην ελλιπή χρηματοδότηση της τελευταίας δεκαετίας. «Δουλεύουμε για το εμβόλιο του Εμπολα από το 2001. Δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά και είπαμε “Θεέ μου, κάτι πρέπει να κάνουμε”», είπε ο δρ Κολινς. «Ειλικρινά, αν δεν είχαμε υποστεί μία δεκαετία περικοπών στον προϋπολογισμό για την έρευνα, θα είχαμε κάνει τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου και θα ήμασταν προετοιμασμένοι». Το ίδιο αφορά και κάποιες από τις τεχνικές για τη θεραπεία του Εμπολα.

Στο μεταξύ, σε έρευνα που έγινε μέσω Ίντερνετ μεταξύ νοσηλευτών στις ΗΠΑ, το 76% απάντησε ότι δεν έχει λάβει ενημέρωση για τις διαδικασίες εισαγωγής ασθενών που πάσχουν από Εμπολα. «Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τον έλεγχο του Εμπολα, γιατί ακόμη και μία μόλυνση είναι απαράδεκτη», είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών Τομ Φρίντεν. Ο Φρίντεν εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα κρούσματα. «Πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα κρούσματα, ιδίως μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού», είπε ο Φρίντεν. «Δυστυχώς δεν θα εκπλαγώ».
Συνολικά περίπου 8.000 άτομα έχουν νοσήσει, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Δυτική Αφρική, ενώ τα μισά έχουν επιβιώσει από τον αιμορραγικό πυρετό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης