Έμπολα: Υποψίες για νέα κρούσματα σε Ισπανία-ΗΠΑ πυροδοτούν την αγωνία

Έμπολα: Υποψίες για νέα κρούσματα σε Ισπανία-ΗΠΑ πυροδοτούν την αγωνία

Στους 4.033 οι νεκροί από το θανατηφόρο ιό - Προειδοποιεί ο ΟΗΕ για ταχύτατη εξάπλωση του ιού

Έμπολα: Υποψίες για νέα κρούσματα σε Ισπανία-ΗΠΑ πυροδοτούν την αγωνία
Τρομαγμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τη δραματική αύξηση των νεκρών από το θανατηφόρο ιό Έμπολα που έχει πλήξει χώρες της Δυτικής Αφρικής αλλά και της Δύσης, προκαλώντας πανικό εξαιτίας της ταχύτητας της μετάδοσής του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα θύματα ανέρχονται στις 4.033 από τα 8.399 κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, που αποτελούν τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και σε Νιγηρία, Σενεγάλη, Ισπανία και ΗΠΑ.

Κλείσιμο


Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις εβδομάδες, με τον ειδικό συντονιστή του οργανισμού για τον Έμπολα, Ντέβιντ Ναμπάρο, να τονίζει πως η αντιμετώπιση της επιδημίας πρέπει να εντατικοποιηθεί κατά 20 φορές συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Ναμπάρο προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει μαζική κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ώστε να λάβουν την απαραίτητη στήριξη οι πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής, θα είναι «απίθανο να θέσουμε υπό έλεγχο την ασθένεια και ο κόσμος θα πρέπει να ζει με τον ιό Έμπολα για πάντα».

Βέβαια, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη στιγμή που ξέσπασε ο ιός στη Δυτική Αφρική έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, καθώς δεν έχουν καταφέρει να «φρενάρουν» την εξάπλωσή του, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται.



Ύποπτο κρούσμα στο Μπρούκλιν

Παράλληλα, μετά το θάνατο του πρώτου Αμερικανού που προσεβλήθη με Έμπολα, ένα ύποπτο κρούσμα έχει προκαλέσει πανικό στις αμερικανικές αρχές.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ένας 14χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπρούκλιν με συμπτώματα που παραπέμπουν στον θανατηφόρο ιό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο έφηβος επέστρεψε στις ΗΠΑ από το Σουδάν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μπρούκντειλ, όπου το ιατρικό προσωπικό τον έθεσε σε καραντίνα. Παρόλα αυτά, λέγεται πως αρχικά ο νεαρός βρισκόταν σε δωμάτιο, το οποίο είχε απλώς κλειστή την πόρτα χωρίς να έχει αναρτηθεί ειδική σήμανση για απομόνωση ή προειδοποίηση.

Οι γιατροί τον υποβάλουν σε εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν πράγματι έχει προσβληθεί από τον ιό, ενώ όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ο 14χρονος παρέμεινε στο Σουδάν για δύο εβδομάδες και είχε νοσηλευτεί, μάλιστα, σε νοσοκομείο της χώρας της Βορείου Αφρικής.
Φέρεται δε, να είπε ψέμματα στις τοπικές αρχές για την κατάσταση της υγείας του ώστε να του επιτραπεί να ταξιδέψει μέχρι τις ΗΠΑ, αλλά μετά την επιστροφή του στην κατοικία του κατέρρευσε και η οικογένειά του κάλεσε τις πρώτες βοήθειες.



Ο υψηλός πυρετός και τα υπόλοιπα συμπτώματα θορύβησαν τους γιατρούς του νοσοκομείου στο Μπρούκλιν, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις.
Παρόλα αυτά, κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν εξετάστηκε μέχρι στιγμής αν και δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τον 14χρονο.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για να συζητήσει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού αν σημειωθούν νέα κρούσματα στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, πηγή από τις τοπικές αρχές που δεν κατονομάζεται δήλωσε σε αμερικανικό έντυπο πως η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν έχει ενημερωθεί καταλλήλως για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρουσμάτων και πρόσθεσε πως κανείς δεν πρόκειται να καλέσει ασθενοφόρο λέγοντας πως έχει Έμπολα. «Συνήθως λένε ότι έχουν γρίπη ή ότι δε νιώθουν καλά. Εμφανιζόμαστε εμείς, φταρνίζονται πάνω μας και εμείς μεταφέρουμε την ασθένεια στις οικογένειές μας. Το επόμενο στάδιο είναι μία επιδημία», τόνισε η πηγή.



Με συνθήματα και αποδοκιμασίες... υποδέχθηκαν τον Ραχόι νοσηλευτές στη Μαδρίτη

Από την άλλη, στο νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης όπου νοσηλεύεται η 44χρονη νοσηλεύτρια Μαρία Ρομέρος Ράμος με Έμπολα, πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα που έχουν οξυνθεί από καταγγελίες των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης για ανεπαρκές σύστημα υγείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, μάλιστα, μία ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγείας φώναζαν «έξω, έξω», στην αυτοκινητοπομπή του, ενώ ένας από το πλήθος πέταξε αντικείμενα σε ένα από τα οχήματα. Μετά την παραμονή του στο νοσοκομείο όπου επί μία ώρα συνομίλησε με το προσωπικό, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει μία υψηλού επιπέδου αρμόδια επιτροπή για να αποτρέψει την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού στη χώρα.

Βελτιώνεται η κατάσταση της νοσηλεύτριας

Την ίδια ώρα, η Ρομέρο Ράμος αναμένεται να ξεκινήσει να λαμβάνει το πειραματικό φάρμακο  Zmapp, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αρμοδίου φορέα υγείας της Μαδρίτης, παρότι δεν έχει αποδειχθεί ότι το σκεύασμα θεραπεύει ασθενείς με Έμπολα. Την ίδια στιγμή, ακόμα τρεις άνθρωποι τέθηκαν υπό παρακολούθηση από τις ισπανικές αρχές καθώς ήρθαν σε επαφή με την Ισπανίδα νοσοκόμα, με αποτέλεσμα συνολικά 17 άνθρωποι να έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο.
Οι τρεις γυναίκες που νοσηλεύονται προληπτικά είναι μία νοσηλεύτρια, μία καθαρίστρια και η κομμώτρια, που περιποιήθηκε τα μαλλιά της 44χρονης πριν εμφανίσει συμπτώματα.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais η κατάσταση της Ρομέρο Ράμος βελτιώνεται, έχει τις αισθήσεις της και συνομιλεί με τους θεράποντες ιατρούς της.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης