«Καμπανάκι» και από την Παγκόσμια Τράπεζα για τον Έμπολα

«Καμπανάκι» και από την Παγκόσμια Τράπεζα για τον Έμπολα

Τα 32 δισ. ευρώ μπορεί να ξεπεράσει το κόστος από την επιδημία στη Δυτική Αφρική - Καταστροφικές οι συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού

«Καμπανάκι» και από την Παγκόσμια Τράπεζα για τον Έμπολα
 

Τη στιγμή που οι πολίτες χωρών της Δυτικής Αφρικής δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης, τη στιγμή που τα κρούσματα από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα αυξάνονται με γοργό ρυθμό, η Παγκόσμια Τράπεζα κρούει με τη σειρά της οικονομικό κώδωνα κινδύνου.

Σύμφωνα με έκθεση του διεθνή οργανισμού, το κόστος από το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική μπορεί να ξεπεράσει τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2015, εάν η επιδημία επεκταθεί και πέραν των τριών χωρών που έχουν πληγεί.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, αν η επιδημία πλήξει σημαντικό αριθμό ανθρώπων στις γειτονικές χώρες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν πολύ σημαντικότερες οικονομίες, οι οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή μπορεί να φτάσουν μέσα σε μια διετία τα 32,6 δισ. δολάρια.

Κλείσιμο

Ήδη οι οικονομικές συνέπειες σε Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε που έχουν πληγεί περισσότερο από το θανατηφόρο ιό, είναι βαρύτατες, αλλά θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «καταστροφικές» αν δεν αντιμετωπιστεί η επιδημία, τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει πως οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν αν υπάρξει άμεση ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας, αλλά και να πάψει να μεταδίδεται το…μικρόβιο του φόβου, που οδηγεί τις γειτονικές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους και να διακόπτουν τις εμπορικές συναλλαγές, επιδεινώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της επιδημίας στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία καταδεικνύει ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, εφόσον το σύστημα υγείας είναι σε θέση ανταποκριθεί και αν οι πολιτικές αρχές επιδείξουν αποφασιστικότητα.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει τα μέσα για να υπερβεί τα επιμελητειακά προβλήματα και να παράσχει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες και περισσότερη υγειονομική βοήθεια για να σταματήσει τον Έμπολα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης