Το Κομπάνι θα πέσει στα «χέρια» των τζιχαντιστών

Το Κομπάνι θα πέσει στα «χέρια» των τζιχαντιστών

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Κούρδων στην Τουρκία επειδή δεν «σώζει» το Κομπάνι - 14 νεκροί στις χθεσινές κινητοποιήσεις - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε έξι επαρχίες

Το Κομπάνι θα πέσει στα «χέρια» των τζιχαντιστών
Το Κομπάνι θα πέσει στα "χέρια" των τζιχαντιστών, υποστηρίζουν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υπό καθεστώς ανωνυμίας, την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τους βομβαρδισμούς κατά θέσεων των φανατικών ισλαμιστών στον κουρδικό θύλακα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία.


Την ίδια ώρα, ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Κούρδων στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά το θάνατο 14 ανθρώπων στη διάρκεια των χθεσινών, αιματηρών κινητοποιήσεων σε πολλές κουρδικές πόλεις. Με την οργή των Κούρδων να φουντώνει, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον σε έξι επαρχίες. Οι κούρδοι της Τουρκίας είναι εξοργισμένοι καθώς παρά το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει και να σώσει το Κομπάνι. Οι Κούρδοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αγκυρας με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με τις οποίες σταμάτησε μια εμπόλεμη αντιπαράθεση η οποία είχε αφαιρέσει 40.000 ζωές από το 1984.
Κλείσιμο


Σύμφωνα με το CNN, πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχτηκαν αυτό που είχε δηλώσει ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν ότι, το Κομπάνι θα περάσει υπό τον έλεγχο των φανατικών ισλαμιστών, πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι δεν είναι αυτό που ανησυχεί πρωτίστως την Ουάσινγκτον.


"Εάν το Κομπάνι πέσει στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, τότε οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα ελέγχουν ένα μεγάλο τουρκοσυριακό πέρασμα ανάμεσα στην Ράκα, τη Συρία και την Τουρκία, μία έκταση άνω των 100 χιλιομέτρων. Πρωταρχικός στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είναι να σώσει πόλεις και περιοχές της Συρίας αλλά να εξοντώσει την ηγεσία των τζιχαντιστών, τα διυλιστήρια πετρελαίου και τις άλλες υποδομές που αποφέρουν χρήματα στην τρομοκρατική οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος", κυρίως στο Ιράκ", υποστηρίζουν αμερικανικοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.


Ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του "Σουλτάνου του Βοσπόρου" ότι το Κομπάνι θα περάσει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών αφού οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση των φανατικών ισλαμιστών προς την κουρδική πόλη της Συρίας, η Ουάσινγκτον ενέτεινε τους βομβαρδισμούς.


"Στόχος των ΗΠΑ είναι να εξοντώσουν τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και, εν συνεχεία, να αποδυναμώσουν την ηγεσία τους αλλά και να καταστρέψουν τις πηγές χρηματοδότησής τους, όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τότε, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ θα στραφεί προς τη Συρία, και μέλη της συριακής αντιπολίτευσης θα εκπαιδευτούν κατάλληλα έτσι ώστε να εξοντώσουν τους φανατικούς ισλαμιστές", αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.


Κι ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά την Άγκυρα να αναλάβει ενεργό ρόλο στη μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, η τουρκική κυβέρνηση, δια στόματος του Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε χτες ότι απαιτείται χερσαία επέμβαση προκειμένου να μπει φρένο στην επέλαση των τζιχαντιστών στο Κομπάνι.


Την ίδια ώρα, όμως, παραμένει με τα χέρια σταυρωμένα. Τουρκικά τεθωρακισμένα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, απέναντι από το Κομπάνι, με τις μηχανές αναμμένες την ώρα που πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα με την στάση της δεν θέλει να βοηθήσει τους Κούρδους.


Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Άγκυρας κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα υπό το φόβο να περάσει η σπίθα του πολέμου στη Συρία τα σύνορα της Τουρκίας.


Από τις χθεσινές διαδηλώσεις των Κούρδων, οι αρχές ανακοίνωσε ότι 14 άνθρωποι είναι νεκροί ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με επίσημες πηγές στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν 343 κτίρια, τα περισσότερα δημόσια, και πυρπολήθηκαν περίπου 40 οχήματα. Σε επιφυλακή βρίσκεται η τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες. Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε χτες το βράδυ σε έξι νοτιοανατολικές επαρχίες -ανάμεσά τους, το Ντιγιαρμπακίρ, το Βαν και το Μπατμάν- με κουρδικό κυρίως πληθυσμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης