Ισπανία: Η «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης για τον Έμπολα

Ισπανία: Η «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης για τον Έμπολα

Μία Ισπανίδα νοσοκόμα το πρώτο κρούσμα στην Ιβηρική - Ακόμη δύο ασθενείς νοσηλεύονται στις ΗΠΑ, ένας στην Γερμανία και μία γιατρός στη Νορβηγία - Πανικός στη Γαλλία όπου οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Ισπανία: Η «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης για τον Έμπολα
«Μαύρη τρύπα» η Ισπανία με τις υγειονομικές αρχές της χώρας να βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς, το πρώτο κρούσμα του Εμπολα στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη, μία 40χρονη νοσοκόμα, προσβλήθηκε από τον ιό, εν ώρα εργασίας, σε νοσοκομείο της πατρίδας της γεγονός που «δείχνει» ότι τα μέτρα προφύλαξης ήταν ανεπαρκή.

Αλλά και οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης βρίσκονται σε επιφυλακή την ώρα που στη Γαλλία, αρκετοί πολίτες έχουν πανικοβληθεί μετά την προειδοποίηση των ειδικών ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Εμπολα θα κτυπήσει την «πόρτα» της χώρας τους. Υπάρχουν πολλοί γονείς, οι οποίοι υπό το φόβο ότι θα μολυνθούν τα παιδιά τους, από χτες δεν τα στέλνουν στο σχολείο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberation».

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι ισπανικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, έχοντας θέσει από χτες σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό του ιού. Η υπουργός Υγείας έσπευσε να καθησυχάσει τους Ισπανούς δηλώνοντας για το ερώτημα του πώς μολύνθηκε η νοσοκόμα, ότι εξετάζεται εάν εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφάλειας.

«Εχουμε επαγγελματίες που έχουν εξαιρετική εκπαίδευση στο χειρισμό τέτοιων καταστάσεων, όπως και την τεχνική και οργανωτική ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους», καθησύχασε τους Ισπανούς η Ισπανίδα υπουργός, Ανα Μάτο σε συνέντευξη Τύπου. «Οι αρχές της Μαδρίτης», τόνισε, «βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Η 40χρονη νοσοκόμα συμμετείχε στην ιατρική ομάδα που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του γιατρού και ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, του δεύτερου Ισπανού ιεραπόστολου που μολύνθηκε με τον ιό στη Σιέρα Λεόνε. Ο 69χρονος Βιέχο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Μαδρίτη, όμως υπέκυψε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κλείσιμο

Μετά το θάνατο του ιεραπόστολου, η νοσοκόμα πήρε άδεια (όπως σημειώνει η ισπανική «El Pais», δεν είναι γνωστό εάν και πού μπορεί να ταξίδεψε) και παρουσίασε τα πρώτα, ήπια, συμπτώματα στις 30 Σεπτεμβρίου (υψηλός πυρετός).

Η κατάστασή της αναφέρεται ως σταθερή. Οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», συνολικά πέντε ασθενείς του Έμπολα νοσηλεύονται πέραν της Δυτικής Αφρικής.

Εκτός από το πρώτο κρούσμα στην Ισπανία- το πρώτο στην Ευρώπη- δύο ασθενείς νοσηλεύονται στις ΗΠΑ, ένας στην Γερμανία και μία γυναίκα στη Νορβηγία. Πρόκειται για μια γιατρό 30 ετών, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Στο Ντάλας του Τέξας, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώτος ασθενής που νόσησε από τον ιό σε αμερικανικό έδαφος, ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν από τη Λιβερία.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ο Λευκός Οίκος δεν προσανατολίζεται σε ταξιδιωτικές οδηγίες αφού σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η κατάσταση θεωρείται υπό έλεγχο. Μάλιστα, ειδικοί κατασκεύασαν ένα ρομπότ το οποίο, θα κυκλοφορεί στους διαδρόμους των νοσοκομείων και θα μπορεί να καταστρέψει, όπως ισχυρίζονται οι εφευρέτες του, τα βακτήρια του ιού Εμπολα.

Κι ενώ οι αρχές στη Δυτική Αφρική προσπαθούν να φρενάρουν την μετάδοση του ιού, στη Σιέρα Λεόνε, χτες οι αρχές ανέφεραν 121 θανάτους σε μία μέρα! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης