Αφγανιστάν: Τα βλέμματα στρέφονται στη νέα πρώτη κυρία!

Αφγανιστάν: Τα βλέμματα στρέφονται στη νέα πρώτη κυρία!

Πριν μερικές ημέρες ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι και τέθηκε επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας - Η χριστιανή σύζυγός του Ρούλα, θα δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στον νέο πρόεδρο, ισχυρίζονται πολιτικοί αναλυτές στη χώρα

Αφγανιστάν: Τα βλέμματα στρέφονται στη νέα πρώτη κυρία!
Η Ρούλα Γάνι είναι η νέα πρώτη κυρία στο Αφγανιστάν, που από την ημέρα που ορκίστηκε ο σύζυγός της πρόεδρος στη χώρα οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χριστιανή και μορφωμένη σύζυγος του προέδρου θα αποτελέσει ένα από τα «θέματα» που θα τον απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al Jazzera, τα συντηρητικά στοιχεία του αφγανικού πληθυσμού θα είναι δύσκολο να αποδεχθούν την χριστιανή σύζυγο του προέδρου και ο ίδιος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ανεργίας, της ασφάλειας, των σχέσεων με τους Ταλιμπάν και την σύζυγό του, την οποία ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε δημόσια στην πρώτη του ομιλία με την ανάληψη των καθηκόντων του, για την στήριξη που του παρείχε.

Κλείσιμο


Η ομιλία του Γάνι θύμισε στους Αφγανούς μια παρόμοια ομιλία του βασιλιά της χώρας Amanullah Khan, ο οποίος είχε ευχαριστήσει δημόσια τη σύζυγό του βασίλισσα Σοράγια, το 1926, όταν σε ομιλία του προς τον λαό, ανέφερε: «Εγώ είμαι ο βασιλιάς σας, αλλά η σύζυγός μου, βασίλισσα Σοράγια, είναι η υπουργός Παιδείας».

Η τότε βασίλισσα Σοράγια ντυνόταν ευρωπαϊκά, πήγαινε για κυνήγι, έκανε ιππασία και ήταν απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Η σύζυγος του νέου προέδρου της χώρας έχει γεννηθεί στο Λίβανο και γνώρισε τον Γάνι κατά την διάρκεια των σπουδών και των δύο στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο της Βηρυττού. Η κυρία Γάνι μιλάει αραβικά, περσικά, αγγλικά και γαλλικά και όλα δείχνουν ότι έχει πρόθεση να συμμετάσχει στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας με ουσιαστικό τρόπο.

Η σύζυγος του απερχόμενου προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Ζεενάτ, ήταν διστακτική ή δεν της επιτρεπόταν από τον σύζυγό της να συμμετέχει στη δημόσια ζωή της χώρας ή, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα Al Jazeera, δεν ήθελε να δυσαρεστήσει την συντηρητική κοινωνία της χώρας της.

Πάντως, στις εκλογές του 2010, 69 γυναίκες εξελέγησαν στο κοινοβούλιο της χώρας καταλαμβάνοντας το 20% των συνολικά 249 εδρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης