Πρώτη νίκη των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών

Πρώτη νίκη των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών

Κατάφεραν με την βοήθεια της μεγαλύτερης σουνιτικής φυλής στη χώρα «Shammar» να πάρουν τον έλεγχο της πόλης Ράμπια

Πρώτη νίκη των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών
Την πρώτη τους νίκη κατήγαγαν οι ένοπλες ομάδες των Κούρδων στο Ιράκ καθώς κατάφεραν με την βοήθεια της μεγαλύτερης σουνιτικής φυλής στη χώρα «Shammar» να πάρουν τον έλεγχο της πόλης Ράμπια, στα σύνορα με τη Συρία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των φανατικών ισλαμιστών σε Συρία και Ιράκ ενώ, η Άγκυρα αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για να συμμετάσχει και αυτή στους βομβαρδισμούς κατά την αυριανή ψηφοφορία στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους,το κόστος των αεροπορικών επιδρομών σε Συρία και Ιράκ υπολογίζεται σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο,όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Στο Ιράκ,τις τελευταίες ώρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες μεταξύ των Κούρδων Πεσμεργκά και των τζιχαντιστών σε δύο στρατηγικής σημασίας περιοχές, λίγες ώρες μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς βρετανικών αεροσκαφών στην χώρα του Σαντάμ Χουσεϊν.

Λίγο μετά τα χαράματα, επίλεκτες μονάδες των Πεσμεργκά, δηλαδή των δυνάμεων ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν,κατέλαβαν την Ράμπια, στα σύνορα με τη Συρία, προκαλώντας βαριές απώλειες στους μαχητές του Iσλαμικού Κράτους.
Κλείσιμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ράμπια απέχει 100 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που βρίσκεται ήδη στα «χέρια» των φανατικών ισλαμιστών.Ο έλεγχός της από τους Κούρδους διακόπτει τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών που βρίσκονται στο Ιράκ από τη γειτονική Συρία,γεγονός που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου.Σύμφωνα με το Reuters,και οι Κούρδοι υπέστησαν σοβαρές απώλειες από τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας τζιχαντιστών, οι οποίοι συνέχιζαν μέχρι το βράδυ τις προσπάθειες ανακατάληψης της Ράμπια, σφυροκοπώντας τους Πεσμεργκά από την ιρακινή πλευρά των συνόρων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν οι αιματηρές συγκρούσεις γύρω από την κουρδική πόλη Κομπανί, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και πολιορκείται ασφυκτικά από τους τζιχαντιστές τις τελευταίες 15 ημέρες. Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πέρασε χθες τα σύνορα και μπήκε στην Κομπανί, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των Κούρδων ανταρτών που υπερασπίζονται την πόλη.Σύμφωνα με τον αραβόφωνο Τύπο, ο Ντεμιρτάς ζήτησε από την Άγκυρα να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση του κουρδικού θύλακα Κομπανί από τους τζιχαντιστές, υπογραμμίζοντας πως,κάτι τέτοιο θα διευκολύνει και την εσωτερική ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του κουρδικού κόμματος ΡΚΚ.

Την ίδια ώρα, έκκληση στα κράτη της Δύσης να στείλουν όπλα στους Κούρδους που υπερασπίζονται την Κομπανί απηύθυνε, από το Παρίσι, και ο Σαλέχ Μουσλίμ, επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο εκπροσωπεί τους Κούρδους της Συρίας και διατηρεί στενές σχέσεις με το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Από την «Πόλη του Φωτός», μία άλλη, άσχημη πτυχή του πολέμου είδε χτες το φως της δημοσιότητας στη διάρκεια της διάσκεψης της UNESCO. Ο διευθυντής του Μουσείου της Βαγδάτης, Καΐς Χουσεΐν Ρασίντ, δήλωσε ότι αρχαιολογικοί θησαυροί της πατρίδας του πωλούνται από τους τζιχαντιστές στη «μαύρη» αγορά και καταλήγουν στο εξωτερικό. Το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να διοχετεύει αρχαιολογικά ευρήματα στη «μαύρη» αγορά από τη στιγμή που απέκτησε τον έλεγχο περιοχών της Συρίας, αλλά οι δραστηριότητές του σε αυτόν τον τομέα εκτοξεύθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν κατέλαβε τη Μοσούλη και την επαρχία Νινευή, στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης