Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Η μάχη για τη ζωή στα παγωμένα νερά της Λαμπεντούζα

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Η μάχη για τη ζωή στα παγωμένα νερά της Λαμπεντούζα

Δείτε βίντεο με τη δραματική διάσωση παράνομων μεταναστών από τις ιταλικές λιμενικές αρχές - Πετάνε πτώματα από τις σωστικές λέμβους στη θάλασσα, για να κάνουν χώρο για τους ζωντανούς

 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Η μάχη για τη ζωή στα παγωμένα νερά της Λαμπεντούζα

Οι φωνές είναι σπαρακτικές, τα δάκρυα ξεπλένονται από το αλμυρό νερό, τα χέρια των γονιών γαντζώνονται πάνω στα άψυχα κορμιά των παιδιών τους καθώς δε θέλουν να τα εγκαταλείψουν να κοιμούνται για πάντα στη παγωμένη θάλασσα της Μεσογείου… Με μία σειρά από βίντεο που έχουν καταγράψει τα μέλη του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την τηλεόραση της Rai και την εφημερίδα Corriere della Sera, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το θάρρος των διασωστών, αλλά και εκείνο τον μεταναστών που τολμούν να αψηφήσουν τον κίνδυνο να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο για να περάσουν στην Ευρώπη με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.


Κλείσιμο

Οι εικόνες του πρώτου βίντεο είναι συγκλονιστικές, ενώ οι μαρτυρίες των μελών του πολεμικού ναυτικού, οι οποίοι μιλούν για δευτερόλεπτα αγωνίας όπου ο θάνατος με τη ζωή παίζουν μπρα ντε φερ για το ποιος θα επικρατήσει.

Είναι Οκτώβριος του 2013 και στα νερά της Λαμπεντούζα διαδραματίζεται ένας ακόμα αγώνας για επιβίωση με δεκάδες μεταναστών από τις χώρες της βορείου Αφρική, οι οποίοι έχουν θυσιάσει ακόμα και τα τελευταία τους χρήματα για να βρουν μία θέση σε ένα ασφυκτικά μικρό σκάφος που θα τους μεταφέρει στην Ιταλία.

Ωστόσο, για μία ακόμα φορά η τραγωδία θα χτυπήσει και το σκάφος θα ανατραπεί με αποτέλεσμα οι μετανάστες να παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή, ενώ οι Ιταλοί διασώστες σπεύδουν να τους ανασύρουν και να τους μεταφέρουν στις ακτές της Σικελίας.

«Κάτω από το νερό περνάει ένα πτώμα, σχεδόν γυμνό. Η θάλασσα του έχει πάρει ακόμα και τα ρούχα και από τις εικόνες δεν είναι κατανοητό αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα. Μετά φαίνεται ένα αγόρι που ουρλιάζει, δε θέλει να αφήσει το άψυχο κορμί, γραπώνεται από αυτό σαν να πρόκειται για σχεδία, ενώ για εμάς το σώμα αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το θάνατο. Για το παιδί, όμως, αυτό αποτελεί τη ζωή και ίσως πρόκειται για τον πατέρα ή τη μητέρα του. Οι ναυτικοί του φωνάζουν να το αφήσει, εκείνο, όμως, δε θέλει. Τότε το πιάνουν από τα χέρια και το μεταφέρουν στο σκάφος. Εκείνο κλαίει με απόγνωση, ενώ στο πλάνο το άψυχο κορμί σιγά σιγά εξαφανίζεται», αναφέρει το δημοσίευμα της Corriere della Sera για το ντοκιμαντέρ.



«Problem my friend. Please, please my son. I cant swim, I cant swim, please», λένε με όσες λέξεις στα αγγλικά γνωρίζουν οι μισοβυθισμένοι άνθρωποι στο πλήρωμα του πολεμικού ναυτικού.

«Ένα κοριτσάκι, ένα κοριτσάκι. Γρήγορα, γρήγορα», ακούγεται η φωνή ενός διασώστη, ενώ το μικρό παιδί συγκλονίζει με τη σπαρακτική φωνή του.

Για να περιγράψει τις δραματικές στιγμές της διάσωσης, η υπολογαχός Κάτια Πελεγκρίνο του πλοίου Λίμπρα του πολεμικού ναυτικού, μιλάει στην κάμερα λέγοντας με συγκίνηση ότι οι σκηνές που ζει σχεδόν καθημερινά την ακολουθούν κάθε στιγμή της ημέρας.

Η εικόνα των παιδιών που κλαίνε και δε θέλουν να αφήσουν το άψυχο πλέον σώμα της μητέρας τους, οι γυναίκες που φωνάζουν στους διασώστες να σώσουν τα παιδιά τους που δεν αναπνέουν πια… Όλες αυτές οι στιγμές έχουν γαντζωθεί στο μυαλό της και δεν την εγκαταλείπουν ούτε λεπτό.



«Θυμάμαι τα παιδιά που κοιμόντουσαν στη θάλασσα και ο δύτης τα μετέφερε στο σκάφος, αλλά για να κάνω χώρο για τους ζωντανούς τα εγκατέλειπα και πάλι στη θάλασσα», «Αναγκάστηκα να τους αφήσω στη θάλασσα και ήταν σαν να άφηνα εκεί ένα κομμάτι της καρδιάς μου», «Την επόμενη ημέρα σκέφτεσαι όσα συνέβησαν και ξυπνούν μέσα στο μυαλό σου τα τέρατα», «Αλλαξαν οι προτεραιότητές μου, όταν πήγα σπίτι και αγκάλιασα την κόρη μου, Μπάρμπαρα, κατάλαβα πόσο τυχερή είναι η κόρη μου», είναι μόνο μερικές από τις μαρτυρίες όσων ρισκάρουν τη ζωή τους για να χαρίσουν ζωή στους ανθρώπους που απεγνωσμένα ζητούν μία δεύτερη ευκαιρία, μακριά από πολέμους, συγκρούσεις και φτώχεια.

Το ντοκιμαντέρ «Η επιλογή της Κάτια - 80 μίλια νότια της Λαμπεντούζα», θα μεταδίδεται καθημερινά από την ερχόμενη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της Corriere della Sera και θα αφηγείται τις δραματικές υποθέσεις διάσωσης μεταναστών και την ιστορία της Κάτια Πελεγκρίνο.

 


 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης