Κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από ισραηλινό πύραυλο

Κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από ισραηλινό πύραυλο

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αναχαίτισαν το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. Οι συνθήκες του περιστατικού εξετάζονται» - Πρόκειται για Sukhoi 24, το οποίο πετούσε 800 μέτρα δυτικά των συνόρων του Ισραήλ

Κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από ισραηλινό πύραυλο
Ισραηλινός πύραυλος Patriot κατέρριψε σήμερα συριακό αεροσκάφος, το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο που ελέγχεται από το Ισραήλ, πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο στρατός, χωρίς να αναφερθεί στον τύπο του αεροσκάφους που κατερρίφθη.

«Πριν από λίγα λεπτά, ένα συριακό αεροσκάφος παραβίασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αναχαίτισαν το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. Οι συνθήκες του περιστατικού εξετάζονται», αναφέρει στρατιωτική ανακοίνωση.

Το Ισραηλινό Ραδιόφωνο μετέδωσε ότι επρόκειτο για ένα σοβιετικής κατασκευής MiG-21, το οποίο κατερρίφθη πάνω από τα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν, όπου έχουν εξαπλωθεί οι συγκρούσεις από τον εμφύλιο στη Συρία. Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι ενδεχομένως να πρόκειται για συριακό μαχητικό.
 

Ωστόσο, αργότερα ο ισραηλινός Τύπος έκανε λόγο για κατάρριψη ενός συριακού Sukhoi 24, το οποίο πετούσε 800 μέτρα δυτικά των συνόρων του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz η απόφαση για την κατάρριψη του αεροσκάφους ελήφθη έπειτα από 1:20 λεπτά πτήσης, ενώ όπως επισημαίνει το δημοσίευμα όταν ο Patriot έπληξε το αεροσκάφος οι πιλότοι είχαν στρέψει το μαχητικό προς τα εδάφη τους.

Κλείσιμο

Οι δύο κυβερνήτες ενεργοποίησαν τα εκτινασσόμενα καθίσματα και με αλεξίπτωτα προσγειώθηκαν, όπως φαίνεται και από το βίντεο που κατέγραψε την κατάρριψη.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Λιβάνου που οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ καταρρίπτουν ένα συριακό αεροσκάφος.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το μαχητικό απογειώθηκε από βάση στη ανατολική Συρία και κατερρίφθη αφού είχε φτάσει σε υψόμετρο 10.000-14.000 ποδιών.

Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως σε αυτό το ύψος το αεροσκάφος μπορούσε να εξαπολύσει επιθέσεις στους Σύρους αντάρτες κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

Παρότι το Ισραήλ δεν απειλήθηκε από ενδεχόμενη επίθεση, σύμφωνα με την πολιτική όποιο αεροσκάφος παραβιάσει την εδαφική κυριαρχία πρέπει να καταρρίπτεται για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά πόσο το αεροσκάφος παραβίασε τα ισραηλινά εδάφη εσκεμμένα ή από λάθος.

Στο μεταξύ, η συριακή κρατική τηλεόραση επικαλέστηκε ανώνυμη στρατιωτική πηγή και μετέδωσε πως η κατάρριψη του μαχητικού που συμπίπτει με τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά τζιχαντιστών στη Συρία «σημειώνεται στο πλαίσιο της υποστήριξης του Ισραήλ στο Ισλαμικό Κράτος και την αλ-Νόσρα».

 

 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης