Ουκρανία: Δεν έχουν ούτε νερό οι κάτοικοι στο Ντονέτσκ, ενώ οι μάχες συνεχίζονται

Ουκρανία: Δεν έχουν ούτε νερό οι κάτοικοι στο Ντονέτσκ, ενώ οι μάχες συνεχίζονται

Ανυπόφορη η κατάσταση για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της πόλης που σχηματίζουν ουρές για να βρουν λίγο νερό - Εκρήξεις ακούγονται συνεχώς από διάφορες γειτονιές, ενώ η πολιορκία του στρατού συνεχίζεται

Ουκρανία: Δεν έχουν ούτε νερό οι κάτοικοι στο Ντονέτσκ, ενώ οι μάχες συνεχίζονται
Εκρήξεις ακούγονταν σήμερα σε πολλές συνοικίες του Ντονέτσκ, προπύργιου των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το οποίο εδώ και δύο ημέρες δεν έχει τρεχούμενο νερό, έκανε γνωστό μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ακούσθηκαν εκρήξεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που προέρχονταν πιθανόν από το προάστιο Μοσπινέ, και άλλες εκρήξεις προερχόμενες από τις δυτικές συνοικίες όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του ίδιου πρακτορείου τουλάχιστον τρεις πολίτες σκοτώθηκαν στους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μακιίβκα, 16 χλμ. νότια της πόλης Ντονέτσκ, που αποτελεί προπύργιου των αυτονομιστών.

Κλείσιμο
Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ντονέτσκ, το οποίο είχε ένα εκατομμύριο κατοίκους πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών, πριν από τέσσερις μήνες, έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Το τρεχούμενο νερό κόπηκε εντελώς το βράδυ της Κυριακής αφού η ηλεκτρική γραμμή που τροφοδοτουσε το κύριο εργοστάσιο επεξεργασίας υδάτων υπέστη ζημιές κατά τις μάχες.

Ουρές σχηματίσθηκαν από τα χαράματα σήμερα μπροστά από τα περίπτερα που πωλούν μεταλλικό νερό με το λίτρο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχές οργάνωσαν από την πλευρά τους τη διανομή μη πόσιμου νερού από βυτία, μπροστά στα οποία γύρω στα είκοσι άτομα περίμεναν τη σειρά τους κρατώντας άδεια πλαστικά δοχεία ή κουβάδες.

Οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν από την Κυριακή ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποσο καιρό μπορεί να απαιτήσουν οι επισκευές εξαιτίας των μαχών που σημειώνονται εδώ και μερικές ημέρες στην πόλη.

Στην άλλη περιφερειακή πρωτεύουσα και προπύργιο των εξεγερμένων, το Λουχάνσκ, διεξάγονται εδώ και εβδομάδες μάχες με βαρέα όπλα και οι τοπικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και χαρακτηρίζουν την κατάσταση "κρίσιμη", καθώς το νερό, το ηλεκτρικό, οι επικοινωνίες και ο ανεφοδιασμός έχουν διακοπεί εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες και οι προσβάσεις στην πόλη έχουν κλείσει.

Σε εξέλιξη μάχες στο Λουγκάνσκ

Στο μεταξύ αμείωτες συνεχίζονται οι συγκρούσεις του ουκρανικού στρατού με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στο κέντρο του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Μία συνοικία της πόλης απελευθερώθηκε. Οι μάχες συνεχίζονται στο κεντρικό τμήμα της πόλης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο στους δημοσιογράφους.

Οι νέες μάχες ανάγκασαν τις ουκρανικές αρχές να διακόψουν τις προσπάθειες να ανασύρουν τα πτώματα των θυμάτων του βομβαρδισμού μιας αυτοκινητοπομπή με εκτοπισμένους αμάχους συμπλήρωσε ο Λισένκο.

«Χθες το απόγευμα καταφέραμε να ανασύρουμε 15 σορούς. Οι προσπάθειες (να ανασυρθούν και άλλες) έχει πλέον ανασταλεί διότι η στρατιωτική δραστηριότητα έχει αρχίσει ξανά στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης