"Έσπασε" και η νέα εκεχειρία στη Γάζα - εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισραήλ

"Έσπασε" και η νέα εκεχειρία στη Γάζα - εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισραήλ

Ξεπερνούν τους 425 οι νεκροί - Νεκρός και ο γιος ανώτερου στελέχους της Χαμάς - Ούτε μια ώρα δεν κράτησε η εκεχειρία που συμφωνήθηκε το μεσημέρι με παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού για την περίθαλψη των τραυματιών

"Έσπασε" και η νέα εκεχειρία στη Γάζα - εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισραήλ
Λιγότερο από μια ώρα διήρκεσε η ανθρωπιστική εκεχειρία στη συνοικία Σετζάγια της Γάζας, που είχε συμφωνηθεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των τραυματιών από την περιοχή.

Ο επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών υγείας, γιατρός Γιούσεφ Άμπου Ρις προειδοποίησε για «ανθρωπιστική καταστροφή» αν οι τραυματίες και οι νεκροί που βρίσκονται ακόμη στην περιοχή δεν απομακρυνθούν σύντομα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση λίγο μετά την έναρξη της δίωρης εκεχειρίας στη 1.30 μ.μ., την οποία είχε επιτύχει ο Ερυθρός Σταυρός, και πως επανέλαβε τις επιχειρήσεις του. Η Χαμάς δεν σχολίασε άμεσα τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός.

Κλείσιμο


Νωρίτερα, την πρόθεσή του να εντείνει τις  χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ο  ισραηλινός στρατός, καθώς η πλέον αιματηρή σύγκρουση εισέρχεται στην 13η ημέρα της και έως τώρα έχει αφήσει πίσω της περισσότερους πάνω από 425 νεκρούς.



«Από απόψε, η χερσαία φάση των επιχειρήσεων για την προστασία των συνόρων επεκτείνεται με πρόσθετες δυνάμεις, ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που εγγυάται στους Ισραηλινούς πολίτες μια ζωή με ασφάλεια», αναφέρεται στην πρωινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.



Έγινε μάλιστα γνωστό ότι από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, όπως ανέφερε μια ιατρική πηγή. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο παιδιά και ο γιος ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς.









Νεκρός από τα σφοδρά πυρά του πυροβολικού στην περιοχή Σεζίγια έπεσε και ο γιος του Χαλίλ αλ- Χάγια, ανώτερου στελέχους που παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος της Χαμάς. 





Εν τω μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή για να εκφράσει την «αλληλεγγύη του» και να βοηθήσει τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους, που έχουν εμπλακεί εδώ και 12 ημέρες σε μία αιματηρή σύγκρουση, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό το μεσημέρι, με παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού, συμφωνήθηκε και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δίωρη εκεχειρία για να δοθεί η ευκαιρία στους νοσηλευτές να περιθάλψουν τραυματίες.





Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Ισραήλ 13 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των εχθροπραξιών.
Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ισραηλινός πύραυλος έπληξε περιοχή της Γάζας όπου σε απόσταση 200 μέτρων βρίσκονται τα γραφεία του βρετανικού δικτύου BBC, από όπου μεταδίδονται οι εξελίξεις για την αιματηρή χερσαία επιχείρηση. 



Ο Μπαν Κι- μουν προτίθεται να ενεργήσει «σε διαβούλευση με τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες, για να σταματήσει η βία και να βρεθεί μια λύση» στη σύγκρουση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.



Σε μια «προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα μεταβεί στην Ντόχα του Κατάρ, το Κουβέιτ, το Κάιρο της Αιγύπτου την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και το Αμάν της Ιορδανίας.























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης