Ποιος έριξε το μαλαισιανό Boeing με τους 298 επιβάτες;

Ποιος έριξε το μαλαισιανό Boeing με τους 298 επιβάτες;

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους ρωσόφωνους αντάρτες ότι αυτοί κατέρριψαν το αεροπλάνο - Οι αυτονομιστές απαντούν πως δεν έχουν όπλο που να έχει εμβέλεια τα 10.000 μέτρα - Στην περιοχή εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ώρες συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων από τον ουκρανικό στρατό - Επίθεση του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας στον Πούτιν 

Ποιος έριξε το μαλαισιανό Boeing με τους 298 επιβάτες;
Νέα τραγωδία με αεροσκάφος Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, λίγους μόνο μήνες έπειτα από την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της εταιρείας.

Το αεροπλάνο που πετούσε από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, μεταφέροντας 283 επιβάτες και με πλήρωμα 15 άτομα, συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σωστικά συνεργεία που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας έκαναν λόγο για διαμελισμένα πτώματα τα οποία έχουν εκτοξευθεί σε απόσταση 15 χλμ. και ανέφεραν πως έχουν εντοπίσει περίπου 100 σορούς.


Κλείσιμο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 16.20 (τοπική ώρα), ενώ πετούσε πάνω από την περιοχή Πόλταβα.

Ποιος έριξε το Boeing;

Μέχρι στιγμής επικρατεί σύγχυση, όσον αφορά στα αίτια της νέας αυτής τραγωδίας, ωστόσο, ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από την ουκρανική κυβέρνηση και αναφέρουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου BUK, ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και πέντε λεπτά πριν εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Ωστόσο, οι φιλορώσοι αποσχιστές δηλώνουν, μέσω εκπροσώπων τους, ότι δεν έχουν τα μέσα για να καταρρίψουν αεροπλάνο σε ύψος 10.000 μέτρων. Μάλιστα, οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι το Boeing 777 κατερρίφθη από ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος.

«Μάρτυρες είδαν το Boeing 777 να δέχεται επίθεση από ένα ουκρανικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Λίγο αργότερα το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έπεσε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Μετά την επίθεση το ουκρανικό αεροσκάφος κατερρίφθη και έπεσε και αυτό στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της αυτοανακηρυχθείσας αυτής Δημοκρατίας, αν και ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με την πτώση του αεροσκάφους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαλασιανού επιβατικού αεροσκάφους είναι «τρομοκρατική ενέργεια».




«Όλοι είναι νεκροί»

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γερασένκο, μέσω ανάρτησής του στο Facebook επιβεβαίωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους ρωσόφωνους και στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Ο κυνισμός του Πούτιν και των τρομοκρατών δεν έχει όρια. Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, ανοίξτε τα μάτια σας. Βοηθήστε μας. Πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό. Στο βίντεο με την πρόσκρουση, ακούγονται κάποιοι να φωνάζουν ότι είναι όμορφο θέαμα. Απάνθρωποι», αναφέρει το μήνυμα του Ουκρανού αξιωματούχου.



Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa έδωσε εντολή στα αεροσκάφη της να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της  ανατολικής Ουκρανίας.

To Russia Today ανάρτησε την παρακάτω φωτογραφία στο Twitter, αναφέροντας ότι πρόκειται για τα συντρίμμια του αεροσκάφους



Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, διέταξε έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή», ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είναι ενήμερος για το δυστύχημα και παρακολουθεί τις εξελίξεις.
 


Σημειώνεται, πάντως, ότι ένα μεγάλος μέρος της περιοχής όπου κατέπεσε το Boeing 777, ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες καθώς και ότι νωρίτερα το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατέρριψε ένα ουκρανικό μαχητικό τύπου SU-25.

Ωστόσο, η Ρωσία διέψευσε κατηγορηματικά ότι κατέρριψε το μαχητικό, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της το Κίεβο.
 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας, Χισαμουντίν Χουσείν, με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέφερε πως δεν υπάρχει επιβεβαίωση κατάρριψης του αεροσκάφους, ωστόσο διαβεβαίωσε πως θα διεξαχθεί έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Την κατάρριψη του αεροσκάφους αρνείται κατηγορηματικά η πλευρά των ρωσόφωνων αυτονομιστών, με τον «πρωθυπουργό» της Αυτόνομης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Αλεξάντρ Μποροντάι, να υποστηρίζει ότι η υπόθεση της κατάρριψης του Boeing 777 από αντάρτες αποτελεί «σχεδιασμένη προβοκάτσια του ουκρανικού στρατού».



Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της αυτόνομης δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Αντρέι Πούργκιν, ισχυρίζεται ότι οι αντάρτες δεν έχουν στην κατοχή τους όπλο που να έχει εμβέλεια τα 10.000 μέτρα, επισημαίνοντας πως στην περιοχή εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ώρες συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων από τον ουκρανικό στρατό. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως μόλις εντοπιστούν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους θα σταλούν στη Μόσχα ώστε να διεξαχθεί έρευνα για την τραγωδία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης