Τμήμα της Αλ Κάιντα απορρίπτει το "χαλιφάτο" που ίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ-Συρία

Τμήμα της Αλ Κάιντα απορρίπτει το "χαλιφάτο" που ίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ-Συρία

"Επιβεβαιώνουμε ότι τηρούμε ακόμη τη δέσμευσή μας προς τον σεΐχη και εμίρη μας, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι", τονίζει η Aqmi αναφερόμενη στον Αιγύπτιο που ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του μπιν Λάντεν

Τμήμα της Αλ Κάιντα απορρίπτει το "χαλιφάτο" που ίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ-Συρία
Η βορειοαφρικανική πτέρυγα της Αλ Κάιντα απέρριψε σήμερα το χαλιφάτο που ίδρυσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει πιστή στον ηγέτη της, τον διάδοχο του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ιδρύει ένα χαλιφάτο στα εδάφη που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του στην ανατολική Συρία και το δυτικό Ιράκ. Με μια ενέργεια που συνιστά άμεση αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της Αλ Κάιντα, ο ηγέτης του ΙΚ Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι απένειμε στον εαυτό του τον τίτλο του χαλίφη, δηλαδή του ηγέτη όλων των μουσουλμάνων. Σε μήνυμά του κάλεσε μάλιστα τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να ενωθούν μαζί του και να συμμετάσχουν στον τζιχάντ, τον ιερό πόλεμο που έχει κηρύξει. Το ΙΚ είναι παραφυάδα της Αλ Κάιντα, η ηγεσία της οποίας το έχει αποκηρύξει.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και αποδίδεται στην Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi), επικρίνεται το ΙΚ επειδή δεν έλαβε υπόψη του τις συμβουλές των ισλαμιστών ηγετών, όπως ανέφερε το SITE, μια οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ και παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.
Κλείσιμο

"Επιβεβαιώνουμε ότι τηρούμε ακόμη τη δέσμευσή μας προς τον σεΐχη και εμίρη μας, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι", τονίζει η Aqmi αναφερόμενη στον Αιγύπτιο που ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, τον Μάιο του 2011.

Η Aqmi έδρευε αρχικά στην Αλγερία όμως τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Σάχελ. Ο αρχηγός της, Αμπντελμάλεκ Ντρούκντελ, δηλώνει πιστός στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, όπως εξάλλου και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Βόρεια Αφρική.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης