«Δεν παραιτούμαι», λέει ο πρωθυπουργός του Ιράκ

«Δεν παραιτούμαι», λέει ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται πιέσεις να εξωθήσει το Νούρι αλ Μαλίκι σε παραίτηση - Τι θα κάνει η Ουάσιγκτον που καλείται να ξεκινήσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των σουνιτών τζιχαντιστών - Απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Ιράκ αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες

«Δεν παραιτούμαι», λέει ο πρωθυπουργός του Ιράκ
Δεν παραιτούμαι, διαμηνύει ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι στην διεθνή κοινότητα απαντώντας στις πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές να απομακρυνθεί από την εξουσία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στη χώρα.

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ιράκ, διευκρινίζεται ότι, ο Νούρι Αλ Μαλικι απορρίπτει τις ξένες φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί. Ο εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού, Ζουχαίρ αλ Ναχάρ, επεσήμανε ότι ο Μαλίκι εξελέγη έχοντας την στήριξη της πλειοψηφίας των Ιρακινών και πρόσθεσε πως ο ιρακινός λαός και οι πολιτικοί είναι αυτοί που επιλέγουν τον πρωθυπουργό τους. Τόνισε ακόμα ότι ο Μαλίκι ουδέποτε χρησιμοποίησε σεκταριστικές τακτικές ενώ υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να στηρίξει την ιρακινή κυβέρνηση συμμετέχοντας στην στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η Βαγδάτη για να αντιμετωπίσει τους σουνίτες τζιχαντιστές αντί να ζητά αλλαγή ηγεσίας. «Ο κίνδυνος είναι πραγματικός για την σταθερότητα του Ιράκ αλλά και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής»,υπογράμμισε ο αλ Ναχάρ και επανέλαβε την δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού. «Οπως είπε και και ο Βρετανός πρωθυπουργός,Ντέιβιντ Κάμερον, οι ανησυχητικές εξελίξεις στο Ιράκ θα επηρεάσουν την ασφάλεια και της Βρετανίας». Ο εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού είπε επίσης ότι οι στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις είναι μία ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος ενάντια στους τζιχαντιστές, κι ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να τις εξαπολύσει όσο το δυνατόν το συντομότερο.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δέχεται έντονες πιέσεις από Αμερικανούς γερουσιαστές να «ξηλώσει» τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, την ώρα που αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες που εδρεύουν στην πατρίδα του Σαντάμ Χουσεϊν απομακρύνουν το προσωπικό τους από τη χώρα.

Κλείσιμο
Ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ, που βλέπει ότι η καρέκλα του αρχίζει να τρίζει... επικίνδυνα, ζήτησε την βοήθεια του Λευκού Οίκου καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να δώσει άμεσα το πράσινο φως για αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο θέσεις των τζιχαντιστών που προελαύνουν προς τη Βαγδάτη.

Στο Κογκρέσο, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να αποσπά την συγκατάθεση των μελών των δύο σωμάτων-της Βουλής και της Γερουσίας- για να ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς. Όμως, ακόμη και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου μπορεί να προχωρήσει ο Λευκός Οίκος σε ορισμένες κινήσεις για να συνδράμει την ιρακινή κυβέρνηση στη μάχη κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS), όπως διαμηνύουν Ρεπουμπλικανοί στο περιθώριο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων.

Η Βαγδάτη ζητά ανοικτά από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αεροπορικές επιδρομές, επιλογή όμως την οποία η Ουάσινγκτον "ζυγίζει", και όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, φαίνεται προς το παρόν να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Στο μεταξύ,ο αμερικανός πρόεδρος κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων στο Οβάλ Γραφείο για την ιρακινή κρίση με τους αρχηγούς των κομματικών ομάδων σε Βουλή και Γερουσία. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ ανέφερε μετά τη συνάντηση πως «ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ότι δεν αισθάνεται πως χρειάζεται έγκριση από εμάς για κινήσεις που ενδέχεται να αποφασίσει». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, που είπε ότι ο πρόεδρος «δεν χρειάζεται περαιτέρω κοινουβουλευτική υποστήριξη για να ακολουθήσει συγκεκριμένες επιλογές για την αυξημένη στρατιωτική βοήθεια που συζητήθηκε σήμερα».

Το είδος της παρέμβασης της Ουάσινγκτον καθορίζει και το πόση δυσφορία μπορεί να προκαλέσει στα μέλη του Κογκρέσου η «παράκαμψή» τους. Προς το παρόν, φαίνεται πάντως ότι ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται σε πρώτη φάση σε περιορισμένη υποστήριξη, για συλλογή πληροφοριών ή «συμβουλευτική καθοδήγηση» των ιρακινών δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ΗΠΑ, με βάση τουλάχιστον τα όσα διαρρέουν από τα αμερικανικά ΜΜΕ, μοιάζουν σε αυτήν τη φάση να θεωρούν ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για τις θέσεις των σουνιτικών τζιχαντιστών ώστε να προχωρήσουν στις αεροπορικές επιδρομές που ζητά η σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επιδιώξει την στήριξη του Κογκρέσου πέρυσι για το ζήτημα αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων του συριακού χημικού οπλοστασίου. Εκείνη η προσπάθεια του Λευκού Οίκου είχε μάλλον αποτύχει, βρίσκοντας λίγους υποστηρικτές, και διακόπηκε όταν τελικά η Συρία συμφώνησε να θέσει σε διεθνή έλεγχο τα χημικά της όπλα. Όσον αφορά το εάν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση ο Ομπάμα, αυτή τη φορά η κεντρική διαφορά θεωρείται ότι είναι πως η Βαγδάτη έχει ζητήσει επίσημα τη βοήθεια των ΗΠΑ, κάτι που δεν είχε γίνει στην περίπτωση της Συρίας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κρατικής ιρακινής εταιρείας " South Oil Company", Ντίγια Τζαφάρ, ανακοίνωσε πως, οι ανησυχητικές εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα στο Ιράκ,οδήγησαν δύο αμερικανικές πετρελαικές εταιρείες που εδρεύουν στο Ιράκ, να απομακρύνουν το προσωπικό τους. Η Exxon Mobil προχώρησε σε μια «ευρεία απομάκρυνση» του προσωπικού από τη χώρα και η BP απομάκρυνε περίπου το 20% των υπαλλήλων. Όπως μετέδωσε το δίκτυο CNBC, οι υπόλοιπες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες που εδρεύουν στο Ιράκ, ENI, Schlumberger, Weatherford και Baker Hughes, δεν έχουν σχέδια να απομακρύνουν υπαλλήλους από τη χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης