Ισπανία: Μετά από 39 χρόνια ο Χουάν Κάρλος παραδίδει το στέμμα στον γιο του Φελίπε

Την παραίτηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι- Προηγουμένως θα τροποποιηθεί το Σύνταγμα της χώρας για να επιτρέπεται η παραίτηση του βασιλιά

Την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος από τον θρόνο της Ισπανίας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Τον βασιλιά της χώρας διαδέχεται ο γιος του, πρίγκιπας Φελίπε.
Η στιγμή που ο Χουάν Κάρλος παραδίδει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Ραχόι

Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.
  
Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο τον Νοέμβριο 1975, ηγήθηκε της μετάβασης της Ισπανίας στη δημοκρατία, κερδίζοντας τον σεβασμό των συμπατριωτών του. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του ωστόσο σημαδεύτηκαν από σειρά σκανδάλων και προβλήματα υγείας.

Ο Μαριάνο Ραχόι διευκρίνισε ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα απευθυνθεί προσωπικά στους Ισπανούς κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Ο ισπανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

"Ελπίζω ότι σύντομα, το ισπανικό Κονγκρέσο θα είναι σε θέση να εγκρίνει την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φελίπε, πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος "υπήρξε ο πρωτεργάτης της δημοκρατίας μας...είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της κοινής μας ζωής εν ειρήνη και ελευθερία", είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

Χουάν Κάρλος

Το πλήρες όνομά του είναι Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias (ελληνικά: Ιωάννης Κάρολος Αλφόνσος Βίκτωρας Μαρία του Οίκου των Βουρβόνων και του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών). Φέρει μεταξύ άλλων επίσης τον τίτλο «Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ» και «Αυτοκράτορας του Βυζαντίου».

Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938, και είναι γιος του Χουάν των Βουρβώνων, εγγονός του Βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι απόγονος από την πλευρά του πατέρα του, του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία Μερθέδες των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, επίσης απόγονος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας.Παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Απέκτησαν τρία παιδιά:

- την Πριγκίπισσα Ελένα (Ελένη Μαρία Ελισαβέτ Δομινίκη του Σίλος, των Βουρβώνων και της Ελλάδος, γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1963 (50 ετών) στη Μαδρίτη), Δούκισσα του Λούγο, παντρεύτηκε τον Χάιμε ντε Μαριτσαλάρ στις 18 Μαρτίου 1995 στη Σεβίλλη, απέκτησαν:

-τον δον Φελίπε Χουάν (Φίλιππο Ιωάννη, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1998
       
-την δόνια Βικτόρια Φεδερίκα (Βικτωρία Φρειδερίκη, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2000

- την Πριγκίπισσα Κριστίνα
(Χριστίνα Φρειδερίκη Βικτωρία Αντωνία της Παναγίας Τριάδος, των Βουρβώνων και της Ελλάδος, γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1965 (48 ετών) στην Μαδρίτη), Δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, παντρεύτηκε τον Ινιάκι Ουρντανγκαρίν στις 4 Οκτωβρίου 1997 στη Βαρκελώνη, απέκτησαν:
       
-τον δον Χουάν Βαλεντίν (Ιωάννη Βαλεντίνο, γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1999 (14 ετών))
       
-τον δον Πάβλο Νικολάς (Παύλο Νικόλαο, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2000 (13 ετών))
       
-τον δον Μιγκέλ (Μιχαήλ, γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 2002 (12 ετών))
       
-την δόνια Ιρένε (Ειρήνη, γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 2005 (8 ετών)

- τον Διάδοχο, Πρίγκιπα Φελίπε (Φίλιππο Ιωάννη Παύλο Αλφόνσο Όλων των Αγίων, των Βουρβώνων και της Ελλάδος), Πρίγκιπα των Αστουριών (γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1968 (46 ετών) στην Μαδρίτη), παντρεύτηκε στις 22 Μαΐου 2004 στη Μαδρίτη, τη Λετίθια Ορτίθ, απέκτησαν:
       
-την Πριγκίπισσα Λεονόρα της Ισπανίας (γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2005 (8 ετών))
       
-την Πριγκίπισσα Σοφία της Ισπανίας (γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 2007 (7 ετών))

Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στη Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν Βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός, και χρέη Αρχηγού Κράτους εκτελούσε ο Φρανθίσκο Φράνκο. Ο Φράνκο δέχθηκε ο Χουάν Κάρλος να εγκατασταθεί στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί. Στα 1957 έκανε στρατιωτική εκπαίδευση στη Σαραγόσα. Το 1956 πέθανε ο νεότερος αδερφός του, ινφάντης Αλφόνσο, από σφαίρα όπλου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η επίσημη εκδοχή είναι ατύχημα, όμως είναι αβέβαιο αν τράβηξε τη σκανδάλη ο Αλφόνσο ή ο Χουάν Κάρλος. Το 1961 ο Χουάν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε και εγκαταστάθηκε στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα.

Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, Χουάν ντε Μπορμπόν, νόμιμος διάδοχος του θρόνου, ήταν φανατικά εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο. Το ποιος θα ήταν όμως ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου ήταν καθαρά απόφαση του καθεστώτος. Υπήρχαν σκέψεις ακόμα και για κατάργηση της Μοναρχίας, όπως έκανε το στρατιωτικό καθεστώς στη Πορτογαλία. Τελικώς, ο Φράνκο επέλεξε για Διάδοχο τον Χουάν Κάρλος, παρακάμπτοντας τον Χουάν ντε Μπορμπόν. Τού δόθηκε όμως ο τίτλος «Πρίγκιπας της Ισπανίας» και όχι «Πρίγκιπας της Αστούριας» που έχουν πάντα οι Διάδοχοι του Ισπανικού Θρόνου.Στις 30 Οκτωβρίου του 1975, ο ετοιμοθάνατος Φράνκο τον όρισε προσωρινό Αρχηγό Κράτους (ήδη τον είχε χρίσει διάδοχό του, το 1969). Δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής, που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε Πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.

Το 1977 ο πατέρας του, τυπικά και δυναστικά ο νόμιμος διάδοχος του Βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ΄, παραιτήθηκε επίσημα των δικαιωμάτων του στο θρόνο υπέρ του γιου του, και ο Χουάν Κάρλος του απένειμε τον τίτλο του Κόμη της Βαρκελώνης.Στις 23 Φεβρουαρίου του 1981, με τηλεοπτική παρέμβασή του, κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος από το Συνταγματάρχη Τεχέρο, που είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο. Βάσει του Συντάγματος, ο Χουάν Κάρλος δεν έχει απόλυτες εξουσίες αλλά είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1987, έγινε ο πρώτος Βασιλιάς της Ισπανίας που επισκέφθηκε το Πουέρτο Ρίκο.

Το 1972, ο δεινός ιστιοπλόος Χουάν Κάρλος, έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, στην κατηγορία σκαφών «Ντράγκον».

Η σύγκρουση με τον Τσάβες

Μία από τις πιο... γνωστές στιγμές του Χουάν Κάρλος ήταν η σύγκρουση που είχε με τον  Ούγκο Τσάβες το Νοέμβριο του 2007.

«Γιατί δεν το βουλώνεις;», είχε πει κατά τη διάρκεια της Ιβηρο-Αμερικανικής Διάσκεψης στη Χιλή, ο Ισπανός βασιλιάς, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος αποκαλούσε τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ «φασίστα» και «απάνθρωπο φίδι».Απόπειρα δολοφονίας

Τον Ιούλιο του 2000 ο Χουάν Κάρλος διέφυγε απόπειρα δολοφονίας του, με δράστη το Χουάν Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον (Juan María Fernández y Krohn), ο οποίος νωρίτερα είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο.

Με πληροφορίες από Wikipedia

ΣΧΟΛΙΑ (28)

ουτε κομμουνισμος ουτε βασιλιαδες

εν ετει 2014,το να εχει μια χωρα βασιλιαδες και κομμουνιστικες χουντες ειναι οχι μονο παραλογο και απανθρωπο,ειναι και αναχρονιστικο..ουτε λαικες δημοκρατιες θελουμε,ουτε βασιλιαδες,τα λεφτα να τα τρωμε ολοι μας,οχι ο σταλιν και ο χουαν καρλος..τα κομμυνισα και οι γαλαζοαιματοι να πανε να δουλεψουν να δουνε πως βγαινει το μεροκαματο αντι να ρουφανε το αιμα των λαων τους..ισπανοι,στο χερι σας ειναι να καταργησετε τον ηλιθιο θεσμο της βασιλειας,αυτοι οι φλουγληδες δεν ειναι ανωτεροι απο τον ισπανικο λαο..

αγραματος

1962 σε χοριο. Των γρεβενων να εργαζεσε σε φυτοριο πευκων Απο της 5 το πρωη εως της 5 το βραδη χειμωνα για 10 δραχμεςΚαι να σου κρατουν 10% για την προικα της καργιολαςΘερμοκρασεια - 5 και καταχνια να μην βλεπεις στο ενα μετρο

Maistros

Ενώ στην Αθήνα του 2014 που εργάζονται άνθρωποι για λίγα ευρώ και το κράτος τους τα παίρνει με κάθε λογής φόρους για να ταΐζει κρατικοδίαιτους μηχανισμούς, φοροκλέπτες, λαθρομετανάστες, πολιτικά τζάκια, καναλάρχες και εργολάβους, χωρίς να παρέχει επαρκή περίθαλψη, παιδεία, ασφάλεια, καθαριότητα, η έστω Εθνική αξιοπρέπεια? Η Αστική Δημοκρατία στην Ελλάδα γκρέμισε κάποια σύμβολα, έστω αναχρονιστικά, χωρίς όμως να καταφέρει να τα αντικαταστήσει με κάτι πιο ουσιαστικό.

Βξκ

Μακάρι φίλε Γρεβενιωτη να μας κρατούσαν και σήμερα μόνο 10% όπως το 1962 διότι σήμερα το ΦΠΑ ειναι 23% συν τις κρατήσεις στην φορολογική δήλωση

Πάτερ

Ενώ οι σημερινοί ελληνες κροίσοι απασχολούν φιλιπινεζες οικιακές βοηθούς και όχι Ελληνίδες όπως ο πρώην

ΦΕΥΓΕΙ Ο ΣΑΤΑΝΙΣΤΗΣ ΑΡΧΙΜΑΣΟΝΟΣ

Και θα αναλάβει ο γιος του,.. ο νεότερος μασόνος.

Παλαιοκομμουνιστής

"Αυτό ας το θυμάται ο δικός μας τέως, ο οποίος με τον ρόλο που έπαιξε το 1967, ουσιαστικά γκρέμισε τον Βασιλικό Οίκο της Ελλάδος, ο οποίος, δεν αμφιβάλλω πως θα ήταν κραταιός μέχρι σήμερα και ενδεχομένως να μας είχε γλυτώσει από κάποια δεινά."Δεν ήταν τόσο άσχημη η στάση του τότε.Απλά τον πρόδωσαν εκείνοι που έπρεπε να κρατήσουν τον όρκο τους, αλλά εξαγοράστηκαν αμέσως από τον Παπαδόπουλο και τον Μακαρέζο γιά λίγα αργύρια (ομιλώ για τον Δεκέμβριο 1967).Γιά την Ελλάδα η βασιλευομένη είχε αποδειχθεί πολύ καλό σύστημα. Όμως οι πολιτικοί, έξυπνα πράττοντες γιά τα συμφέροντά τους, είχαν φτιάξει ένα Σύνταγμα που τους έδινε εξουσίες που δεν έπρεπε να έχουν. Έτσι κάλυπταν τους πολιτικούς και τραβούσαν επάνω τους μίσος γιά πράξεις που όμως δεν τους ανήκαν!!ς πρέπει να είναι ενωτικό σύμβολο, όπως η σημαία και να εμφανίζεται αραιά και που και μόνο σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το έθνος ως σύνολο!Ο Κωνστανίνος και η οικογένειά του έχουν συμπεριφερθεί ΑΨΟΓΑ από το 1967 μέχρι σήμερα. Αυτά που γράφονται γιά προίκα της Σοφίας όπως και γιά την βασίλισσα Φρειδερίκη είναι ταπεινή προπαγάνδα των κομμουνιστών που τους μισούν!

μοναρχικος

Αυτοκρατορας του βυζαντιου, οπα, βρεθηκε ο βασιλιας μας που θα μας φερει πισω την Πολη! Τι ξανθο γενος, ρωσικη αρκουδα και μαμακιες, ισπανικος ταυρος μιλαμε!! Ειναι ομως εξαδακτυλος??

Διγαμμα

Τουλαχιστον αυτοι εχουν γηγεννη Βασιλια,εμεις ειχαμε αλλοδαπους απο την εποχη Οθωνα ως το 67.

Maistros

Ποσα χρόνια χρειάζεται ένας άνθρωπος για να θεωρηθεί γηγεννής αλήθεια?Εκτός αυτού, στην δυτική Ευρώπη, οι Βασιλικοί Οίκοι έχουν όλοι δεσμούς αίματος. Ακόμα και οι Άγγλοι Βασιλιάδες κάποια περίοδο μιλούσαν Γαλλικά Σε κάποια βιβλία, υπήρξε προσπάθεια να αποδοθεί στους Βασιλείς των Ελλήνων Βυζαντινή καταγωγή, πράγμα το οποίο φαντάζει αστείο για εμάς που θεωρούμε το Βυζάντιο μια ιστορική φάση του Ελληνικού έθνους. Ήταν όμως τέτοια? για να μην φτάσω στο άλλω άκορο και αναρρωτηθώ αν υπήρχαν γηγεννείς την εποχή του Όθωνα.Θεωρώ δύσκολο να απαρνηθώ την Ελληνικότητα του Κωνσταντίνου π.χ. και να δεχθώ την Ελληνικότητα του ποδοσφαιριστή Μπατίστα ή ακόμη ακόμη του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Γεωργίου Παπανδρέου (του νεώτερου). Επομένως προτιμώ να κρίνω στην βάση των πεπραγμένων και όχι της καταγωγής.

.

Το γηγενής για τους γαλαζοαίματους είναι από τα συντομότερα ανέκδοτα!

.

Ο τίτλος "αυτοκράτορας του Βυζαντίου" πως του προέκυψε; Ξέρω πολλούς καμένους που ήθελαν να είναι Ρωμιοί στην θέση των Ρωμιών αλλά αυτό δεν το ήξερα.. Τέλος πάντων..Κακογέρασε ο βασιλιάς! Τελικά μερικοί γερνούν πολύ άσχημα...

Ip

O Aνδρέας Παλαιολόγος, γιός του Θωμά, αδερφού του Κωνσταντίνου του 11ου, το 1497 πούλησε το στέμα και τα δικαιώματα διαδοχής του στον θρόνο στον Κάρολο τον 8ο της Γαλλίας. Ο τίτλος αργότερα προσαρτήθηκε στον τίτλο του Δελφίνου της Γαλλίας και τέλος με την γαλλική επανάσταση πέρασε μέσω του οίκου των Βουρβόνων στους βασιλείς της Ισαπανίας. Όσο απίστευτο και να φαντάζει, ένας τίτλος συνεχίζει να υπάρχει αιώνες μετά την εξάλειψη μίας χώρας.

Η νύχτα των βρυκολάκων

νεκρανάσταση. Πριν φάει το οριστικό σουτ από τους ισπανούς, παραιτείται για να σώσει τον θρόνο. Βρυκόλακες είναι, υπηρέτες του άρχοντα του σκότους.

Χαρίλαος

Το σύνθημα τότε που παντρεύτηκε τη Σοφία και που ηχούσε από άκρον εις άκρον της Ελλάδος ήταν : "λεφτά για την παιδεία κι όχι προίκα στη Σοφία"!! Και την είχαν χρυσοπληρώσει τότε οι μεροκαματιάρηδες Έλληνες τη Σοφία που πήγε στην Ισπανία με φορτηγά από χρήματα να την ακολουθούν. Και οι εδώ να κραυγάζουν: ψωμί κι ελιά και Κώτσιο βασιλιά !!! Αυτό θα πει μορφωμένος ελληνικός λαός.-

Γιώργος

Οι Έλληνες, Χαρίλαε, είναι και με τη βούλα, σύμφωνα και με τις πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν και στο Πρώτο Θέμα, ο πιο αμόρφωτος λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το δείγμα γραφής για αυτήν την εκτίμηση προφανώς δεν είναι η γνώμη τους για το πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Με αυτό το σκεπτικό, θα πρέπει να χαρακτηριστούν αμόρφωτοι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, που διαθέτει τα περισσότερα τοπ πανεπιστήμια από κάθε ευρωπαϊκή χώρα στις σχετικές παγκόσμιες λίστες. Ή ακόμα οι πολίτες της Σουηδίας, της Δανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας με το υψηλότατο μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο, όπου επίσης ζουν σε χώρες με πολίτευμα την βασιλευόμενη δημοκρστία.

Vag

Δυστυχώς έχεις δίκιο, από τις μαρτυρίες των - δεξιών προς τιμήν τους - γονέων μου ο υποσιτισμένος και αμόρφωτος Ελληνικός λαός γονάτισε από τον γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας, του οποίου η χλιδή ξεπερνούσε πολλές φορές την ανέχια των πολιτών αυτής της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι καταργήθηκε η μοναρχία στην Ελλάδα. Ο λόγος δεν ήταν τα γεγονότα προ χούντας όσο η αλόγιστη σπατάλη της Βασιλευομένης Δημοκρατίας που είχαμε.

Λαίκισμός!

Χαρίλαε, τα λεφτά της προίκας τότε ήταν 300000 δολάρια ΗΠΑ, ποσό όχι ιδιαίτερα σημαντικό ακόμα και για εκείνη την εποχή, Απλά η αντιπολίτευση τότε το είχε σηκώσει το θέμα , λαϊκίζοντας όπως αρέσει στους έλληνες πολιτικούς. Για την ιστορία, ο Ωνάσης προσφέρθηκε να καλύψει το ποσό, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από τον τότε Πρωθυπουργό που αν δεν κάνω λάθος ήταν ο Καραμανλής καθώς θεωρήθηκε προσβλητικό να μην πληρωθεί το ποσό από την ελληνική κυβέρνηση. Τη συγκεκριμένη παρατήρηση δεν την κάνω γιατί είμαι βασιλικός, ποσώς με ενδιαφέρει τι κάνει ο κοκός και το σόι του, απλά για να μη συνεχίζουμε και σήμερα τους ίδιους λαϊκισμούς των μαϊμού αριστερών.

Απο που και ως που

Απο που και ως που είσαι ρε μεγάλε Αυτοκράτορας του Βυζαντίου;

Μην τρελλαίνεσαι.

Τίτλος είναι για εσωτερική κατανάλωση δηλ. το 'καλλιτεχνικό' του για τους κύκλους που κινείται. ΟΙ τίτλοι δεν έχουν πια αντίκρυσμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης