«Πολιτικός σεισμός» από τη νίκη-σοκ της Μαρίν Λεπέν

«Πολιτικός σεισμός» από τη νίκη-σοκ της Μαρίν Λεπέν

Στη Γαλλία, τη χώρα του Μάη του ' 68, ένας στους τρεις νέους και οι εργάτες ψήφισαν Ακροδεξιά

«Πολιτικός σεισμός» από τη νίκη-σοκ της Μαρίν Λεπέν
Το "πρόσωπο της ημέρας" στην Ευρώπη, η μεγάλη σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς ανακατεύει γερά την πολιτική τράπουλα στη Γαλλίας με την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ να αναζητά τρόπους επιβίωσης έως τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές του 2017, την γαλλική Δεξιά να αγριοκοιτάζει τον ηγέτη της, Φρανσουά Κοπέ , ο οποίος δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τον Γάλλο πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, να απορρίπτει την πρόταση της Μαρίν Λεπέν για διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ποιος θα περίμενε εξάλλου στη χώρα του Μάη του ' 68, ένας στους τρεις νέους να ψηφίσει το κόμμα της ηγέτιδας του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου"; Και στους Γάλλους εργάτες, σύμφωνα με την Liberation που έκανε μία "ακτινογραφία" των ψηφοφόρων της Λεπέν , το ακροδεξιό κόμμα είχε τεράστια απήχηση.

Ο θρίαμβος της Μαρίν Λεπέν έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία με την Δεξιά και τους Σοσιαλιστές να προσπαθούν να ανασυνταχθούν. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ολάντ κλυδωνίζεται καθώς υπέστη ιστορική ήττα στις χθεσινές ευρωεκλογές με ποσοστό μόλις 14,3%. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, θα ανακοινώσει νέα μείωση φόρων μέσα στις επόμενες ώρες προκειμένου να προσελκύσει ξανά το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών.

Κλείσιμο
Η μεγάλη νίκη της Λεπέν σχολιάστηκε και στην Ουάσινγκτον με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι η νίκη της γαλλικής Ακροδεξιάς είναι ένα μεγάλο ζήτημα, μία μεγάλη υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1984, όταν για πρώτη φορά το κόμμα της γαλλικής Ακροδεξιάς συμμετείχε στις ευρωεκλογές, το κόμμα με ηγέτη τον "πατέρα" της "Εθνικού Μετώπου", Ζαν Μαρί Λεπέν είχε αποσπάσει το ποσοστό του 10,9% και σήμερα είναι πρώτο κόμμα στη Γαλλία.

Η Μαρίν Λεπέν είναι πλέον αυτή που κινεί τα νήματα στη πολιτική σκηνή της χώρας, σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο. Για την εφημερίδα "Le Figaro", το μεγάλο πλεονέκτημα της επκεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς είναι η σκληρή μεταναστευτική πολιτική που υιοθετεί το κόμμα της που βρήκε μεγάλη απήχηση σε μία χώρα που κυβερνάται από έναν άχρωμο, άγευστο και άνευρο ηγέτη, η άστατη ερωτική ζωή του οποίου απασχολεί την κοινή γνώμη περισσότερο από τα μεγάλα προβλήματα της Γαλλίας , όπως η οικονομία και η ανεργία.

Για την εφημερίδα "Le Monde", το γεγονός ότι η Λεπέν κατάφερε να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο και απ΄ αυτό που της έδιναν οι δημοσκόποι κερδίζοντας ουσιαστικά ψηφοφόρους ακόμα και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έκανε τον Φρανσουά Ολάντ να παγώσει αλλά και την γαλλική Δεξιά να στρέφεται προς το Νικολά Σαρκοζί και σχεδόν να τον... εκλιπαρεί να επιστρέψει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στο Παρίσι, η σοσιαλιστική κυβέρνηση συνεδριάζει εκτάκτως , ενώ ο πρωθυπορυγός , Μανουέλ Βαλς έστειλε το μήνυμά στη Λεπέν ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί το αίτημά της, να διαλυθεί δηλαδή η γαλλική εθνοσυνέλευση. Την ίδια ώρα, η η γαλλική "Le Figaro" αναφέρει σε άρθρο της ότι, δυστυχώς, ο κύριος Ολάντ απεδείχθη ο καλύτερος πολιτικός για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της γαλλικής... Ακροδεξιάς. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης