Νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές

Νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές

Διαβάστε τις εκτιμήσεις του Ευρωκοινοβουλίου για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πανευρωπαϊκά

Νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές
Ο υποψήφιος των Ευρωπαίων συντηρητικών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε τη νίκη της πολιτικής του ομάδας στις ευρωεκλογές με μια ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε ο Γιούνκερ.

Κλείσιμο
Ο ίδιος έγινε δεκτός στο βήμα του «Ημικύκλιου» στις Βρυξέλλες ως ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμος ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες για την προεδρία της Κομισιόν. Τόνισε ωστόσο πως δεν πρόκειται να δεχθεί άνευ όρων τις προτάσεις των Σοσιαλιστών ή των Φιλελευθέρων.

Ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρέπει να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών και τη θέληση των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι σήμερα ανέδειξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τις δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις όλων των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν οι οποίοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, εκτός από τον κ. Αλέξη Τσίπρα που αποφάσισε να μιλήσει από την Αθήνα.

Ως πέμπτη πολιτική ομάδα στο ΕΚ εμφανίζεται η ριζοσπαστική αριστερά με 43 έδρες το οποίο αντιστοιχεί στο 5,7%. Αν και αυξάνει τις έδρες η πολιτική δύναμη που επέλεξε ως επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται προς το παρόν να καταλαμβάνει λιγότερες έδρες ακόμα και από τους Πράσινους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωκοινοβουλίου για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πανευρωπαϊκά:


Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - 212
Σοσιαλιστές και Δημοκρατες - 186
Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες - 71
Πράσινοι - 55
Αριστερά - 43
Ανεξάρτητοι - 38
Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές - 44
Ευρωσκεπτικιστές - 36
Αλλοι - 67

Φέρχοφσταντ: Οι Ευρωπαίοι ψήφισαν υπέρ της περαιτέρω ενοποίησης

Για την ανάγκη να υπάρξει ένας «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στις πρώτες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, αναφέρθηκε ο Γκι Φέρχοσταντ.

Με τις τελευταίες εκτιμήσεις να δίνουν 212 έδρες στο ΕΛΚ, 185 στους Σοσιαλιστές και 71 στους Φιλελεύθερους, ο κ .Φέρχοφσταντ υποστήριξε πως δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα άλλον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πέρα από τους δύο βασικούς, δηλαδή τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ή τον Μάρτιν Σουλτς.

Σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Φέρχοφσταντ τόνισε ότι ενώ όσοι υποστήριζαν ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου θα έφθανε στην τρίτη θέση κάποιο ευρωφοβικό κόμμα, αυτό δεν συνέβη και επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες ψήφισαν υπέρ της περαιτέρω ενοποίησης της Ε.Ε.

Σκα Κέλλερ: Το αποτέλεσμα ήταν καλό για τους Πράσινους

Από την πλευρά της η Σκα Κέλλερ, υποψήφια με τους Πράσινους, μίλησε πρώτα για τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών και υπογράμμισε πως για τους Πράσινους, υπήρξε ένα καλό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στη Σουηδία που ήρθε δεύτερο κόμμα, όπως και στην Αυστρία, ενώ ακόμα και η Κροατία ή Ιρλανδία αναμένεται να εκλέξουν ευρωβουλευτές με τους Πράσινους.

Η ίδια τόνισε ακόμα πως θα υποστηρίξει για πρόεδρο της Κομισιόν έναν άνθρωπο που θα ενστερνίζεται τις θέσεις των Πρασίνων για την οικολογία αλλά και για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ε.Ε.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης