«Συγνώμη, αναλαμβάνω εγώ τώρα» - Έτσι έγινε το πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

«Συγνώμη, αναλαμβάνω εγώ τώρα» - Έτσι έγινε το πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

Διαβάστε πώς περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες τα όσα συνέβησαν πριν καταλήξει ο στρατός να ανακοινώσει ότι παίρνει την εξουσία

«Συγνώμη, αναλαμβάνω εγώ τώρα» - Έτσι έγινε το πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη
Το τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Army Club, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης και οδήγησαν στην κήρυξη του στρατιωτικού πραξικοπήματος αποκάλυψε αυτόπτης μάρτυρας στο Associated Press.

H σύσκεψη ξεκίνησε με τον αρχηγό του στρατού της Ταϊλάνδης να ερωτά εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, τέσσερις υπουργούς και γερουσιαστές «αν έχουν κάνει το μάθημά τους». Πίσω από τη φράση αυτή κρυβόταν το αν είχαν καταφέρει να βρουν τη λύση στην κρίση που χωρίζει τη χώρα εδώ και μια δεκαετία.

Κλείσιμο
Τις επόμενες δύο ώρες εν αγνοία των παρισταμένων καθώς στις 4:30 το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα), η αίθουσα των συσκέψεων θα σφραγιζόταν από στρατιώτες και ο στρατηγός Πραγιάθ Τσαν-οτσά θα ανακοίνωνε ότι αυτός ήταν ο νέος ηγέτης της Ταϊλάνδης.

Όλα ξεκίνησαν δύο ημέρες νωρίτερα με τις κινήσεις που έγιναν να δημιουργούν ερωτήματα για τις προθέσεις των στρατηγών, αν, δηλαδή, σκόπευαν από την αρχή να αναλάβουν την εξουσία και απλά αναζητούσαν τον τρόπο να εξουδετερώσουν όσους ενδεχομένως θα δημιουργούσαν πρόβλημα στα σχέδιά τους.

Η πρώτη σύσκεψη έγινε την Τετάρτη, μετά δηλαδή την κύρηξη του στρατιωτικού νόμου, και η εντολή του 60χρονου στρατηγού ήταν να επιστρέψουν στο τραπέζι με προτάσεις.

Αλλά την Πέμπτη το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό. Οι συμμετέχοντες στην τελευταία, όπως αποδείχθηκε, σύσκεψη διατάχθηκαν να αφήσουν έξω από την αίθουσα τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ οι παρόντες στρατιώτες ήταν και περισσότεροι και βαρύτερα οπλισμένοι.

Ο Πραγιάθ ξεκίνησε λέγοντας ότι ο στόχος του ήταν η ειρήνη. «Αυτό που κάνω σήμερα είναι προς όφελος της ασφάλειας. Επιμένω ότι πάντα θα τιμώ και τις δύο πλευρές» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Μια ώρα μετά, όμως, δεν υπήρχε καμία συμφωνία και όλη η συζήτηση εξελισσόταν γύρω από το πώς θα μπορούσε να αποχωρήσει η κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απέρριπταν όλες τις προτάσεις λέγοντας ότι «δεν μπορούν να το κάνουν, ισχυριζόμενοι ότι ήρθαν στην εξουσία από το λαό και άρα δεν μπορούσαν να παραιτηθούν» περιγράφει ένα από τα πρώην μέλη του κοινοβουλίου με το Δημοκρατικό Κόμμα. 

Ακολούθησε μια συνάντηση του ηγέτη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών Σουθέπ Ταουγκουσμπάν με τον επικεφαλής των Κόκκινων Πουκαμίσων Τζατουπόρν Προμπάν για 45 λεπτά μετά την οποία και οι δύο κάτι ψέλισαν με τον στρατηγό Πραγιούθ σε μια γωνιά της αίθουσας.

Όταν η σύσκεψη ξεκίνησε εκ νέου, ο Πραγιούθ ρώτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει αν η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της περί μη παραίτησης.

«Δεν θα παραιτηθούμε» απάντησε ο υπουργός σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τότε ο 60χρονος στρατηγός απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο της εκλογικής επιτροπής λέγοντας του να μην αγχώνεται για τη διεξαγωγή εκλογών γιατί αυτό «θα έπαιρνε καιρό για να συμβεί». Είπε, επίσης, στους εκπροσώπους της Γερουσίας να μην πιέζουν για την εκλογή ενδιάμεσου πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια σήκωθηκε όρθιος και μιλώντας σε όλους είπε «συγγνώμη, αναλαμβάνω εγώ τώρα την εξουσία».

Μπορεί αρχικά οι παριστάμενοι να μην κατάλαβαν αν ο στρατηγός αστειευόταν, ο ίδιος όμως φρόντισε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του: γύρισε σε όλους και είπε «μείνετε εδώ, μην φύγετε από το δωμάτιο».

Ακολούθησε η είσοδος στρατιωτών στην αίθουσα, αποκλεισμός του κτιρίου και μισή ώρα μετά μεταδόθηκε το μήνυμα του στρατού που ανακοίνωνε το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης