Ουκρανία: Οι αυτονομιστές νίκησαν στα δημοψηφίσματα

Ουκρανία: Οι αυτονομιστές νίκησαν στα δημοψηφίσματα

Ποσοστά ρεκόρ υπέρ της απόσχισης από το Κίεβο: 98% στο Λουγκάνσκ, 90% στο Ντονέτσκ - «H Μόσχα σέβεται τη λαϊκή βούληση», ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά από το Κρεμλίνο - Άγνωστο επί του παρόντος τι θα σηματοδοτήσουν τα δημοψηφίσματα

Ουκρανία: Οι αυτονομιστές νίκησαν στα δημοψηφίσματα
Φόβοι για φαινόμενο "ντόμινο" στην ανατολική Ουκρανία μετά το θριαμβευτικό αποτέλεσμα των χθεσινών δημοψηφισμάτων στις δύο επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που έδειξαν ότι οι πολίτες τάσσονται υπέρ της αυτοδιάθεσης, με πολλές "φωνές" να κάνουν λόγο για εκλογικές παρατυπίες και την Δύση να καταδικάζει σύσσωμη την διαδικασία.

H Μόσχα σέβεται τη λαϊκή βούληση μετά τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Κρεμλίνο σε μια λακωνική δήλωση που δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει πιθανότατα να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τις προθέσεις του.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαιρετίσει την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο ισχυρός άνδρας του Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής έφθασε το 80%. Ο τοπικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ανατόλι Χμελεβόι, εκ των διοργανωτών της ψηφοφορίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι περιμένει ότι το ποσοστό που ψήφισε "ναι" θα πρέπει να ανέρχεται στο 90%, αφού "όσοι ψήφισαν, ψήφισαν "ναι".
 
Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα με ερώτημα αυτή τη φορά την ένωση με τη Ρωσία, ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ απάντησε: "Σε τρεις ημέρες, μπορούμε να οργανώσουμε δημοψήφισμα, ό,τι και να είναι αυτό".

Λίγη ώρα αργότερα εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών έκανε ακόμα πιο σαφές ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο δημοψήφισμα δηλώνοντας στο RIA Novosti ότι στο Λουγκάνσκ ενδέχεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξή του στη Ρωσία.

«Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση (σ.σ. να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν οι πολίτες θέλουν την ένταξη της επαρχίας στη Ρωσία), η βούληση του λαού θα ληφθεί υπόψη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι ψηφοφορίες που οργανώθηκαν χθες από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν "παράνομες" από το Κίεβο και τη διεθνή κοινότητα, αφορούσαν την ανεξαρτητοποίηση των μονομερώς ανακηρυγμένων "λαϊκών δημοκρατιών" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήσε την διαδικασία ως "φάρσα" με τους φιλορώσους διοργανωτές των δύο αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων να πανηγυρίζουν για τα υψηλά ποσοστά υπέρ της «αυτοδιάθεσης». Το ποσοστό στο Ντονέτσκ άγγιξε το 90%. Στο Λουγκάνσκ, το ποσοστό των πολιτών που ψήφισαν υπέρ της αυτοδιάθεσης της επαρχίας έφτασε το 98%, όπως μετέδωσε το "Rianovosti" επικαλούμενο την εκλογική επιτροπή.

Κίεβο, ΕΕ και ΗΠΑ απορρίπτουν τη διαδικασία ενώ οι «28» απειλούν με νέες κυρώσεις.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ, Ρομάν Λιάγκουιν, το «ναι» στην «ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» φτάνει σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το 89,07%. Μόνο 10,19% ψήφισε όχι, είπε ο Λιάγκουιν σύμφωνα με το Reuters.
 
Σύμφωνα με το "Kievpost", ξένοι παρατηρητές δεν υπήρχαν, οπότε τα αποτελέσματα θα είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα. Ενδεικτικά, ο αυτόκλητος αρχηγός των φιλορώσων στο Ντονέτσκ είπε ότι τώρα η περιφέρεια θα πρέπει να δημιουργήσει «κρατική και στρατιωτική δομή». Ο επονομαζόμενος  «κυβερνήτης» του Ντονέτσκ Πάβελ Γκουμπάρεφ είπε ότι κάτι τέτοιο θα είναι το πρώτο βήμα για τον σχηματισμό μίας «Νέας Ρωσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι, η Δύση όσο και το Κίεβο είχαν ούτως ή άλλως δείξει πως δεν θα αναγνώριζαν τη διαδικασία, αλλά οι αμφιβολίες ακόμη και για τη διενέργειά της είναι μεγάλες: Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, τα ψηφοδέλτια -που έπεφταν ανοικτά στις κάλπες- «ήταν φωτοτυπίες που έβγαζε ο καθένας, ενώ ψήφιζε όποιος ήθελε, όπου ήθελε, όσες φορές ήθελε».

Από το γραφείο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Κάθριν Άστον επανέλαβε πως «τα λεγόμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμά τους», επισημαίνοντας πως όσοι τα διοργάνωσαν «δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση».

Επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή στάση, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε πως «οι μοναδικές κάλπες που μετράνε είναι οι προεδρικές που θα στηθούν στις 25 Μαΐου». Για τους πολιτικούς αναλυτές, το ζήτημα τώρα είναι η στάση που θα κρατήσει η Μόσχα απέναντι στα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα. Στην διπλωματική «στροφή» του την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε καλέσει σε αναβολή των δημοψηφισμάτων στις δύο περιφέρειες και είχε χαρακτήρισει τις προεδρικές εκλογές που σχεδιάζει το Κίεβο βήμα στην σωστή κατεύθυνση.την ίδια ώρα ο ρωσικός Τύπος υποστηρίζει ότι Ρώσος πρόεδρος «θα εκφραστεί μετά την ανάλυση του αποτελέσματος» . Για την εφημερίδα "Κομερσάντ", ο τρόπος με τον οποίο  θα αποκωδικοποιήσει το Κρεμλίνο το δημοψήφισμα αναμένεται να δώσει κάποιες ενδείξεις για την στόχευσή του σχετικά με την ανατολική Ουκρανία -αρκετοί θεωρούν ότι η Μόσχα δεν θέλει επανάληψη του σεναρίου Κριμαίας, αλλά προτιμά να βλέπει την κατάσταση να αποσταθεροποιείται ώστε να υπονομευθούν οι προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, ο γερμανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζονται από εκατοντάδες ξένους μισθοφόρους από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τόσο στην αστυνομία όσο και στο στρατός επιχειρούν 400 καλά εκπαιδευμένοι μαχητές από την ιδιωτική εταιρεία Security Academi, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα της περιβόητης Blackwater με συμμετοχή σε περιστατικά στο Ιράκ.Η πληροφορία δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη "Bild" με πηγές τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Έκρηξη όλμου συντάραξε χωριό έξω από το Σλαβιάνσκ

Την ίδια ώρα οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και τους φιλορώσους αυτονομιστές συνεχίζονται με τους τελευταίους να κάνουν λόγο για «αρκετούς νεκρούς» από έκρηξη όλμου στο χωριό Αντρέεβκα έξω από το Σλαβιάνσκ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αυτονομιστών που μίλησε στο RIA Novosti «έπεσε ένας όλμος που κατέστρεψε σπίτια και αυτοκίνητα» προσθέτωντας ότι υπάρχουν απώλειες αν και απέφυγε να μιλήσει για ακριβή αριθμό.

Από την πλευρά τους οι αρχές επαρχίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι από τις 13 Μαρτίου έως και τις 12 Μαΐου έχουν σκοτωθεί συνολικά 49 άτομα στην περιοχή με τους τραυματίες από σφαίρες να ανέρχονται σε 245.

Ισχυρή έκρηξη στο Νικολάεφ

Εκτός από το Σλαβιάνσκ αναστάτωση επικράτησε το μεσημέρι της Δευτέρας και στο Νικολάεφ όπου μία ισχυρή έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε πολυκατοικία στην πόλη.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα από την επίθεση.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης