Νιγηρία: Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ παραδέχεται «εγώ απήγαγα τα κορίτσια σας»

Νιγηρία: Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ παραδέχεται «εγώ απήγαγα τα κορίτσια σας»

«Θα τα πουλήσω στο παζάρι» λέει σε βίντεο που έστειλε η οργάνωση στο γαλλικό πρακτορείο 

Νιγηρία: Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ παραδέχεται «εγώ απήγαγα τα κορίτσια σας»
Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή περισσότερων από 200 μαθητριών μέσα από τα σχολεία τους, στη Νιγηρία.

Ο ίδιος ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, φαίνεται σε βίντεο που έδωσε η οργάνωση στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων - κατά τα πρότυπα της Αλ Κάιντα - να λέει «Απήγαγα τα κορίτσια σας. Θα τα πουλήσω στο παζάρι, όπως λέει ο Αλλάχ». 

Στο βίντεο ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ φαίνεται να φορά πολεμική στολή ενώ δίπλα του στέκονται άλλοι έξι οπλισμένοι άντρες. 

Κλείσιμο


 Τα 14 πρώτα λεπτά του βίντεο ο Σεκάου κάνει ένα ακόμα κήρυγμα κατά της δυτικής εκπαίδευσης και φωνάζει πως τα κορίτσια πρέπει να φύγουν από τα σχολεία και να πάνε να παντρευτούν. 

Αυτό άλλωστε σημαίνει - σε ελεύθερη απόδοση - και το όνομα της οργάνωσης «διώξτε τη δυτική εκαπίδευση».  

«Θα παντρευτώ μια γυναίκα που είναι δώδεκα χρονών. Θα παντρευτώ κι ένα κορίτσι εννιά χρονών», λέει σε άλλο σημείο του βίντεο. 

Την ίδια ώρα, προκαλεί αίσθηση η είδηση ότι η σύζυγος του προέδρου της Νιγηρίας διέταξε την σύλληψη της μάνας μιας από τα κορίτσια που έχουν απαχθεί επειδή ένιωσε προσβεβλημένη από συζήτηση που είχε μαζί της. Είχε ολονύχτια συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στην Αμπούζα, με τις γυναίκες που ζητούν την άμεση απελευθέρωση των κοριτσιών, για το ζήτημα της απαγωγής.

Λεπτομέρειες δεν υπάρχουν για το τι ακριβώς συζητήθηκε και αν ελήφθησαν αποφάσεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την προσπάθεια για απελευθέρωση των κοριτσιών, ο αριθμός των οποίων έχουν απαχθεί δεν είναι σαφής. Υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και για 276 αγνοούμενα κορίτσια, άλλα ξένα δίκτυα αναφέρονται σε 223 κορίτσια, οι περισσότεροι όμως συγκλίνουν ότι έχουν συλληφθεί περισσότερα από 200 παιδιά.

Αυτό που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή είναι ότι η πρώτη κυρία της Νιγηρίας Πέισιανς Τζόναθαν τα έβαλε με μια μάνα, η οποία μάλιστα είναι εκ των επικεφαλής των διαδηλώσεων με αίτημα την απελευθέρωση των κοριτσιών επειδή... διαφώνησαν. Η κυρία Πέισιανς έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηριξει ότι οι απαγωγές μπορεί ν έχουν γίνει καν και κατηγόρησε τις γυναίκες ότι αυτές ανήκουν σε ισλαμιστική οργάνωση που έχει ευθύνη για την απαγωγή των μαθητριών!

Οι γυναίκες για τις οποίες η σύζυγος του προέδρου έδωσε εντολή να συλληφθούν οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα μετά από ολονύχτια συνάντηση για το θέμα της απαγωγής των μαθητριών στο προεδρικό μέγαρο.

Σημειώνεται, ότι δημοσιογράφοι που ζήτησαν να μιλήσουν για το περιστατικό με την εκπρόσωπο της αστυνομίας στην Αμπούζα, έλαβαν αρνητική απάντηση, καθώς τους είπαν ότι η αστυνομικός εκείνη την ώρα οδηγούσε και δεν μπορούσε να μιλήσει στο τηλέφωνο ένιωσε προσβεβλημένη από τη συμμετοχή της κυρίας Μιούτα στη συνάντηση.

Περίπου την ίδια ώρα που η πρώτη κυρία της Νιγηρίας αμφισβητούσε τη μαζική απαγωγή των κοριτσιών οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ αναλάμβαναν την ευθύνη για την απαγωγή...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης