Ιράκ: Τουλάχιστον 33 νεκροί μέσα σε 24 ώρες

Ιράκ: Τουλάχιστον 33 νεκροί μέσα σε 24 ώρες

Βομβαρδισμοί κατά προσκυνητών - Αυτοκίνητο-παγίδα θανάτου - Το νέο κύμα βίας καταγράφεται ενώ ακόμη συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της 30ής Απριλίου

Ιράκ: Τουλάχιστον 33 νεκροί μέσα σε 24 ώρες
Στο Ιράκ τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μέσα σε 24 ώρες, οι περισσότεροι σε μια επίθεση με στόχο προσκυνητές βόρεια της Βαγδάτης και σε βομβαρδισμούς στη Φαλούτζα, μια πόλη η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια ανταρτών, δήλωσαν σήμερα ιρακινοί αξιωματούχοι. Το νέο κύμα βίας καταγράφεται ενώ ακόμη συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της 30ής Απριλίου.

Στη Φαλούτζα, 60 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, η οποία από τις αρχές του Ιανουαρίου έχει πέσει στα χέρια αντικυβερνητικών μαχητών, περιλαμβανομένων μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς, σύμφωνα με μια ιατρική πηγή.

Κλείσιμο
Οι βομβαρδισμοί αυτοί, που ακόμη δεν είναι γνωστό ποιος τους εξαπέλυσε, άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίζονταν σήμερα, πλήττοντας πολλούς τομείς της πόλης.

Εκτός από τη Φαλούτζα, οι αντάρτες ελέγχουν τμήματα της Ραμαντί, 40 χλμ. πιο δυτικά, στην επαρχία αλ Άνμπαρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.

Βομβαρδισμοί κατά προσκυνητών
Βόρεια της Βαγδάτης, αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου με σιίτες προσκυνητές το βράδυ του Σαββάτου, σκοτώνοντας έντεκα ανθρώπους και τραυματίζοντας 21, σύμφωνα με την αστυνομία και έναν γιατρό. Οι προσκυνητές αυτοί πήγαιναν στη Σαμάρα όταν μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου εξερράγη καθώς περνούσε το όχημα, στην περιφέρεια της πόλης Μπαλάντ. Κατόπιν, οι δράστες της επίθεσης άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου.

Η αστυνομία ανακάλυψε τις σορούς οκτώ ανθρώπων, όλων μελών της ίδιας οικογένειας, μέσα στο σπίτι τους σε έναν τομέα της Βαγδάτης όπου κατοικούν κυρίως σουνίτες, είπαν αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας και στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών υγείας. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της επίθεσης ή η ταυτότητα των δραστών.

Αυτοκίνητο-παγίδα θανάτου
Εξάλλου την Κυριακή δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της σε μια επίθεση ενόπλων και σε μια επίθεση με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, ενώ ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.
Το κύμα της βίας, που συνεχίζεται μερικές ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η συμμετοχή εκτιμάται ότι ανήλθε στο 60%, τροφοδοτείται μεταξύ άλλων από την ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Συρία και τη δυσαρέσκεια της μειονότητας των σουνιτών, που καταγγέλλουν ότι υφίστανται διακρίσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας και την κυβέρνηση, καθώς οι κρατικοί θεσμοί κυριαρχούνται από τους σιίτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης