Νιγηρία: 15 μαθήτριες που απήχθησαν θα ωθηθούν σε αναγκαστικούς γάμους

Νιγηρία: 15 μαθήτριες που απήχθησαν θα ωθηθούν σε αναγκαστικούς γάμους

Η μαζική απαγωγή στις 14 Απριλίου 100 με 200 κοριτσιών, ηλικίας 12 ως 17 ετών, από το χωριό Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο είναι μια από τις επιθέσεις που έχει συγκλονίσει περισσότερο την κοινή γνώμη της Νιγηρίας

Νιγηρία: 15 μαθήτριες που απήχθησαν θα ωθηθούν σε αναγκαστικούς γάμους
Οι γονείς των μαθητριών που απήχθησαν από ισλαμιστές αντάρτες της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία κατήγγειλαν σήμερα την ανικανότητα των αρχών να τις βοηθήσουν, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα κορίτσια πρόκειται να ωθηθούν σε αναγκαστικούς γάμους σε γειτονικές χώρες.

Η μαζική απαγωγή στις 14 Απριλίου 100 με 200 κοριτσιών, ηλικίας 12 ως 17 ετών, από το χωριό Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο είναι μια από τις επιθέσεις που έχει συγκλονίσει περισσότερο την κοινή γνώμη της Νιγηρίας από την έναρξη της ισλαμιστικής εξέγερσης, που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κλείσιμο
Ο Ίνοκ Μαρκ, η κόρη του οποίου, καθώς και δύο ανιψιές του, είναι μεταξύ των κοριτσιών που έχουν απαχθεί, πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας «δείχνει αδιαφορία μπροστά σε αυτή την μνημειώδη καταστροφή».

Οι οικογένειες των κοριτσιών ανησυχούν ακόμη περισσότερο καθώς σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που κυκλοφορούν στο Τσιμπόκ τα κορίτσια φέρονται να έχουν οδηγηθεί σε γειτονικές χώρες για να ωθηθούν σε αναγκαστικούς γάμους.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε χθες από τα σύνορα με το Καμερούν, τα κορίτσια μας έχουν μεταφερθεί στο Τσαντ και το Καμερούν όπου θα παντρευτούν με μέλη της Μπόκο Χαράμ για 2.000 νάιρα (10 ευρώ)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πόγκου Μπίτρους, επικεφαλής του συμβουλίου των γηραιών του Τσιμπόκ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες όμως έχουν αναφέρει ότι οι μαθήτριες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως σεξουαλικές σκλάβες ή ως υπηρέτριες.

Σύμφωνα με τις μαθήτριες που κατάφεραν να ξεφύγουν, τα κορίτσια κρατήθηκαν για ένα διάστημα στο δάσος της Σαμπίσα, στην πολιτεία Μπόρνο, όπου η Μπόκο Χαράμ διαθέτει στρατόπεδα.

Την ώρα που ο στρατός της Νιγηρίας είναι αντιμέτωπος με αυξανόμενες επικρίσεις για την επιχείρηση αναζήτησης των κοριτσιών, οι αξιωματούχοι επιδίδονται σε μια αντιπαράθεση αριθμών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της πολιτείας Μπόρνο, 129 κορίτσια απήχθησαν από την επίθεση των ανταρτών της Μπόκο Χαράμ εναντίον του σχολείου τους, ενώ 52 κατάφεραν να διαφύγουν.

Όμως οι κάτοικοι του Τσιμπόκ και κυρίως η διευθύντρια του σχολείου αναφέρουν ότι 230 κορίτσια έπεσαν θύμα απαγωγής και ότι 187 εξ αυτών εξακολουθούν να κρατούνται από τους ισλαμιστές.

Οι οικογένειες των θυμάτων, που συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν καύσιμα και να διεξάγουν οι ίδιοι έρευνες με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, λένε ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην επιχείρηση των αρχών.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει 40 ισλαμιστές αντάρτες κοντά στο δάσος Σαμπίσα στη διάρκεια της επιχείρησης αναζήτησης των κοριτσιών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου η οργάνωση «Γυναίκες για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη» κάλεσε σε μια «πορεία διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου γυναικών» στην Αμπούτζα για αύριο Τετάρτη με αίτημα τη διάθεση περισσότερων μέσων για τον εντοπισμό των μαθητριών.

«Πώς είναι δυνατόν στην εποχή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, του Google Maps και των αεροπορικών επιδρομών, περισσότερα από 200 κορίτσια να έχουν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσουν ίχνη;», διερωτήθηκε η Χαντίζα Μπάλα Ουσμά, διοργανώτρια της πορείας.

Αν και στην πορεία είναι δύσκολο να συμμετάσχουν ένα εκατομμύριο γυναίκες, η απαγωγή του Τσιμπόκ προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις στο Twitter.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης