Ν. Κορέα: Μπέρδεψαν τις σορούς των μαθητών

Ν. Κορέα: Μπέρδεψαν τις σορούς των μαθητών

Εγκληματικές ελλείψεις και σε αδελφό πλοίο - Είχε υποστεί και αυτό τροποποιήσεις για να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα - Στους 187 οι νεκροί - Αγνοούνται ακόμη 115 άτομα

Ν. Κορέα: Μπέρδεψαν τις σορούς των μαθητών

Στο πένθος έχει βυθιστεί η πόλη Ανσάν μετά το τραγικό ναυάγιο που παρέσυρε σε υγρό θάνατο τους περισσότερους επιβαίνοντες του μοιραίου Sewol. Κίτρινες κορδέλες που κρέμονται σε κάγκελα και παράθυρα ανεμίζουν θυμίζοντας σε όλους το δράμα που ζει η Νότιος Κορέα.

Γυναίκες τοποθετούν λευκά χρυσάνθεμα στο Ολυμπιακό Μουσείο του Ανσάν, όπου βρίσκονται οι φωτογραφίες των μαθητών και των καθηγητών που έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι περαστικοί διαβάζουν με υγρά μάτια τα μηνύματα αγάπης, τα οποία έχουν αφήσει συγγενείς των θυμάτων.

Κλείσιμο

«Γύρισε πίσω», γράφει ένα από αυτά αποτυπώνοντας την αγωνία μέσα σε μόλις δύο λέξεις.

«Ζω στην πόλη πάνω από 35 χρόνια και πρώτη φορά τη βλέπω τόσο σκοτεινή», δηλώνει κάτοικος του Ανσάν και συμπληρώνει πως τα μαθήματα μουσικής και κιθάρας που παραδίδονταν στο σχολείο της πόλης, στο οποίο φοιτούσαν τα περισσότερα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, ακυρώθηκαν ως ένδειξη πένθους.

Η πόλη των 762.000 κατοίκων που μέσα σε λίγα λεπτά έχασε δεκάδες παιδιών τόσο άδικα, σιώπησε ξαφνικά. Οι πολίτες δεν επισκέπτονται τα καταστήματα, περπατούν σκυθρωποί και τις περισσότερες ώρες προτιμούν την ασφάλεια της κατοικίας τους όπου μπορούν να θρηνήσουν.

Όλα αυτά την ώρα που αποδεικνύεται ότι το μοιραίο πλοίο είχε εγκληματικές ελλείψεις με σωστικές λέμβους που δε λειτουργούσαν, μετέφερε τριπλάσιο φορτίο από το επιτρεπτό και είχε τροποποιηθεί με επιπλέον 117 καμπίνες, ώστε να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Στο μεταξύ, κενά ασφαλείας προκύπτουν και στο αδελφό πλοίο του Sewol, το Ohamana, στο οποίο είχαν πραγματοποιηθεί τροποποιήσεις για να αυξηθεί η χωρητικότητά του, περίπου 40 σωστικές λέμβοι δε λειτουργούσαν κανονικά, δεν εφαρμοζόταν η ασφαλής ακινητοποίηση των οχημάτων ενώ και ο εξοπλισμός για την ακινητοποίηση των κοντέινερ υπολειτουργούσε.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έχουν ανασυρθεί τα πτώματα 187 ανθρώπων, ενώ αγνοούνται ακόμη 115. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην τραγωδία προστίθεται ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί τουλάχιστον αγανάκτηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έγινε λάθος ακόμα και στην παράδοση των σορών των αδικοχαμένων παιδιών, με αποτέλεσμα να σταλούν σε λάθος οικογένειες.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Σεούλ παραδέχθηκε το τραγικό λάθος, υποστηρίζοντας ότι «κάποια από τα θύματα μεταφέρθηκαν εσφαλμένα σε λάθος οικογένειες».

Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε στα γραφεία κηδειών και σύμφωνα με την νοτιοκορεατική κυβέρνηση πρόκειται να πραγματοποιηθούν αλλαγές στον τρόπο αναγνώρισης των θυμάτων ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα λάθη.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, λοιπόν, από εδώ και στο εξής θα γίνεται λήψη δείγματος DNA, ενώ οι τοπικές αρχές θα περιμένουν τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης μέχρι να δώσουν την εντολή για τη μεταφορά της σορού.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και δήλωσε πως θρηνεί και εκείνος για «όλους τους νέους αυτούς ανθρώπους». Η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γκεούν - χίε τόνισε πως ο λαός παίρνει δύναμη από την καλοσύνη του Ομπάμα.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης