Επαφές Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Επαφές Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Θα μιλήσει με Κάμερον, Ολάντ, Μέρκελ και Ρέντσι - Ηχούν τα τύμπανα πολέμου στην ανατολική Ουκρανία

Το πιο δύσκολο τεστ για τον Ομπάμα
Επαφές Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες για νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Την ώρα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην ανατολική Ουκρανία, ο Μπαράκ Ομπάμα περνά την σημερινή μέρα με το τηλέφωνο στο... χέρι, προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιβάλουν  το συντομότερο νέες, πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας καθώς σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η ρωσική κυβέρνηση αποσταθεροποιεί την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, από τη Ν. Κορέα, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες εντός της ημέρας με τον Bρετανό πρωθυπουργό, το Γάλλο πρόεδρο, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ιταλό πρωθυπουργό για να συζητήσει το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Κλείσιμο
Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να κινηθεί σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επιβολή μέτρων -οι μέχρι τώρα κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ ήταν σχεδόν πανομοιότυπες.

Ορισμένες ωστόσο χώρες της ΕΕ -πρώτες εκ των οποίων η Γερμανία και η Ιταλία- διστάζουν να προχωρήσουν σε πιο άμεσα μέτρα.

Την ίδια ώρα, ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι απ΄ όλες τις πλευρές για την ουκρανική κρίση με το Κίεβο να υποστηρίζει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν επικίνδυνα τα ουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη μόλις ένα χιλιόμετρο από τα ουκρανικά σύνορα, μετέδωσε το Iντερφαξ.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους εκ νέου τη Ρωσία για κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, προειδοποιώντας με άμεσες νέες κυρώσεις εάν δεν γίνουν κινήσεις αποκλιμάκωσης ενώ τα ρωσικά στρατεύματα ξεκινούν νέες ασκήσεις μετά την ουκρανική επέμβαση κατά των φιλορώσων καταληψιών. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει την ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση στα ανατολικά της χώρας μετά την αποτυχία της εφαρμογής της Συμφωνίας στη Γενεύη και τη Μόσχα να κάνει λόγο για χούντα και εγκληματική συμμορία του Κιέβου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται ένα βήμα πριν τον πόλεμο ενώ Ρώσοι γερουσιαστές ζητούν την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Η Ρωσία κάνει προπαγάνδα και αποσταθεροποιεί επικίνδυνα την περιοχή», υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Στο μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα πέραν της ουκρανικής μεθορίου, που έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, ξεκινούν νέα άσκηση στον απόηχο της ουκρανικής επιχείρησης. Η κίνηση της Μόσχας έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για πιθανή εμπλοκή και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το Κίεβο -που ζητά εξηγήσεις και τη Δύση.   

Λέγοντας πως η Ρωσία έχει αρνηθεί να κάνει «οποιοδήποτε σαφές βήμα» για την υλοποίηση της συμφωνίας της, προειδοποίησε τη Μόσχα πως «το περιθώριο για να αλλάξει την πορεία της στενεύει» και δήλωσε ότι περισσότερες κυρώσεις είναι πιθανό να επιβληθούν. Αν συνεχίσει με αυτή την πορεία, είπε ο Κέρι, «δεν θα είναι απλά ένα μεγάλο λάθος, αλλά ένα ακριβό λάθος».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης