Ουκρανία: Ψυχροπολεμικά παιχνίδια με τα τανκς στους δρόμους

Ουκρανία: Ψυχροπολεμικά παιχνίδια με τα τανκς στους δρόμους

Η Ουκρανία ζητά από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις και να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια που θα ξεκινήσουν κοντά στα σύνορα των δύο χωρών

Ουκρανία: Ψυχροπολεμικά παιχνίδια με τα τανκς στους δρόμους
Ημέρες ψυχρού πολέμου σε διπλωματικό επίπεδο και πραγματικού πολέμου στο έδαφος ζει ξανά η Ουκρανία με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στις ανατολικές επαρχίες.

Μετά και το θάνατο πέντε φιλορώσων αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ, ΗΠΑ και Ρωσία έχουν επιδοθεί σε μια ανταλλαγή λεκτικών επιθέσεων αλλά και στρατηγικών κινήσεων που έχουν πλέον καταστήσει κενό γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη στις 17 Απριλίου.

Κλείσιμο
Έτσι από τη μια η Ρωσία ανακοινώνει την «αναγκαστική» εκ νέου έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων στα σύνορα με την Ουκρανία ώστε να «αποθαρρύνει» το Κίεβο από το να «ασκήσει βία στους πολίτες του», όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, και από την άλλη οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην Πολωνία την ώρα που η Γαλλία ανακοίνωσε ότι στέλνει στην ίδια περιοχή πέντε μαχητικά αεροσκάφη.



Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ να επιβάλει στους Ουκρανούς κατάπαυση του πυρός

Μήνυμα στην Ουάσινγκτον να ασκήσει όλη της την επιρροή στη νέα κυβέρνηση του Κιέβου προκειμένου να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ενόψει των προγραμματισμένων επαφών για τις 25 Απριλίου η ρωσική πλευρά καλεί την Ουάσινγκτον να ασκήσει όλη της την επιρροή στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου προκειμένου να την πείσει να μην προχωρήσει σε απρόσεκτα βήματα που θα βυθίσουν την Ουκρανία ακόμα περισσότερο στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στη Γενεύη στις 17 Απριλίου προσθέτοντας ότι «ελπίζω οι ΗΠΑ να καταλαβαίνουν την πλήρη έκταση της ευθύνης που έχουν για ό,τι συμβαίνει».

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για «εμπρηστική ρητορική»

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας στην Ουκρανία με αφορμή τις συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ κατηγόρησε τη Μόσχα το Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

«Οι Ρώσοι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα προκειμένου να ταιριάζουν στη ρητορική τους» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζεν Ψάκι.

Παράλληλα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «όχι μόνο δεν έχει προσφέρει στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία αλλά έχει ενεργά οξύνει τα πνεύματα με την εμπριστική ρητορική της» συμπλήρωσε.

Η Ψάκι σημείωσε, τέλος, ότι ο Τζον Κέρι έχει μιλήσει έξι φορές από τις 17 Απριλίου με τον Σεργκέι Λαβρόφ και ο τελευταίος δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης και «έφτασε μέχρι στο σημείο να πει ότι η συμφωνία δεν απαιτεί καμία ενέργεια από τη Ρωσία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης