Ουκρανία: Δεν θέλουμε να απαντήσουμε στρατιωτικά, αλλά...

Ουκρανία: Δεν θέλουμε να απαντήσουμε στρατιωτικά, αλλά...

Αν η Ρωσία προχωρήσει περισσότερο προς το έδαφος της Ουκρανίας, τότε «θα ήταν καθήκον κάθε πολίτη της χώρας μου να προστατεύσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της», είπε στο CNBC o Αρσένι Γιατσένιουκ


Ουκρανία: Δεν θέλουμε να απαντήσουμε στρατιωτικά, αλλά...
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, μιλώντας στο CNBC, μόλις μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την Κριμαία όπου η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της προσάρτησης με τη Ρωσία, είπε ότι δεν θα επιθυμούσε να δώσει μία στρατιωτική απάντηση στον Πούτιν, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας υπέγραψε διάταγμα που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Κριμαίας. 

«Έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι στρατιωτική. Όπως οι Ρώσοι ξεκίνησαν την στρατιωτική εισβολή, η απάντηση θα έπρεπε να είναι επίσης στρατιωτική. Ετσι δεν είναι;», είπε χαρακτηριστικά ο Γιατσένιουκ.

Κλείσιμο
«Η δεύτερη επιλογή είναι διπλωματική. Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι εξαπέλυσαν στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, εμείς μπορούμε να διαπραγματευθούμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε μία διπλωματική λύση», πρόσθεσε.

«Υποστηρίζω τη στρατιωτική επιλογή; Όχι», τόνισε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, συνεχίζοντας «υποστηρίζει κάποιος άλλος στον κόσμο -με εξαίρεση τη Ρωσία- την στρατιωτική επιλογή; Όχι», σημείωσε.

Ο Γιατσένιουκ, υπογράμμισε, ακόμη, πως Ουκρανία εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν η Ρωσία προχωρήσει περισσότερο προς το έδαφος της Ουκρανίας, τότε «θα ήταν καθήκον κάθε πολίτη της χώρας μου να προστατεύσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της».

Άλλωστε, νωρίτερα τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει «την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας» και να αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο Αντρέι Παρούμπι, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι 20.000 έφεδροι θα αναπτυχθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και οι άλλοι 20.000 θα ενισχύσουν τη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)




Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, επίσης, στην συνέντευξή του στο CNBC, είπε ότι η Ουκρανία δεν είχε καμία πραγματική δυνατότητα να αντέξει μία ρωσική εισβολή και -παρά τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ- εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη μιας κοινής φωνής από τη Δύση, αλλά και για την ευκολία με την οποία ο Πούτιν ήταν σε θέση να επιβληθεί στην Κριμαία.

«Πώς μπόρεσε να συμβεί στον 21ο αιώνα, μια χώρα (...) να αποφασίσει να αρπάξει το έδαφος από ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και να μην υπάρξει αντίδραση στον κόσμο;», αναρωτήθηκε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να μιλούν με μία φωνή, ώστε να σταματήσει αυτό που ο ίδιος είδε ως επιθυμία του Πούτιν να ανοικοδόμησει την πρώην Σοβιετική Ένωση.
«Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερό για να επιστρέψει πίσω στην Ουκρανίας η Κριμαία», τόνισε, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε την ενότητά και την ανεξαρτησία της χώρας μας» 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης