Ουκρανία: Η ώρα των ΗΠΑ

Ουκρανία: Η ώρα των ΗΠΑ

Το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία είπε ο Ομπάμα και προανήγγειλε ότι δεν θα δίνει βίζα σε όσους Ρώσους ενεπλάκησαν στην κρίση της Ουκρανίας - Ισχυρό μήνυμα η αποστολή αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Μαύρη Θάλασσα

Ουκρανία: Η ώρα των ΗΠΑ

Επτά 24ωρα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας και την ιδιότυπη «απαγωγή» ουκρανικού εδάφους από την Μόσχα, η αμερικανική διπλωματία καταλήγει σε ένα πλαίσιο κινήσεων για την άσκηση πίεσης στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης την επιβολή κυρώσεων σε όσους Ρώσους (ή Ουκρανούς) είχαν εμπλοκή στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Μεταξύ των αμερικανικών αντιποίνων περιλαμβάνεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η μη χορήγηση βίζας από το αμερικανικό κράτος. 

Παραλλήλως, σε μία προφανή κίνηση τακτικής το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Truxtun κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό δεν θα προσεγγίσει την Ουκρανία. Το USS Truxtun που απέπλευσε το πρωί της Πέμπτης από την αμερικανική βάση της Σούδας θα λάβει μέρος σε αεροναυτικά γυμνάσια με ρουμανικές και βουλγαρικές δυνάμεις σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, γεγονός που αποτελεί σαφές μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Μόσχα. 

Ομπάμα: Κυρώσεις αν η Ρωσία δεν επιστρέψει την Κριμαία
Κλείσιμο


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε ενημέρωση των εκπροσώπων Τύπου που πραγματοποίησε από τον Λευκό Οίκο σχετικά με την ουκρανική κρίση, αναφέρθηκε στην απόφαση για κυρώσεις αν η Ρωσία δε δεχθεί να συνομιλήσει με την Ουκρανία.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προχωρούν μαζί στο ίδιο μονοπάτι, υποστηρίζοντας το λαό της Ουκρανίας και την κυριαρχία της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως υπάρχει τρόπος για την επίλυση της κρίσης που θα σέβεται το λαό της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας.

Επισήμανε, μάλιστα, πως η Ρωσία θα διατηρήσει τη στρατιωτική βάση της στην Κριμαία, αλλά θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής.

Επισήμανε ότι τα παραπάνω είναι τα μοναδικά βήματα που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά προειδοποίησε πως αν η ρωσική παραβίαση εξακολουθήσει, τότε οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της.

Σχετικά με το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου σχετικά με την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως πρόκειται για μία απόφαση που παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη ομιλία του, ζήτησε τον κόσμο να στηρίξει την Ουκρανία, όσο οδεύει για τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να στηρίξει το ΔΝΤ ώστε να ενισχυθεί οικονομικά η χώρα.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε προεδρικό διάταγμα το οποίο ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των πολιτών που ευθύνονται για την κρίση στην Ουκρανία, ενέργεια που ερμηνεύθηκε από τον Λευκό Οίκο ως απάντηση στη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι διευκρίνισαν πως θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ή τους θεσμούς στην Ουκρανία, αν η Ρωσία δεν εμπλακεί σε διάλογο με τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από την Κριμαία, τονίζοντας, μάλιστα, πως η απόφαση για δημοψήφισμα απόσχισης στην Κριμαία είναι αντίθετη με το σύνταγμα της Ουκρανίας, άρα και παράνομη.

Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε πως είναι έτοιμος να διαλύσει τη το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, έπειτα από το αίτημα προσάρτησής της στη Ρωσία. Σχετικά με το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την 16η Μαρτίου, μάλιστα, ο Τουρτσίνοφ δήλωσε πως πρόκειται για «δημοψήφισμα - φάρσα, ένα έγκλημα το οποίο οργανώνουν οι ρωσικές δυνάμεις».

 


 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης