Η Ουκρανία ζητά από τη Ρωσία την έκδοση του Γιανουκόβιτς

Η Ουκρανία ζητά από τη Ρωσία την έκδοση του Γιανουκόβιτς

Σύμφωνα με την αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η διαδικτυακή εφημερίδα Ukrainska Pravda και αναμεταδίδει το BBC, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Γκβαρντίσκι, κοντά στη Συμφερόπολη, προσγειώθηκαν τουλάχιστον πέντε μεταγωγικά ρωσικά αεροσκάφη Il-76

Η Ουκρανία ζητά από τη Ρωσία την έκδοση του Γιανουκόβιτς
Στην έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, από τη Ρωσία όπου βρίσκεται προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ουκρανική βουλή έχει ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες υπέρ της παραπομπής Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όταν και όποτε συλληφθεί.

Κλείσιμο
Εκτός από τον Γιανουκόβιτς, η εισαγγελία της Ουκρανίας ζήτησε τη σύλληψη δέκα πρώην κορυφαίων κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων με την κατηγορία της μαζικής δολοφονίας στο Κίεβο.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ο πρώην γενικός εισαγγελέας, Βίκτορ Ψόνκα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Βαλερί Ζαχαρένκο και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ελένα Λούκας.

Στον έλεγχο φιλορώσων το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης


Τεταμένα εξακολουθούν να παραμένουν τα πνεύματα στη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία η οποία τις τελευταίες ώρες έχει εξελιχθεί σε θέατρο εξελίξεων στη χώρα.

Σύμφωνα με την αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η διαδικτυακή εφημερίδα Ukrainska Pravda και αναμεταδίδει το BBC, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Γκβαρντίσκι, κοντά στη Συμφερόπολη, προσγειώθηκαν τουλάχιστον πέντε μεταγωγικά ρωσικά αεροσκάφη Il-76. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το βίντεο εμφανίζει περισσότερα από δέκα στρατιωτικά ελικόπτερα να εισέρχονται στον ουκρανικό εναέριο χώρο, πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από την «καρδιά» των εντάσεων.



Την ίδια ώρα σχετική ηρεμία φαίνεται να επικρατεί στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης όπου περίπου 10 στρατιωτικοί που φορούν στολές χωρίς διακριτικά και ακόμη 30 φιλορώσοι πολίτες εξακολουθούν να περιπολούν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, αν και οι ουκρανικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο.

Τρεις Ουκρανοί αστυνομικοί συνομιλούσαν μεταξύ τους αγνοώντας τους στρατιωτικούς, οι οποίοι επίσης κουβέντιαζαν μεταξύ τους. Η πλειονότητα των στρατιωτικών, που φορούν στολές αλλά χωρίς διακριτικά, κρατούν Καλάσνικοφ και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.



Στο εσωτερικό του αεροδρομίου οι επιβάτες προχωρούσαν ήρεμα στις διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις προς το Κίεβο ή τη Μόσχα.

«Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε να έρθουν με αεροπλάνο από τη δυτική Ουκρανία φασίστες ή εξτρεμιστές», δήλωσε ένας από τους πολίτες που περιπολούν μαζί με τους στρατιώτες, ο 46χρονος Βλαντίμιρ που δήλωσε ότι είναι αξιωματικός εν αποστρατεία.

Νωρίτερα ο Αντρέι Παρούμπι γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας είχε διαβεβαιώσει ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται «εκ νέου υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας».









Σε εξέλιξη κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα

Εκτός από όσα συμβαίνουν στη χερσόνησο της Κριμαίας σε εξέλιξη είναι και οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα με συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες του Βλαντιμίρ Πούτιν με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Τζον Κέρι. Μόνιμη επωδός σε όλες τις επαφές φαίνεται να είναι η έκκληση για αυτοσυγκράτηση και απουσία κινήσεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εξελίξεις. 

Στη λογική αυτή εντάσσεται εξάλλου και η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με κεντρικό ζήτημα την κρίση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης